Döküm sırasında kalıp kumu taneciklerinin genleşmesi ve oluşan basma gerilmeleri sonucu kalıp yüzeyinde Şekil 4'de görülen türde çatlama ve dökülmeler ortaya çıkabilir.
Döküm çok erken açılırsa ve kum damlama sıcaklığı çok yüksek olursa, kum temizleme sırasında darbe ve sıkışma sonucu döküm çatlar.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Döküm hatalarının tanımlanması; kırık ve çatlak dökümler, karbon yüzmesi, kiş grafit, kaba çökelmeler, kalıp ezilmesi, kum yalaması, curuf ve kum boşlukları, kalıp düşmesi, erozyon dartı, genleşme hataları, kum yalaması, gaz hataları, sert ve çilli yüzeyler, sıcak yırtılma, ters çil ayrışması, sert döküm, kum emmesi, ...
İnsan vücudu soğuk hava, gebelik, ergenlik gibi durumlara bağlı kuruyabilir ya da gerginleşebilir. Bu tarz kuruma ve gerginleşmeler cilt üzerinde çatlakların oluşmasına neden olabilir. bu çatlaklar cildin altında, dermiste olursa beyaz çatlak şeklinde oluşan girintiler şeklinde görünür ve stria adını alır.
İlgili 21 soru bulundu
Özellikle Co2 fraksiyonel lazer çatlak tedavisi yapılabilir. Bitkisel çözümler olarak ise aloe vera, patates, keten tohumu ve yoğurt gibi ürünler kullanılabilir. Beyaz çatlaklara bitkisel çözüm için farklı doğal ürünler öne çıkabilir. En çok kullanılanlar arasında argan yağı bulunur.
İlk olarak vücutta çatlakların oluştuğu bölgelerdeki deformasyonlar saptanır ve bu deformasyonlar aşındırılarak lazer çatlak tedavisi uygulanır. Bu tedavi bilhassa beyaz çatlaklarda etkili olabilmektedir. Kakao yağı, lavanta yağı ve zeytin yağının vücuttaki beyaz çatlaklara iyi geldiği söyleniyor.
Katılaşması tamamlanmış, ancak hala sıcak olması nedeniyle yeterli dayanıma sahip olmayan döküm parçalar kalıp içinde soğurlarken büzülme serbestçe gerçekleşemez, yani iç gerilmeler ortaya çıkar ise, kritik kesitlerde sıcak yırtılmalar oluşur. Yırtılma yüzeyi pürüzlü ve oksitlenmiş bir görünümdedir.
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür.
Dökme demirler saf nikel, monel diye adlanndırılan nikel-bakır alaşımları, nikel-demir alaşımları, nikel-krom-demir alaşımları, dökme demir, çelik veya paslanmaz çelik elektrodlarla kaynak yapılabilir.
Çoğunlukla bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renkte, daha sonra normal deri rengine yakın bir renk alır. Hormonlar çatlak oluşumunda etkilidir. Bu yüzden kadınlarda ve erkeklerde farklı alanlarda çatlak görülme sıklığı artar.
Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur. Cilt çatlağı nedir?
Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar. 3. aydan sonra çatlaklar giderek artmaya başlar ve gözle görülür büyümeler meydana gelir. 6. Aya gelindiğinde ise çatlaklar maksimum seviyeye ulaşır.
Döküm tava, yüksek ısıya dayanıklı sıvı demirin özel kalıplara dökülerek soğutulup katılaşmasıyla üretilen sağlam ve dayanıklı bir mutfak eşyasıdır. Bu tür tavalar, ısıyı eşit şekilde dağıtan ve uzun süre sıcaklığı muhafaza eden yapısı sayesinde hem evlerde hem de profesyonel mutfaklarda sıklıkla tercih edilir.
Döküm tava özellikleri itibariyle diğer pişirme grubu ürünlerinden ayrılır. Döküm tava farkını diğer ürünlere göre daha ağır bir yapıda olmasıyla ortaya koyar. Kullanılan materyal gereği ağır olan bu tavalar dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla oldukça uzun bir süre boyunca muhafaza edilebilir.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Döküm işlemi özellikle karmaşık geometrili şekilli ürünlerin üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca istenilen malzeme kalitesinin, bileşiminin elde edilmesi, özel malzeme geliştirerek ürün üretme gibi bir çok avantaj sağlamaktadır. Büyük oranda kullanılan parçalar döküm tekniği ile üretilebilir.
Dökme demirin özelliği kırılgan olması, daha fazla sönmesi ve titreşim ve sesleri emmesidir. Erimiş bir formda, dökme demir, çeşitli makinelerin bileşenlerinden, dökme demir veya dövme demir mobilyalar veya kapılar gibi karmaşık şekillere kadar her türlü dökümü yapmak için yeterlidir.
Döküm çelikler iki geniş kategoriye ayrılabilir – karbon çelik döküm ve alaşımlı çelik döküm. Dövme çelikler gibi, karbon çelikler de karbon içeriklerine göre sınıflandırılabilir. Düşük karbonlu döküm çeliği (% 0.2 karbon) nispeten yumuşaktır ve kolayca ısıl işlem görmez.
Bu hatalar değişik nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Kokil kalıba alüminyum dökümde en çok rastlanan döküm hatalarını gaz boşlukları, sıçramalar, sıcak yırtılmalar, pislikler, koparma ve sürüklenmeler, sıvı alüminyumun kuma işlemesi, kaçıklık ve çarpılma olarak sıralayabiliriz.
Döküm tavalar, bulaşık makinesinde yıkamak için uygun değildir. Döküm tavaların mümkünse sıvı sabunla yıkanmaları önerilmektedir. Yıkama işlemi sonrasında ise güzelce durulanmaları gerekmektedir. Döküm tavanın havlu peçete ile silinmesi ise, paslanma riskini ortadan kaldırmaktadır.
Sıva alçısı, çatlakları doldurarak duvarın düzgün bir şekilde tamir edilmesini sağlar. Duvar çatlaklarının tamirinde kullanılan diğer bir malzeme ise hazır sıva olabilir. Hazır sıva, pratik bir şekilde kullanılabilen bir tamir malzemesidir ve çatlakların hızlı bir şekilde kapatılmasını sağlar.
Karın, kol ya da bacaklarınıza zeytinyağını masaj yaparak sürmek çatlaklarınıza iyi gelebilir. Zeytinyağını kullanmadan önce biraz ısıtarak sürmeniz çatlakların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilir. Vücut çatlaklarına iyi gelen bir diğer doğal yöntem ise yumurta akıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri