Hatay yöresine ait olan carra peyniri diğer adıyla küp peyniri tamamen el yapımı olup doğal olarak elde edilip hiçbir katkı maddesi olmadan yapılmaktadır. Köylerde analarımızın kendi elleriyle caralara basıp ve belli bir müddet bekledikten sonra elde edilen peynir çeşididir.
Hatay'ın meşhur Cara Peyniri, taze tuzsuz peynir, taze çökelek ve çörek otu ile yapıkır. Yöremizde 'CARRA' adıyla bilinen sırlı testilere; Organik tuz, çörek otlu Hatay peyniri ve çörek otlu Hatay taze çökeleği, sıra sıra ve hava almayacak şekilde sıkıca testi ağzına kadar doldurulur.
“Carra” adı verilen sırlı testilere veya kavanozlara önce biraz tuz, sonra bir avuç hazırlanmış çökelek konulmakta ve sağ veya sol el yumruk şeklinde tutularak çökelek basılmaktadır. Basılan çökeleğin üzerine bir kat hazırlanmış peynir ve üzerine de tekrar çökelek konulmaktadır.
Ürünün Hazırlanışı: İnek sütünden yapılan peynir çökelek, tuz ve çörek otuyla sırlı (cara) adı verilen testilere basılır. Ağzı hava almayacak şekilde testinin ağzı bezle kapatılır. Testi toprağa gömülür ve 7-8 ay toprak altında bekletilen karışımın sonucunda enfes cara peynirimiz meydana gelir.
Tamamen doğal yollar ile yapılan Cara Peyniri. Peynirin, çökelek ve çörek otu ile harmanlanması sonrasında özel testiler içerisinde toprağın altında ortalama 3 ay olgunlaştırılması ile elde edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Keş peyniri; genel olarak süzme yoğurtla yapılan, sert peynirler içerisinde yer almaktadır. Çökelekten daha yuvarlak olup, katı, tuzlu ve kalıplı bir şekle sahiptir. Uzun bir süre boyunca bozulmadan saklanması adına yapımında yoğun oranda tuz kullanılır. Keş peyniri; yoğurdun kurutulmuş halidir.
Hatay yöresine ait olan carra peyniri diğer adıyla küp peyniri tamamen el yapımı olup doğal olarak elde edilip hiçbir katkı maddesi olmadan yapılmaktadır. Köylerde analarımızın kendi elleriyle caralara basıp ve belli bir müddet bekledikten sonra elde edilen peynir çeşididir.
Kolot peyniri; inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı ayrılarak içine peynir mayası atılır. İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır.
Ordu'da torba peyniri ve küp çökelek yöresel peynirlerin başında geliyor.
Kahvaltı için bir tane dilimleyip zeytinyağı ile karıştırıyorum. Bazen de içerisine domates ve biber doğrayıp salata olarak da kahvaltıda yiyoruz. Denemenizi tavsiye ederim.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Feta (Yunanca: φέτα, féta; dilim), genel olarak Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan beyaz salamura peynir. Yapımında koyun ve keçi sütü kullanılmaktadır. Yunan salatası ve kahvaltılarında sıkça tüketilmektedir.
Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır. Çıkış noktaları Orta Asya, Orta Doğu ya da Avrupa olarak tahmin edilmektedir.
Erzurum Civil Peyniri üretiminde Erzurum ilinin yüksek dağları arasında kalan meralarda beslenen ineklerden elde edilen süt kullanılır.
Tüm insanlığın paylaştığı lezzetlerden olan peynir, insanlık tarihi kadar eskidir. Kaşar peynirinin tarihi ise, o kadar da eski değildir. Bundan yaklaşık 110 yıl önce, Selanik'te yaşayan ve babası beyaz peynir üreticisi olan Raşel isminde bir Yahudi kızı tarafından bulunmuştur.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
Danino, çocuklara yönelik bir Danone gıda ürünüdür. Bu, olgunlaşmamış, mineraller ve vitaminler ve meyve posası ile eklenmiş, petit suisse denilen taze bir peynirdir.
Nedir Quark? Labne peynir formunda olan ve görüntüsü süzme yoğurda benzeyen quark aslında kefirden elde edilen, besin değeri yüksek bir peynir türü.
Ezine Peyniri koyun Peyniridir.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Mozzarella peyniri, taze olduğu sürece genellikle beyazdır. Ancak, sütünden yararlanılan hayvana veya tazeliğe bağlı olarak sararabilmektedir. Mozzarella peyniri, yüksek yağ oranı nedeniyle yarı-yumuşak bir peynirdir. Bu nedenle özellikle geleneksel olarak günü gününe servisi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri