Dökme demirlerin farklı tipleri vardır, bunlardan; gri dökme demir, küresel dökme demir ve temper dökme dökme demirler özel önlemlerle kaynak yapılabilirler. Fakat, beyaz dökme demirler çok yüksek karbon içermeleri ve metalurjik özellikleri sebebiyle kaynak yapılamazlar.
Özellikle kırılmış ve çatlamış dökme demir parçaların tamirinde ve dökümlerin çelik, bakır veya nikel malzemelerle birleştirme kaynağında kullanılır. Kaynak metali işlenebilir. Ark başlangıcı ve yeniden tutuşturması çok kolaydır. Kararlı bir arka sahiptir, düzgün kaynak dikişleri verir.
Bileşimlerinde yüksek karbon bulunması nedeniyle pik döküm demir kaynağı oldukça zor bir işlemdir. Dökme demirlerin kaynak kabiliyeti düşük seviyededir. Kaynak işlemi sırasında kaynak metaline komşu bölgeler yüksek sıcaklıklara ısındıktan sonra hızlı bir şekilde soğurlar.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Dökme demir, %2.11 ile %6.67 arası karbon içeren demir-karbon alaşımlarına verilen genel bir adlandırmadır. Çelikler de demirin karbonla alaşımlanması sonucunda elde ediliyor, fakat dökme demirden farklı olarak çelikler çok daha düşük miktarda karbon içerir (%2.11'den daha az).
İlgili 28 soru bulundu
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir.
Çelik ve dökme demir arasındaki diğer fark, özellikleridir. Çeliğin özelliği, hafif, dökme zor ve göreceli olarak yüksek viskoziteye sahip olmasıdır. Dökme demirin özelliği kırılgan olması, daha fazla sönmesi ve titreşim ve sesleri emmesidir.
Dökme demir kaynağında kullanılan döküm elektrotlar
Dökme demirlerin soğuk ve yarı sıcak (maksimum 300˚C) kaynağında saf nikel çekirdek tele sahip elektrotlar kullanılır.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Alüminyum son derece reaktif bir yapıdadır. Bu sebeple de havaya maruz kalması durumunda bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Bu oksit ise kaynak için engele sebep olmaktadır.
Kır dökme demirin kaynağı yüksek karbon oranına bağlı olarak kaynakla erimiş bölge hızlı soğuduğu için kaynak dikişi çok sementitce zengin bir yapı oluşturarak sert ve kırılgan kaynak bölgesi oluşturur. Dolayısıyla bu bölge kullanım esnasında kırılarak hasara neden olacaktır.
Paslanmaz çelikler ve ısıya dayanıklı çelikler bazı sınırlamalar hariç, alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerde kullanılan ergitme ve basınç kaynak yöntemleri ile kaynak yapılabilir.
DÖKME DEMİRİN KULLANIM YERLERİ
Küresel Grafitli Dökme Demir, Çeşitli Endüstri Alanlarında Kullanılır. MADENCİLİK VE METALURJİ: Kırıcı Gövdeler, Alüminyum ve Kurşun Ergitme Potaları, Sıcak Hadde Merdaneleri. MAKİNA: Hidrolik Presler, Silindirler, Dişliler. TARIM: Traktör Parçaları, Pedallar, Transmisyon Kutuları.
TIG kaynağı ile kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır.
Kaynak Makinesi Kaç Amper Olmalıdır? Kaynak işleminin doğru, emniyetli, sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi için gerilimin en az 25 -55 volt, şiddetinin ise maksimum 10 -600 amper olması gerekir.
Galvanizli çelik boru , geleneksel elektrik ark kaynağı kullanılarak kaynak yapılabilir. Kaynak uygun şekilde yapılırsa, galvanizli ve galvanize olmayan çelik borularda kaynağın mekanik özelliklerinde çok fazla fark yoktur.
Dökme demirlere tampon dolgu atılmasına gerek kalmadan direkt kullanılabilen ve yüksek sertlik veren özel bir elektrottur.
Bakır ve demir kaynaklanabilir, birçok yönden 1. Bakır tel, MIG kaynağı; 2. Lehimleme; 3. Sürtünme kaynağı belirli iş parçasına bağlıdır.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Döküm çelikler iki geniş kategoriye ayrılabilir – karbon çelik döküm ve alaşımlı çelik döküm. Dövme çelikler gibi, karbon çelikler de karbon içeriklerine göre sınıflandırılabilir. Düşük karbonlu döküm çeliği (% 0.2 karbon) nispeten yumuşaktır ve kolayca ısıl işlem görmez.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
Kullanıcılar “Döküm tava paslanır mı?” sorusunun yanıtını merak etmektedirler. Döküm tavalarda kaplama yer almadığı için paslanmaya müsaittir. Bu nedenle özenli kullanım gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri