Sadece su ile temizlemek yeterli olacaktır ancak eğer istersen bu işlem için beyaz sabun da tercih edebilirsin. Tavayı asla kazımamalı ya da sert, tel gibi malzemelerle temas ettirmemelisin. Tavada bir katman yağ kalması sorun değildir hatta aksine bu durum tavanının daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
Peki, döküm tava sağlıklı mı? Evet, kullanabileceğiniz farklı malzemelerden tavalara göre daha sağlıklı. Bunun nedeni yemek pişirirken yağ kullanmanıza gerek kalmaması, yani daha az -veya hiç- yağ ile yemekler pişirebilirsiniz.
Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın. Fazla yağı kağıt havlu ile aldıktan sonra, önceden ısıtılmış fırının içerisine ters bir şekilde yerleştirin. Döküm tencere veya tavayı 180 derecede 1 saat boyunca pişirin.
Döküm Tava Çizilirse Zararlı mı? Emaye kaplamalı döküm tavalar çizildiğinde, kaplamanın parçalarının yiyeceklere karışma riski bulunmaktadır. Bu durum, tüketilen yiyeceklerin güvenliğini ve sağlıklı olmasını etkileyebilir.
Döküm ocak demirlerinin temizliği bulaşık deterjanı ve yağ çözücüyle kısa süre içinde yapılabilir. İhtiyaçlara göre deterjanlı su içinde bekletilebilir. Ankastre ocak demirleri nasıl temizlenir sorusunun yanıtı da aslında aynıdır.
İlgili 20 soru bulundu
“Döküm tava yağlanır mı?” sorusunun yanıtı ise evet olmaktadır. Döküm tava kullanımından önce tavanın önceden 180 derecede ısıtılan fırında bekletilmesi gerekmektedir. Fırından çıkarılan tava kuru bir ortamda soğumaya bırakılmaktadır. Soğuyan tavanın içi ve dışı bitkisel yağ ile yağlanmaktadır.
Döküm Tavada Pişirmemeniz Gereken Yemekler
Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Eğer kaplaması olmayan bir döküm tava kullanıyorsan, deterjan ile temasından kaçınmalısın. Gözenekli bir yapıya sahip olduğu için deterjan kalıntılarını içerisine hapsedebilir ve bu da bir sonraki pişirme esnasında gıdaya ve dolayısıyla da insan sağlığına zarar verebilir. Gıda güvenliği konusuna özen göstermelisin.
Granit tava ile döküm tava arasında farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin granit tavanın yanmaz ve yapışmaz özelliği bulunurken demir döküm tavalar yapışma özelliğine sahiptirler. Döküm tava, daha hassas kullanım talimatlarına sahiptir fakat granit tava kullanımı son derece kolay ve rahattır.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
Döküm tavada pişireceğiniz etin içerisine asla yağ eklemeyin. Et tavaya yapışsa da piştikten sonra et kolaylıkla tavadan ayrılacaktır.
İster kızartma, ister sote veya kavurma, döküm tava tüm pişirme yöntemlerine uygundur. 10.
Etinizi tavada pişirmeden önce üzerine deniz tuzu ve karabiber üzerine serpin. 30-35 dakika dinlendirin. Tavanızı ocağa aldıktan sonra 10-12 dakika ısıtın. Tavayı yağlamanıza gerek yoktur. Tava iyi ısındığında etiniz yapışmayacaktır.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Döküm tavalar balık pişirmek için idealdir. Isıyı eşit bir şekilde dağıtan döküm tava, balığın hızlı ve eşit bir şekilde pişmesini sağlar. Balık filetosu, cildi aşağıya gelecek şekilde tavaya yerleştirilir ve birkaç dakika boyunca mühürlenir. Daha sonra, diğer tarafını pişirmek için dikkatlice çevrilir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Prof. Dr. Canan Karatay, kitabında yemeklerin pişirirken cam, çelik veya emaye tencerelerde, tepsilerde pişirmeyi öneriyor ve alüminyum ve teflon tencerelerden uzak durmayı tavsiye ediyor.
Granit Döküm Materyallerde Bozulma Olur mu? Döküm granit gereçler, kullanım ve bakım talimatlarını uyguladığınızda uzun yıllar bozulmadan kullanılabilir. Zorlayıcı bir darbe ve etki olmadığı sürece döküm granitten üretilen tava ve tencereler, çizilmez yapılarını muhafaza etmeleriyle tanınır.
Paslanmaz çelik, dökme demir veya seramikten yapılmış tencere ve tavaları tercih edin. Bu malzemeler çok daha güvenlidir ve gıdalarınıza kimyasal madde bulaştırmaz.
İnatçı, yapışmış yiyecekleri ısı farkı ile döküm tencere veya tavanızdan ayırabilmek için 3-5 dk su kaynatabilir ve sonrasında ürün soğuduktan sonra yıkama yapabilirsiniz. Daha sonrasında yumuşayan lekeleri el ile yıkarken deterjan ve sünger kullanarak temizlemeniz yeterli olacaktır.
Nehir Alüminyum Döküm Krep Tavası ısıyı tüm yüzeye eşit derecede yayarak homojen bir pişirme sağlar. Tam kıvamında pişen pankekleri hızlı bir şekilde hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Demir döküm tava ve tencereler asla bulaşık makinesine girmemelidir. Demir döküm üzerinde yapışmaz bir yüzey oluşturmak uzun zaman alır ve bulaşık deterjanları onu sıyırır ve tavayı paslanmaya karşı savunmasız bırakır. Sade su ve aşındırıcı olmayan süngerler bu ürünlerin en iyi temizleyicilerdir.
Döküm tava kullanmayı tercih etmeli…
Lezzetli bir et pişirmek için ısrarcıysanız, teflon tavanızı da sakince yerine bırakmanızı öneririz. Döküm bir ızgara tavası alarak mutfaktaki yolculuğunuza devam edin. Çok değil, sadece 2 dakikada mangal lezzetinde etler pişirmeye başladığınızı göreceksiniz.
döküm tencereler kullanıldıkça yemeklerin içindeki yağ tencerenin iç yüzeyinde polimer bir katman oluşturur. Bu katman tencerenin ya da tavanın yapışmazlık özelliğini artırır.
Bir defa kaplamasız döküm tavaları temizlerken deterjan vb kimyasallar kullanamazsınız. Bu tavalar gözenekli yapıya sahip olduklarından deterjan kullandığınızda, deterjan bu aralarda kalabilir ve buda pişirdiğiniz yemeklere geçebilir anlamına gelir. Bu nedenle sıcak su ve fırça dışından bişey kullanmamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri