Dokunma Duyusu Vücudumuzu saran deri sayesinde cildimize temas eden her şeyi algılayabiliriz. Özellikle nesnelerin ısısını ve şeklini ayırt edebiliriz. Derimiz dokunma dışında vücudumuzu dış etkenlere karşı koruma işlevini de görmektedir.
Beş Duyumuz
Kulak, işitme organımızdır. Burun, koku alma organımızdır. Dil, tat alma organımızdır. Deri, dokunma organımızdır.
Kulak: Hem işitme hem de denge organımız olarak kulak öne çıkmaktadır. Gündelik hayatımızda pek çok farklı sesi kulaklarımıza duyarız. Aynı zamanda kulağımız içinde bulunan özel unsurlar dengemiz şaşmadan yürümemizi imkan verir.
Beyin: Duyu organları, hafıza ve düşünce merkezidir. Kan basıncını ve hormonları düzenleme, açlık, susuzluk, uykusuzluk, uyku denetleme ve istemli çalışan organları kontrol etmekle görevlidir.
Dokunma duyu organımız olan derimiz tüm vücudumuzu kaplar. Arkadaşlar, duyu organlarımız çevremizdeki unsurları algılamamızı ve keşfetmemizi sağlar. Beş duyu organımız vardır. Bunlar: göz, kulak, dil, burun ve deridir.
İlgili 31 soru bulundu
deri üzerine yapılan değme, vurma, bastırma, çekme gibi etkileri alan duyu.
Dokunma hissi gerçekten nasıl çalışıyor? Vücudunuzda cildin altında yaklaşık 5 milyon dokunma reseptörü vardır. Acı, dokunma, sıcaklık ya da basınç hissettiğinizde, bu reseptörler nöronlara elektrik sinyalleri gönderir ve bu sinyaller sonrasında omurga üzerinden beyne iletilir.
Televizyon, telefon ve bilgisayar gibi ekranlara çok uzun süre bakmamalıyız. Havlu ve gözlük gibi kişisel eşyalarımızı başkalarıyla paylaşmamalıyız. Gözlerimizi güneş ışınlarından korumalıyız. Ellerimiz temiz değilken gözlerimize dokunmamalıyız.
Görme en önemli duyumuzdur. Gözlerimizle, diğer bütün duyularımızla çevremizden topladığımızdan daha çok bilgi toplarız. Gözler açık olduğu sürece beyne sürekli bilgi iletir.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
Meissner cisimciği kılsız yerlerde ve merkel diskleri kıllı bölgelerde dokunma duyusunu algılar. Krause cisimciği soğuğu, ruffini cisimciği sıcağı algılamakta görevlidir. Alt derinin görevleri başlıca: Vücudun ısı, ter, su dengesini sağlamak, dış etkilerden korumak dokunma, basınç, acı duyularını algılamaktır.
İnsanların algılamaları duyu organları sayesinde gerçekleşmektedir. Dünyayı algılayış şekli olarak da tanımlanabilecek olan, duyu organlarının herhangi birinin çalışmaması ya da arızalanması tam algılamayı engellemektedir. Bu sebeple duyu organları oldukça önemlidir.
En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Dokunma duyusu deride bulunan reseptörler aracılığı ile alınır ve merkezi sinir sistemine iletilerek ağrı, sıcaklık, basınç gibi çeşitli duyuların algılanmasını sağlar.
Dokunma duyusu deride yada hemen deri altındaki dokunma reseptörlerinin uyarılmasıyla algılanırken, basınç duyusu daha derin dokulardaki şekil değişiklikleriyle ortaya çıkar.
duyularını spinal korda ve oradan da beyine taşırlar. Spinotalamik yol ağrı, sıcaklık ve kaba dokunma duyusunu taşır, posteriyor kolon ise pozisyon, ince dokunma ve titreşim duyularını taşır.
Araştırmalar sonucunda, insanların, beşten fazla duyuya sahip oldukları ortaya çıkmıştır. 5 duyu organımıza ek olarak fiziksel dünyayı bilmemizi ve anlamamızı sağlayan 2 duyu aracımız daha vardır.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Madde 5 duyu organıyla algılanabilen; bölünebilen, ağırlığı ve hacmi olan ve belli bir yer kaplayan nesnelere madde denir. Diğer tanımıyla bir şeyi oluşturan ögeler madde olarak tanımlanmaktadır. Maddenin doğada bulunan farklı şekillerine maddenin halleri adı verilir.
Deri sağlığını korumak için, haftada en az iki kez banyo yapmalıyız., Deri sağlığını korumak için, bol su içmeliyiz., Derimizi çarpma ve vurma gibi darbelerden korumalıyız., Derimizi; ateşten, kaynar sudan, yanıcı ve yakıcı maddelerden uzak durmalıyız., Güneş altında fazla kalmamalı ve cildimize uygun kremler ...
Kulak, işitme duyu organımızdır. Çevredeki sesleri kulağımız sayesinde duyarız. İletişim kurarken ve öğrenme etkinlikleri esnasında da kulaklarımızdan yararlanırız. Kulaklarımız, başımızın iki yanındadır ve iki tanedir.
Dış kulak, ses dalgalarını toplamak ve orta kulağa yönlendirmekle görevlidir ve kulak zarı ile biter. Orta kulak, sesi kulak zarından iç kulağa iletmekle görevli, küçük ve hava dolu bir boşluktur. Orta kulağın bölümleri, çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç kemikçiktir.
Dokunma duyusu
Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir. Karın derisi ve kalçalar gebeliğin 17'nci haftası civarında dokunma duyusunu algılamaya başlar.
Taktil duyu, vücudun en büyük organı olan deride yer alan reseptörler aracılığı ile dokunma duyusunun algılanmasını sağlayan duyu sistemidir. Vücudun en erken gelişmiş duyu sistemlerinden biri olan dokunma duyusu; hafif dokunma, titreşim, basınç, sıcaklık ve ağrı hakkında bilgi verir.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama: Öncelikle cevabımız Alt Deri olur. Yani derideki duyu almaçları alt deride bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri