Dokunsal sistem/dokunma duyusu, cildimizdeki reseptörler üzerinden aldığımız bilgileri ifade eder. Bizi acıya ve sıcaklığa karşı uyarır ve temas ettiğimiz şeylerin özelliklerini, yani doku, şekil, boyut ve ağırlığı ayırt etmemize yardımcı olur.
Dokunsal bir deneyim, bir duyusal oyuncağın sunduğu en yaygın histir. Bu tür oyuncaklar, bir çocuğun bedenine yavaşlaması için zaman ve alan veren bir şeye odaklanmasına izin verir. Bunun aksine, çocuğunuza izleyeceği video gibi bir şey vermek, onu daha da fazla uyarabilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir.
Dokunma duyusu vücudun en büyük organı olan deride bulunur. Deride yer alan duyusal reseptörler tarafından algılanır. Dokunma duyusu anne karnında gelişen ilk duyudur. Bu duyumuz temas ettiğimiz nesnelerin şekil, boyut ve ağırlığı hakkında bize bilgi verir.
Dokunma duyarlılığı veya aşırı duyarlılık, kişiyi kendine özgü, zararlı veya acı içinde hissettiren alışılmadık veya artmış duyarlılık hissidir.
Duyusal arayış (hiposensitive), vücudun normalden daha fazla duyusal girdiye ihtiyaç duymasıdır. Duyusal arayışı olan bireylerde duyusal girdiye karşı azalmış hassasiyet mevcuttur. Vücudumuzdan beyne iletilen duyusal uyaranlar beyinde işlenir ve uygun yanıt oluşturularak davranışlara ve motor yanıtlara dönüştürülür.
İlgili 30 soru bulundu
Duyu Bütünlemesi
Jean Ayres duyu bütünlemesini “duyuların aracılığıyla edinilen bilgilerin işlenip kullanıma hazır hale getirilmesi amacıyla organize edilmesi/düzenlenmesi”2 olarak tanımlar. Duyu bütünlemesi, duyuların algılamaya dönüştürülmesini içeren bir süreçtir.
Dokunsal duyumların saptanmasını, seçilmesini ve sınıflandırılmasını içeren süreç ise dokunsal algı (tactile perception) olarak adlandırılır (Pennington ve Ozonoff, 1996).
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Taktil (dokunsal) duyu sistem, anne karnında 3. haftada gelişmeye başlayan duyu sistemimizdir ve anne karnında gelişen ilk ilkel duyudur. Taktil reseptörler deri, kaslar, tendonlar ve eklemlerde bulunur. Taktil duyu sistemimiz hafif dokunma, derin basınç, ağrı, sıcak-soğuk algısı hakkında bize bilgi verir.
Taktil savunma normal dokunuşlara negatif veya aşırı heyecanlı bir şekilde tepki verme halidir. Birçok insanın zor hissettiği dokunsal uyarılara aşırı tepki verebilirler. Buna aşırı duyarlılık veya aşırı hassasiyet denir.
Dokunsal/Kinestetik öğrenme stili: Dokunsal ya da kinestetik öğrenme tarzına sahip çocukların yeni bilgileri öğrenmek için hareket etmesi, dokunması, el ve ayaklarını kullanması gerekir.
DOKUNSAL (KİNESTETİK) ÖĞRENME STİLİNE SAHİP ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ Bebekliklerinden itibaren sürekli hareket isterler. Dokunmayı ve dokunulmayı severler. En erken yaşlardan itibaren, davranışlarından ilk farkedilebilecek öğrenme stili dokunsallıktır.
Dokunsal savunmanın arkasındaki teori, çocuğunuzun cildi üzerindeki hafif dokunuşları algılayan reseptörlerinin aşırı duyarlı olmasıdır. Reseptörleri aktive edildiğinde "kaçınma ya da sevme" yanıtı tetiklenir. Bu duygusal, fizyolojik tepki, çocuğunuzun belli dokunuş türlerini tehdit olarak görmesini sağlar.
Dokunsal (kinestetik) temsil sistemi
İşin başına geçmeyi ve kendi deneyimleyerek öğrenmeyi tercih eder. Anlattıkları ifadeleri hissetme ihtiyaçlarından dolayı yavaş düşünür ve daha yavaş konuşur. Çalışılan materyale dokunmak, hissetmek, ortamı duyumsamak ister. Hareket etme ve hareket halinde olma ihtiyacı duyar.
Hayır, duyu bütünleme bozukluğu zamanla geçmez veya kendiliğinden düzelmez. Ancak birey yaşadığı zorluklara karşı zaman içinde çeşitli uyum mekanizmaları geliştirebilir.
Duyusal Diskriminasyon (Ayırt Etme) Disfonksiyonu, duyusal bilginin önemli özelliklerini işlemleme ve yorumlamadaki zorluklardır. Kişinin başının hangi pozisyonda olduğunu, hareket durumunu(hareketli/durgun), hangi yöne hareket ettiğini ayırt etmesi hareket bilgisinin ayırt edilmesine örnek olarak gösterilebilir.
Kinestetik öğrenme; dokunma, hareket etme veya fiziksel aktivite yoluyla bilgi edinme sürecini ifade eden öğrenme yöntemidir. Bu yönteme yatkın olan kişiler, bir şeyler yaparak veya hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler. Kinestetik öğrenme tarzı, Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Teorisi'ndeki kinestetik zekaya dayanır.
3- Dokunsal Öğrenme Stili (Kinestetik)
Uygulayarak, dokunarak veya bizzat sürece dahil olarak öğrenmenin baskın olduğu öğrenme stilidir. Deneyler, fiziksel araç gereçler, uygulama projeleri dokunsan öğrenme biçimine hakim insanlara (kinestetiklere) daha fazla hitap eder.
Kinestetik – Dokunsallar en iyi nasıl öğrenir?:
Çalışırken hareket etmesi kısıtlanmamalıdır. Ders çalışırken kendi istediği yerde ve şekilde çalışmasına izin verilmelidir. Dersi dinlerken hareket etmelerine ve bir şeyler ile oynamalarına izin verilmelidir. Laboratuar çalışmaları için fazladan izin verilmelidir.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
Duyu bütünleme bozukluğu tipik olarak küçük çocuklarda görülür. Çocukların çoğunluğu, dışarıdan gelen uyaranlara adaptasyon ve motor planlama yeteneklerini geliştiren duyu bütünlemeyi günlük, olağan çocukluk aktiviteleri esnasında kazanırken bazı çocuklarda duyu bütünleme yeteri kadar gelişemez.
Dokunsal sistem vücudumuzdaki en büyük duyusal sistemdir . Dokunma, acı, sıcaklık ve basınç gibi etkenlerle ilgili bilgileri reseptörler(minik bilgi ileten mekanizmalar)aracılığıyla beyne iletir. Bu sayede kişi vücudunu ,çevresini algılamakta ve hayatta kalabilmek için önemli bilgilere sahip olur.
Bunlar; a) Uyak farkındalığı, b) İlk sese göre eşleme, c) Son ses göre eşleme, d) Cümleyi sözcüklerine ayırma, e) Heceleri ayırma, f) Heceleri birleştirme, g) İlk ses atma ve h) Son ses atmadır.
Sesbilgisel farkındalık (fonolojik duyarlılık) çocuğun,kendisine verilen bir sözcüğü oluşturan sesbirimlerinin farkına varması şeklinde tanımlamaktadırlar. Sesbilgisel farkındalığın içinde şu bilgi ve beceriler yer almaktadır. · Benzer sesleri olan sözcükleri eşleştirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri