Sıcak Su İle İyileştirme: Dolamanın erken evrelerinde, sıcak suya batırma tedavisi ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir. Tırnak Kesimi: Doktor, enfekte tırnağın kısmen veya tamamen çıkarılmasını önerebilir. Cerrahi Müdahale: Kronik veya şiddetli dolama vakalarında, cerrahi müdahale gerekebilir.
Paronişinin irini drene edilmeli ve bulunduğu yüzeye de mupirosin kremi uygulanmalıdır. Eğer hasta bir çocuksa antibiyotik tedavisine başlanmalı, o da 2 günde bir kontrol edilmelidir. Paronişi vakalarında çok sık olmamakla birlikte irin tırnağın altında gelişir ve komple bir drenaj için tırnağı çekmek bile gerekebilir.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Dolamaya ne iyi gelir Saraçoğlu bu konuda bir öneride bulunmuş mudur diye merak ediyorsanız direkt dolama için değil ama İbrahim Saraçoğlu'nun el mantarı için aynısefayı önerdiğini belirtelim. Mantarın hafiflemesi için aynısefa lapası yaparak ilgili bölgeye uygulama yapabilirsiniz.
Yanlış ve dengesiz beslenme. Yetersiz ve düzensiz uyku. Sürekli aşırı strese maruz kalmak.
İlgili 22 soru bulundu
Herpes simpleks virüsü (HSV) tip 1 ve tip 2 türlerinin yüzünden oluşan herpetik dolama, çocukluk çağında ortaya çıkan cilt hastalığı olarak tanımlanır. Oluşan çatlaklardan içeri giren virüs, herpetik dolamaya sebep olabilir. Bulaşıcı riski bulunan herpetik dolama olan kişilere temastan kaçınmak önemlidir.
Dolama, genellikle tırnak etrafındaki ciltte kızarıklık, şişlik ve ağrı ile kendini gösterir. Ayrıca, tırnak etrafındaki ciltte sıcaklık artışı ve hassasiyet de görülebilir. Eğer enfeksiyon ilerlerse, tırnak etrafındaki ciltte irin dolu kabarcıklar oluşabilir.
Tedavi edilmediğinde apse oluşur ve apse, tırnak yatağında birikebilir. Akut dolamanın erken dönemde fark edilmesi, tedavinin kısa sürmesinde oldukça etkilidir. Erken dönemde fark edildiğinde günde birkaç kez ılık su ile yapılan kompres ve uygun antibiyotikli krem kullanımı, dolamanın hızla iyileşmesini sağlar.
Parmağınızda dolamaya bağlı olarak oluşan ağrı, zonklama, şişkinlik ve kızarıklığın azalmasını sağlamak için parmağınızı ılık suyla doldurduğunuz bir kabın içine koyup 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Bu, ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır.
Kara merhemin kullanım şekli doğrudan iltihaplı bölgeye sürülerek yapılır. Yüz bölgesinin dışında olan çıbanlarda, kara merhem sürülerek üstü bez ile kapatılır. Sıcak tutmak kara merhemin etkisini hızlandırır. Kara merhem günde 2 kez bölge üzerine sürülerek kullanılır.
Paronişi ya da diğer bir adıyla dolama, travma, tahriş veya enfeksiyondan kaynaklanabilen bir tırnak iltihabıdır. Tırnakları veya ayak tırnaklarını etkiler. Bakterilerin kütikül ve tırnak kıvrımının yakınındaki deriye kesikler yoluyla girerek enfeksiyona neden olması sonucu paronişi ortaya çıkar.
Parmakta takılma ve ağrı şikayeti olan hastalar bu durumun tedavisi için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanına veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanına başvurabilirler.
Paronişi (Dolama) türleri nelerdir? Akut paronişi: Enfeksiyon sadece tırnak kıvrımındadır, daha derine yayılmamıştır. Semptomlar tedavi ile kaybolur ve altı haftadan az sürer.
Çoğunlukla tırnak çekilmesi, tırnakların yenmesi ya da manikür gibi küçük travmalar sonrasında görülür. Dolama, kızarıklık ve ağrılı bir sertlik ile başlar. Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir.
El ve parmak enfeksiyonlarının çoğu iğne, kıymık batması gibi çok da önem vermediğimiz veya yeterli tedavi görmediğimiz yaralanmalardan oluşur. El ve parmaklarda çeşitli sınırlarla ayrılmış kompartmanlar bulunur.
Stern ve ark. (3) tarafından 1959 yılında sağlık perso- nelinde herpetik parmak infeksiyonu çok uygun bir adlandırma olmayan ağrılı ve irin üreten infeksiyon anlamında “herpetic whitlow” şeklinde tanımlanmış- tır ve bu terim günümüzde yaygın olarak kullanıl- maktadır.
Parmakta dolama tehlikeli midir? Parmakta meydana gelen dolama, ciltte sertlik, gerginlik, irin birikimi ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Eğer bu dolama tedavi edilmezse, ciddi bir durum olan apse oluşabilir. Apseler, enfeksiyonun cildin altında irin birikmesine yol açtığı durumlardır.
Bu durum, el veya ayak parmaklarının tırnak dokusunu çevreleyen epidermisin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Dolama, tırnak çevresi ve yan tırnak yatağının etkilenmesiyle karakterizedir ve bazen tırnak köküne veya eponychium olarak bilinen tırnak tabanına yayılabilir.
Parmak burkulduktan sonra parmağa uygulana soğuk uygulama sonucu parmağın şişliği giderilmektedir. Bu şişlik durumu bireyden bireye değişmektedir. Şişlik durumu soğuk uygulamayla geçmezse parmak basınçlı bantlarla sarılmalı ve parmak kalp hizasından yukarıda tutulmalıdır. Şişlik geçene kadar parmak dinlendirilmelidir.
Üroloji Nedir? Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Dermatoloji (Cildiye – Deri Hastalıkları) uzmanlarına başvurmalısınız.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri