Normal şartlarda köpek kısırlaştırma işlemi yapılan dişi köpeğin regl olması beklenmemektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalık ve rahim alındığından, dişi köpeğin gebe kalması engellenmektedir.
Bu sebeple operasyon sonrasında oluşacak komplikasyonlar ve hormonal problemlerin oluşmaması amacı ile kısırlaştırma operasyonu kızgınlık döneminde yapılmamalıdır. Kızgınlık döneminin bitmesini takiben 1 ay beklemek gerekmektedir.
Köpeklerin regl dönemi, cinsel olgunluğa ulaştıklarında başlayan bir hormonal döngüdür. Bu döngü, dişi köpeklerde üreme yeteneği kazanmak için doğal olarak ortaya çıkar ve genellikle 6-12 aylıkken başlar. Regl dönemi, dişi köpeklerde yaklaşık 2-3 hafta sürer ve bu süre zarfında vajinal kanama görülebilir.
Genellikle bahar aylarında gerçekleşen regl köpeklerde 21 gün boyunca sürer ve yılda iki kez tekrarlanır. Köpekler, yaş aldıkça bu doğal döngü yılda bire inebilir.
Regl döneminde köpeklerin genital bölgeleri epey hassaslaşacaktır. Dolayısıyla bu bölgenin herhangi bir şekilde temizlenmeye çalışılması köpeğiniz üzerinde negatif bir etki yaratabilir. Öte yandan köpeğiniz bu bölgeyi düzenli olarak yalayarak temizliğini zaten kendisi sağlayacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Küçük ve orta ırktakiler 6 aylık olduklarında, büyük ırklar ise yaklaşık 1 yaşındayken operasyon için uygun kabul edilir. Köpeklerde ameliyat yaşı ile ilgili en doğru bilgiyi veteriner hekimler köpek özelindeki değişkenleri değerlendirerek vereceklerdir.
Regl dönemini en iyi şekilde geçirmek için köpeğin yaşadığı alanın temiz tutulması gerekir. Mikroplara açık olunan regl döneminde temizlik oldukça önemlidir. Bunun yanında reglin genellikle bahar aylarında görülmesi köpekte üşüme yapar. Köpeği sıcak veya ılık bir ortamda tutmak iyi olacaktır.
Köpek türleri ortalama olarak yılda iki defa östrüs dönemine girerler. Küçük ırk köpeklerde bu süre dört ayda bire kadar düşerken büyük ve dev ırklarda iki yılda bire kadar çıkabilmektedir.
Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür. Regl dönemi köpeğin kızgınlığa girdiğinin belirtisi olup en az 21 gün boyunca sürmektedir.
Dişi köpeklerde belli dönemlerde regl görmektedir, genellikle 6 ve 18 aylıkken görülen regl köpeğin ırkına ve cinsine göre değişiklik göstermektedir. İnsanların adet döngüsüne benzerlik gösteren köpeklerin adet döngüsü, köpeğin cinsel olgunluğa ulaşmasıyla başlar.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı. Bunların hepsi de köpeğin kızgınlık döneminde olduğunun işaretleridir.
Köpek regl külodu köpeklerimizin vücuduna göre tasarlanmıştır. Köpek regl külodu ve köpek regl pedi kuyruk kısmı dışarıda kalacak şekilde giydirilir. Tüm köpek regl külotlarının kuyruk kısmı yuvarlak biçimde açıktır. Aynı zamanda köpek regl külodunu ve pedini köpeklere giydirilmesi kolaydır.
Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür. Dişi köpekte erkeği arar, onunla oynaşır ve çiftleşmeyi artık arzu eder. Bu 3 gün içinde de çiftleşme olur.
Dişi köpekler için kızgınlık dönemlerinde kısırlaştırma ameliyatı önerilmemektedir.
Kısırlaştırılan dişi köpek adet olmaz; akıntısı ve adet döneminde çevreye yaydığı kötü kokusu da engellenmiş olur. Böylece çevredeki erkek köpeklerin dikkatini çekemez ve oluşabilecek trafik kazalarını ve kavgaları minumuma indirir.
Kızgınlık dönemindeki kedinin hormonal düzeni normal günlerinden çok farklıdır. Bu düzensizlik anında kısırlaştırmak operasyon sonrası sağlığına kavuşmasını zorlaştırır. Kızgınlık döneminde davranışları farklılıaşan kedimizin operasyon sonrası hormonal dengesi tamamen bozulacağından davranışsal problemler görülebilir.
Bu dönemde köpeklerin vajinaları büyür ve renginde değişiklikler meydana gelir. Bununla beraber dişi köpeklerin memeleri büyür ve meme uçları da şişer. Köpeklerde regl dönemi çok fazla su tüketme ve sıklıkla tuvalete çıkmayla geçebilir.. Ayrıca bazı dişi köpeklerde bu dönemde mide bulantısı ve kusma da görülür.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Kızgınlık dönemi dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Ortalama 6-12 gün sürer. Kızgınlığa giriş döneminde görülen belirtiler artarak devam eder. Ayrıca bağırma, inleme, kuyruğunu yana atma, beline basınç yapınca ayaklarını gererek cevap verme durumları da vardır.
Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir. Normal menstüral siklus 28 günde bir (21–45 gün arası) olur, 3–7 gün sürer ve 30-40 ml. kan kaybedilir.
Çoğu köpek ırkları 4-10 ay ( ortalama 7 ay ) aralıklarla östrus ( kızgınlık ) gösterir.Mevsimin kızgınlık zamanıyla ilgisi genel olarak yoktur, yılın her hangi bir mevsiminde kızgınlık gösterebilirler.
Kısaca kısırlaştırmanın ne olduğunu açıklayacak olursak; dişi köpeklerin yumurtalık ve rahimlerinin, erkek köpeklerin ise testislerinin alınmasıyla sonuçlanan, genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Birçok farklı kaynakta, kısırlaştırma için nötrleştirme ve sterilizasyon gibi ifadeler de kullanılıyor.
Kızgınlık döneminde köpekler, kızgınlık hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmesi yaşayabilirler. Pire, akarlar ve bazı protozoonlar tüy dökülmesine neden olmaktadır.
Önce kanamayı doğrudan baskı ile durdurmaya çalışın. Yaranın üzerine birkaç kat steril gazlı bez koyup sıkıca ve düzgün ve baskı uygulayın. Yarayı silmeyin veya yara temizleyicileri ya da merhemler sürmeyin. Eğer kan gazlı bezden geçiyorsa , bezi almayın bu pıhtılaşmayı önleyip kan akışını yeniden hızlandırabilir.
Çiftleşen köpeğin hamile kalmaması için veteriner yardımı gerekir. Dişi köpeğin çiftleştiği görüldüğünde zaman kaybetmeden veterinere gidilmelidir. Bu durumdaki köpeğe 3 gün aralıklarla hormon uygulaması yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri