%40-45 alkol oranına sahip rakıda, su eklenerek alkol oranının düşürülür. Bununla birlikte alkolde bulunan anason yağı beyaz damlacıklar halinde ortaya çıkar. Bir başka deyişle rakının alkol oranı su katılarak %38 altına düşürülür ve alkol içindeki anason yağının çözünmesi sağlanır. Böylece rakı beyazlar.
Rakı, ortam sıcaklığı 4 derece ve altına indiğinde anasondan dolayı kristalleşir. Bekletildikten sonra kristalleşmesi geçen rakı tat olarak eski haline döner. Ancak süreç uzun olduğu için rakının saklama sıcaklığının 4 derecenin altında olmamasını tavsiye ederiz. 8) Rakının buzdolabında beyazlanması kalite hatasıdır.
Rakıya su ilave edildiğinde alkol molekülleri su içinde dağılır. Eklenen su alkol oranını düşürür ve anason pigmentini çözmeyi başaramaz. Pigment, bu karışım içinde süspanse bir halde kalır ve böylelikle beyaz bir renkte görünür.
Kapak açıldıktan sonra serin bir yerde, mümkünse buzdolabı kapağında, şişe kapağı sıkıca kapatılmış şekilde, dik pozisyonda muhafaza edilerek 1-2 ay özelliğini kaybetmeden saklanabilir.
Anason tohumları alkol ile damıtma sırasında, içerisindeki yağı alkole geçirir. Ortamdaki alkol bu yağı çözünmüş durumda tutar. Fakat, sofrada su ekledikçe alkol oranı azalır ve artık yağı çözülmüş halde tutamayacak seviyeye iner. Böylece, yağ molekülleri ışığı gözümüzün beyaz algılayacağı şekilde kırmaya başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Seyreltme yaparken rakı berraklığını kaybetti ve hafif gri ya da klorlu su gibi renk aldı, nerede hata yapmış olabilirim ya da bunu nasıl düzeltebilirim? Bu sorunun nedeni, anason yağının suya doyma noktasının üzerine çıkmasıdır ya da kullanılan alkolün derecesi düşüktür. Düzeltmenin yolu alkol eklemektir.
Rakıya su katılarak alkol oranı 38 derecenin altına düştüğünde rakı beyazlar beyazlamış rakıya alkol katarsanız alkol oranı 38 derecenin üzerine cıktığında rakı şeffaf hale gelir.
Alkol oranı düştükçe ortam bakterilerin üremesi için daha elverişli hale gelir. %45 üzeri alkole sahip bir içki olduğundan rakı bakterilerin üreyebileceği alkol oranına kısa sürede inmez. Yani bir kaç yıllık bir şişe rakıyı içmekte tereddüt etmenize gerek yok.
Rakının şişesi açıldıktan sonra kç gün dayanır.
Tüketiminde herhangi bir sorun olmaz değil mi? Hatta daha da güzelleşmiş midir? Cevap: Rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar.
Tüm alkollü içkileri tüketirken, dehidrasyonu (yani vücudun susuz kalmasını) engellemek ve alkolü vücuttan atabilmek için mutlaka su tüketilmelidir. 1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi.
- Rakı kadehine önce rakı, sonra su, daha sonra da (konmasa daha iyi olur ama) buz konur. Bu sırayı bozarsanız, anason kadehin üzerine çıkar, rakının hem tadı hemkeyfi kaçar.
Şeker pancarı melasının yüzde 35 oranında üzüm sumasıyla karıştırılması sonucu elde edilen rakıya, Yeni Rakı adı verildi. Bu rakının acı tadını bastırmak için litresine 5-10 gr. arası şeker ilave edilir oldu. Şekersiz rakı demek işte bu 5-10 gr. şeker ilave edilmemiş rakı anlamına gelir.
Kadehin üzerinde toplanan ve kristalleşen anetol içim tadını bozar. Nefaseti bozmamak için, soğuk rakıya soğuk su ilavesi genellikle yeterli olacaktır.
rakı kesinlikle dolaba konmamalı, mevcut sıcaklığında bardağa dökülür, üzerine çok önceden dolapta ya da buzlukta bekletilmiş soğuk su ilave edilir buz da konmamalı ki kristalleşme olmasın. eğer varsa içtiğiniz ortamda ehli keyf denen soğutucu buz haznesi ile içmek tadını daha da güzel kılar.
Aktif karbondan 2-3 kere filtrelediğiniz alkol hem yumuşayacak hem de acı tadından kurtulacaksınız. Karbon filtre işlemini su arıtma filtreli sürahilerle de yapabilirsiniz.
Rakı,Viski, votka, cin ve tekila gibi alkol oranı %30un üstünde olan içkiler bozulmaz. Yani içmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirmezsiniz. Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir.
Açılmış fakat kapagı özenle kapatılmış güneş altında kalmamıs normal ortamda yani buzdolabında değil dışarda kalmış.. alkol oranına göre değişir, %30 un üzerinde ve kapağı iyice kapatılmışsa bozulmaz öyle birkaç günde. Güneş altında kalmadığına göre ve kapağı özenle kapatıldığına göre içilebilir.
Kapakları kötüyse de alkolü biraz buharlaştığı için tadı değişiyor ve bozulma ihtimali doğuyor. Yani adeta alkol burada koruyucu madde. * Ancak şarap ya da sütlü likörler gibi bozulmaya daha müsait içkiler de var ki bunların alkol oranı daha düşük. Dolayısıyla açıldıktan sonra belli bir sürede tüketilmeleri gerekiyor.
Rakı, Viski, votka, cin ve tekila gibi alkol oranı %30un üstünde olan içkiler bozulmaz.. Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir. Ama kapağı kötüyse ya da sıkı kapanmamışsa alkolü kısmen uçmuş ve tadı bozulmuş olabilir.
Doğru bir şekilde tüketildiğinde sağlık için çok faydalı bir içkidir. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre rakı kalp çarpıntılarına, mide hazımsızlık problemlerine, nefes darlığına ve öksürük gibi birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili bir içkidir.
Burunda anason aromalarına vanilya ve meşe nüansları eşlik ediyor. Ağızda ise meşemsilik öne çıkıyor, anason daha az hissediliyor. Rakı kadar brendiye de benzeyen bir içki. Sek ya da 1-2 küp buz ilavesiyle aperitif olarak içilebileceği gibi, yemek sonrasında sek olarak da yudumlanabilir.
Kullandığımız malzemeler, 1 litrelik 96 Volümlük etil alkol, 1,5 litre kadar su, anason yağı, 3 küp şeker. 3 litre cam şişe.
neden mi..? çünkü beyazlaşma yoksa o rakının en az 38 derece alkol içerdiği anlamına gelir.. böylece alkolün derecesini ölçen aletlerden çok önce, rakının yeterli alkole sahip olup olmadığı bu şekilde anlaşılabiliyordu.. işte buna sebep olan da anason yağının özelliği..
Donma noktaları ayrı olduğu içinde anason rakıdan ayrılır ve pul pul dibe çöker. Siz rakıyı soğutmak isterken anasonu ayırmış olursunuz. Bu raddeye kadar soğutulan rakı beyazlamaz çünkü beyazlayan alkol değil anasondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri