Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları (İngilizce: United States dollar; sembol: $; kod: USD), 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir.
“FED doları basan kurumdur. ABD devleti ve hazinesinin Fed'de hiçbir hissesi bulunmuyor. Dolayısıyla dolar Amerika'nın parası olmuyor. Dolar Fed'e aittir.
Doların gerçek sahibi kim? İlginç gelebilir ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin dolar basma hakkı bulunmamaktadır. Özel şahısların sahip olduğu finans kurumu ve merkez bankası olan FED dolar basmaktadır. FED'in ortağı ise meşhur 8 ailedir.
Banknotun ön yüzünde 1796'da Gilbert Stuart'ın resmettiği, ilk ABD Başkanı George Washington'un portresi; arka yüzünde ise Amerika Birleşik Devletleri Büyük Mührü yer alıyor.
ABD'de $500, $1,000, $5,000 ve $10,000 değerindeki kâğıt paralar 1969'da resmen tedavülden çekildi. 500 dolarlık banknotlar 1934-1945 yılları arasında dolaşımdaydı. 500 dolarlık banknotlar şimdi de dolaşımda ve hatta diğer paralarla takas etmek de mümkün.
İlgili 23 soru bulundu
Birçok Amerikalı, aslında uzun yıllardır tedavülde olmasına rağmen bir dolarlık madeni paraları kullanmıyor. Amerikan hükümeti son yıllarda kullanımın arttırılması için girişimde bulunsa da 2011 yılında madeni bir dolar basımı neredeyse tamamen durduruldu. Amerikalılar, kağıdı metale tercih ediyor.
1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar.
Kimi Zaman "Tanrının Gözü" olarak da söz edilen bu sembol Amerikan dolarının (1778 yılından beri) yanı sıra, Mısır tarzı bir piramidin tepesine oturtulmuş olarak ABD Resmi Mühründe de görülür. Farmasonlara göre, bu sembol "Evrenin Büyük Mimarı"nı temsil eder.
Devletler karşılıksız para basamaz. Tek bir devlet hariç. Amerika Birleşik Devletleri. Ekonomiye yön veren dolar, tıpkı diğer para birimleri gibi altın karşılığında basılıyordu.
Özel şirketlerin global banknot para basma işinin yüzde 16'sını elinde tuttuğu günümüzde, Avrupalı ve Kuzey Amerikalı şirketler pazara hâkim durumda. 2011 yılında İngiliz kargo uçakları Libya'ya değeri 1,5 milyar doları bulan yaklaşık 280 milyon Libya doları taşıdı.
14 Ocak 1970 tarih ve 1211 sayılı yeni Merkez Bankası Kanununda, banknot ihracı imtiyaz süresi ile ilgili ifade aynı şekilde korundu. 21 Nisan 1994 tarih ve 3985 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle banknot ihracı yetkisine ilişkin süre sınırlaması tamamen kaldırıldı.
Rockefeller ailesi (İngilizce: Rockefeller family) veya Rockefeller hanedanlığı (İngilizce: Rockefeller dynasty), dünyada finansal olarak en büyük servete sahip ailelerinden biri olan Amerikalı ailedir.
Dr. Şevket Pamuk'un “A Monetary History of the Ottoman Empire” başlıklı kitabındaki verilere göre 1914'te 1 Osmanlı Lirası'nın değeri 4,36 ABD Doları'na karşılık geliyormuş. Paylaşım tarihi itibarıyla 1 TL'nin 2021'deki değeri ise iddia edildiği gibi 0,13 ABD Doları.
Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılıp, YTL'ye geçilmesinin ardından, dolar kurun da 64 yıl öncesine dönüldü. 1941 yılında Do lar kurunun değeri 1.35 Liraydı. YTL'ye geçiş sonrasında, kurda aynı değer yakalanarak 1.34 YTL oldu.
Amerika Birleşik Devletlerinin "Dolar Basma Hakkı" yoktur. Doları özel şahısların sahibi olduğu finans kurumu FED basar. Fed'in ortağı 8 aileden ibarettir. Bunlar; Rockefeller, Goldmen Sachs, Lehman Brothers, Kuhn Loebs, Rothschild, Warburg, Lazard ve Moses Seifs ailelerinden oluşuyor.
Hâlihazırda dolaşımdaki banknotların tek üreticisi ABD Hazinesine bağlı Gravür ve Baskı Bürosu'dur. Madeni paralar ise ABD Darphanesi'nin elinden çıkar. Bu kurumlardan elde edilen bilgilerin ışığında da 1 milyon dolar değerinde bir banknotun, hiçbir zaman üretilmediğini ve ihraç edilmediğini söylemek mümkün.
50 Amerikan doları banknotu (İngilizce: United States fifty-dollar bill) veya kısaca elli dolar ($50), Birleşik Devletler para birimi olan Amerikan dolarının bir banknotudur. Ön yüzünde 18. Birleşik Devletler başkanı Ulysses S. Grant ve arka yüzünde Amerikan Kongre Binası (The U.S. Capitol) yer almaktadır.
Para basmak sanılanın aksine herhangi bir maliyeti veya götürüsü olmayan bir durum değildir ve ülkeler kafasına göre para basamaz. Her ülke para birimi kendi merkez bankası tarafından basılır.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
Türk lirası (TL; sembol: ₺; kod: TRY), Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir.
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
FED'İN BUGÜNE DEK BASTIĞI EN YÜKSEK BANKNOT 100 BİN DOLAR OLDU. Kısa Dalga'nın aktardığı bilgilere göre ise, ABD Merkez Bankası (Fed), bugüne dek hiçbir zaman 1 milyon dolarlık bir banknot basmadı. ABD'de bugüne dek basılan en yüksek banknot, 100 bin dolarlık 'Altın Sertifika' adı verilen paralardı.
1 cent (sembol: ¢) ingilizce genellikle " penny " olarak adlandırılır. 1 ABD Dolarının yüzde birine eşit olan (100/1) para birimidir. 1857 yılında yarım cent'in kaldırılmasından sonra en küçük para birimi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri