ÜÇÜNCÜ ZABİT (DÖRDÜNCÜ KAPTAN - EFENDİ KAPTAN): Okulundan yeni mezun olmuş geminin en tecrübesiz zabitidir. Bu yüzden 08:00–12:00 ve 20:00–00:00 yani Gemi Kaptanının ayakta olduğu saatlerde seyir vardiyasını tutar.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli ve sabıka kaydı temiz olan kişiler, vardiya zabiti eğitimine katılarak, 3000 GT ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.kaptan) olarak çalışabilir.
EMNİYET EKİPMANLARINDAN SORUMLU ZABİT (4. KAPTAN) EL KİTABI
Kaptan, zabitleri aracılığıyla gemideki işlerin görülmesini sağlar ve gemideki emniyetli yönetim sisteminin en tepesindeki kişi olarak gerek kendisi gerekse birinci zabiti eliyle denetimlerini gerçekleştirir.
Gemi büyüklüğüne ve türüne göre muhtelif kaptanlar vardır. Uzak yol kaptanı, Kaptan, sınırlı kaptan, kaptandan sonra gelen zabit'ler, sınırlı zabitler, makinistler, mühendisler, telsiz zabitleri, doktorlar, hemşireler, aşçılar, stajyerler… Her bir personelin türlü görevleri ve yetkileri vardır.
Kaptan Ne Demek? Kaptan, küçük bir yattan büyük bir kruvazör gemisine kadar farklı boyutlarda olabilen geminin seyrini gerçekleştirmekle sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvandır.
İlgili 40 soru bulundu
Türk denizciliğinde gemi adamları
Kaptana gemi üzerinde Süvari bey şeklinde hitap edilmektedir. Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
3. kaptan (uzakyol vardiya zabit) 4000-5000 usd. 2. kaptan (uzakyol birinci zabit) 9000-10500 usd. 1. kaptan (uzakyol kaptan) 13000-15000 usd. mezun olduktan çok kısa bir zaman sonra ne olduğu belli olmayan bir armatörün gemisinde 4000 lira maaşla çalışmak da bir seçenektir, 18000 liraya da.
BİRİNCİ ZABİT (İKİNCİ KAPTAN – EFENDİ KAPTAN):
Geminin emniyetli yükleme / taşıma / tahliye operasyonlarından sorumludur.
İkinci kaptan da gemide kaptandan sonra gelen yetkili kişidir. Kaptana karşı sorumludur.
Yeni mezun bir deniz ulaştırma işletme mühendisi gemide 4.kaptan olarak işe başlar. Ehliyet yeterlilikleri 3.kaptanlarla aynıdır ancak gemide yaptıkları işler farklıdır. Genelde birkaç kontrat yapıp 4.kaptan olarak çalıştıktan sonra 3.kaptanlık yapabilirler.
Lisans eğitimini tamamlamadan hemen sonra, lise diploması ile de gemilerde de kaptan olabilirsiniz. Bunun için de getirilen bazı sınırlamalar bulunur.
Gemi Kaptanı/Kaptan Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? İyi bir gemi kaptanı/kaptan olmak için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü okunmalıdır. Bu bölümü bitiren kişiler, Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'na girmelidir.
Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır. İş süresi, gemi adamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.
eleman.net verilerine göre, Pilot 2023 yılında ortalama 112.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Pilot , Temmuz 2023 yılında ortalama 112.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 96.800 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bu ülkelerde gemi kaptanlarının yıllık maaşları genellikle 80.000-150.000 USD arasında değişebilir. Gelişmekte olan ülkelerde gemi kaptanlarının maaşları ise daha düşük olabilir. Örneğin, Filipinler gibi ülkelerde gemi kaptanlarına ödenen maaşlar genellikle 30.000-50.000 USD arasında değişebilir.
eleman.net verilerine göre, Gemi Kaptanı 2023 yılında ortalama 65.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Kaptanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 65.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 55.440 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Amatör denizci veya Usta Gemici Kaptanlık Yapabilir.
2. kaptan 4-8, 3.kaptan 12-4 ve 4.kaptan 8-12 vardiyalarını tutarlar. Gemi kaptanı her şeyden sorumlu olarak acil durumlarda ayakta olmak şartıyla gün içerisinde 8-5 çalışır. Aynı şekilde güverte reisi ve gemiciler de seyir zamanlarında 8-5 çalışırlar.
Yat Kaptanı olmak isteyen kişilerin, özel eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılması, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması ve Yat Kaptanlığı ehliyetine hak kazanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri