Parasız Yatılı, Füruzan'ın 1971 yılında yayımlanmış öykü kitabı. Yazarın ilk kitabı olan Parasız Yatılı, sahici ve yalın hikâyeleriyle Türk öykücülüğünün önemli eserlerindendir. 1971'de Bilgi Yayınevi tarafından basılan kitap, 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır.
Füruzan'ın ilk kitabı Parasız Yatılı 1971'de yayımlanır.
Birçok yapıtta da toplumsal sorunlar ele alınarak toplumcu gerçekçi bir bakış açısı doğrultusunda Anadolu gerçekliği ortaya konmuştur. Füruzan'ın “Parasız Yatılı”, “Özgürlük Atları”, “Nehir”, “Taşralı”, “Sabah Eskimişliğin”, “Piyano Çalabilmek” öykülerinde de bu gerçekçiliğe yer verilmiştir.
1971'den beri okunan bir öykü kitabı "Parasız Yatılı".
Edebiyatımızda teorik yazılarında ileri sürdüğü düşünceleri eserlerinde uygulayabilen ender şahsiyetlerden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil'in, edebiyatımızda "hikâye" ve "roman" terimlerinin bile yerli yerine oturmadığı bir dönemde ve henüz yirmi üç yaşında kaleme aldığı Hikâye adlı bu eseri ileride yazacağı Ferdi ve ...
İlgili 18 soru bulundu
47'liler, Füruzan'ın ilk romanıdır. 1974 yılında yayınlanan kitap, 1975 yılında Türk Dil Kurumu roman ödülünü almıştır.
Romancı kimliğiyle Türk edebiyatında önemli yeri olan Halit Ziya Uşaklıgil, biri telif üç tiyatro eseri yazmıştır. Füruzan, Fare ve Kâbus adlarını taşıyan bu eserlerden sadece Kâbus telif bir eserdir.
Füruzan (Farsça: فروزان) (9 Ağustos 1937, İran - 24 Ocak 2016, Tahran), İranlı sinema oyuncusu, yapımcı ve sanat yönetmeni. Oyuncu 24 Ocak 2016 tarihinde 78 yaşında Tahran'da ölmüştür.
FÜRÛZÂN (MUALLİM NACİ)
Muallim Naci'nin 1886'da yayımladığı şiir kitabı. Eser, Muallim Naci'nin Tercüman-ı Hakîkat gazetesindeki görevinden ayrıldıktan sonra yayımladığı ilk şiir kitabıdır.
Mayıs 1956'da 52. sayıda Füruzan Yerdelen imzasıyla “Düzenli Bir Tatil Günü” adlı öykü yayınlanmış. Temmuz 1956 tarihli 54. Sayıda “Olumsuz Hikâye” adlı öykü var.
Parasız Yatılı, Füruzan'ın 1971 yılında yayımlanmış öykü kitabı. Yazarın ilk kitabı olan Parasız Yatılı, sahici ve yalın hikâyeleriyle Türk öykücülüğünün önemli eserlerindendir. 1971'de Bilgi Yayınevi tarafından basılan kitap, 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanmıştır.
Geçtiğimiz yıl ilköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk ücreti 663 TL olarak yatırıldı. Yeni yıl ile beraber bursluluk ücretlerine değişikliğe gidildi. 2023 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında bursluluk ücreti 863 TL olarak belirlendi.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır.
Küçük Şeyler (Osmanlıca: كوچك شيلر), Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Roman ve öykünün farkları
Roman birçok öyküyü, olay örgüsü içinde kullanabilir. Bu çerçeveden bakıldığında romanın çok boyutlu, öykünün ise görece az boyutlu olduğu söylenebilir.
Hikayede tek konu varken, romanda birden fazla konu örgüsü olabilir. Romanlar uzun soluklu edebi eserlerdir ama hikayeler daha kısadır. Hikaye kısa zaman diliminde geçerken roman daha uzun zaman diliminde anlatılmaktadır. Romanlarda ayrıntılı bir anlatım vardır ama hikayelerde ayrıntılı anlatım yoktur.
Hikâye kısa ve orta uzunlukta bir yazı türüdür. Roman ise uzundur. Hikâyede kişi sayısı azdır. Romanda kişi sayısı fazladır.
Sait Faik Abasıyanık (18 Kasım 1906, Adapazarı-11 Mayıs 1954 İstanbul), Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, hikaye, roman ve röportaj gibi türlerde toplam 15'ten fazla kitap, yüzlerce hikaye yazmış, Türk hikayeciliğine getirdiği yeniliklerle edebiyatımızda önemli bir yere sahip olan Türk hikaye yazarı, roman yazarı ve şairdir.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri