Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Dolar Neden Düşer? Sadece ABD Merkez Bankası'nın basabildiği ve dünyanın rezerv para birimi olan doların değerinin düşmesini sağlayan en büyük etken dolar arzındaki artış ve Fed'in faiz oranlarını düşürerek dolar cinsinden borçlanma maliyetini düşürmesidir.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 29.82 TL iken, bu anket döneminde 30.14 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 34.58 TL iken, bu anket döneminde 37.26 TL olarak gerçekleşti.
Ülkelerin ekonomilerine bağlı olarak kullandıkları paraların değerleri değişir. Siyasi ve ekonomik istikrar paranın değerini yükseltirken siyasi zayıflıklar, ekonomik kriz gibi faktörler değer kaybına yol açar. İşte para birimlerinin değerlerindeki bu iniş çıkış döviz kurunu oluşturur.
İlgili 45 soru bulundu
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Dolara olan talep artarsa doların değeri de artar.
Tersine, talep azalırsa değer de düşer. Yabancı vatandaşlar, yabancı merkez bankaları veya yabancı finans kuruluşları gibi uluslararası taraflar daha fazla dolar talep ettiğinde dolara olan talep artar.
Altı ay sonrası için kur tahmini
Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında, Türk Lirası'nın geçen yılın en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu hatırlatan ajans, altı ay sonrası için dolar/TL kurunun 21,68 olarak beklendiğini yazdı.
TÜFE'de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 45,28'ten 43,94'e, 24 ay sonrası için yüzde 25,82'den 25,09'a geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 29,9961 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 38,64'ten 39,6182'ye yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68,01'e çıktı. Yıl sonu dolar beklentisi ise 30,0453'e geriledi.
Uzmanlar, kurdaki artışın iki temel nedeni olarak, TCMB'nin rezerv biriktirmek için yaptığı net döviz alımlarına ve faiz artışının enflasyon artışı karşısında yetersiz kalacağı endişelerine işaret ediyor.
2013 ve 2014 yıllarında ardı ardına yaşanan siyasetteki huzursuzluğun dolara yansıması sert oldu. 17 Aralık 2014'te 1 dolar 2,37 TL'ye kadar yükselerek rekor kırdı.
Eğer bir ülkenin ithalatını yapacak kadar döviz geliri yoksa o zaman o ülkede faizler yükselecek, artan faizden yararlanmak için döviz girişi olacak demektir. Döviz girişi arttıkça TL değerlenir ve bu kez ithalat (TL cinsinden) ucuzlayacağı için ithalat artar.
Benzer şekilde, bir ülkenin para arzı artarsa ve faiz oranları düşerse, para biriminin değeri düşebilir. Aynı şekilde, bir ülkenin enflasyon oranı yüksekse, para birimi değer kaybedebilir. Bir ülkenin parasının değeri, ayrıca o ülkenin uluslararası ticaretinde de önemli bir rol oynar.
Merkez Bankası, kamu bankaları Dolar/TL'ye müdahale ediyor.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini paylaşırken dolar/TL kuru için de acı tablo ortaya çıktı. IMF'nin verilerine göre, dolar/TL'nin 2025'te 44,99'a, 2026'da 65,32'ye, 2027'de 89,02'ye, 2028'de 119,85'e yükselmesi bekleniyor.
Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 30,05 TL iken, bu anket döneminde 30,00 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 38,64 TL iken, bu anket döneminde 39,62 TL olarak gerçekleşmiştir (Grafik 8).
Yeni OVP'ye göre yıllık ortalama dolar kuru 2024 – 36,78, 2025 – 43,9, ve 2026 – 47,8 olarak öngörülüyor. Orta ve uzun vadede dolar kurunda artışın devam edebileceği öngörüleriyle BIST'te ihracatçı şirketlere pozitif etkilerini izleyebiliriz.
Gösterge Niteliğindeki Kurlar Nasıl Belirlenir? Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon* veren bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır. Ortaya çıkan bu 6 değerin de ortalamasını alarak bir "orta değer" tespit eder.
Doların bugünkü alış kuru 28,8302 TL, satış kuru 28,839 TL'dir. Dolar kuru en son 22.11.2023 - 19:43 tarihinde güncellenmiştir.
Dolar/TL'nin 1 ay sonra 2,16, 6 ay sonra 2,20, 12 ay sonra 2,24 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor. Reuters anketine göre, Türk Lirası'nın dolar karşısında 6 ay sonra 2,20, 12 ay sonra ise 2,24 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor.
Dolar Ne Zaman Yükselir? Ülke sınırları içindeki dolara olan talep, ülke içindeki dolar oranından yüksek ise dolar yükselir. Yabancı yatırımcıların yatırım yapmaması, mevcut yatırımcının çıkış yapması sonucunda doları yükselir. Siyasi konjonktür ve problemler doların yükselme nedenleri arasındadır.
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Bir para cinsine ne kadar fazla ülke ve banka güven duyarsa, o paranın yakın gelecekte değer kaybetme ihtimali o kadar düşük olarak değerlendirilir. Bu sebeple dünyanın en güvenilen para birimi olan Amerikan doları, yatırımcısına kayıp yaşatma riski en düşük olan para olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri