Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Eğer; • Metilprednisolona, diğer steroid ilaçlara veya PREDNOL'ün içerdiği diğer yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlı (alerjik) iseniz. Alerjik reaksiyon ciltte kızarıklık veya döküntüye, şişmiş yüze veya dudaklara ya da nefes darlığına neden olabilir.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Kortizonun kas ve kemikler üzerindeki zayıflatıcı etkisi nedeniyle, düzenli yürüyüş ve benzeri egzersizler yapmalı, kalsiyum ve D vitamini desteği almalısınız.
Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.
İlgili 30 soru bulundu
Kortizon tedavisi sırasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle tedavi bittikten 3 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Kimi hastalarda bu süre 1-2 yılı bulabilmektedir. Vücut kısa süre içerisinde dengesini yeniden bulur.
Kortizon kullanımının suistimal edilmesi, kullanım koşullarına uyulmaması, yanlış, bilinçsiz, gereğinden fazla miktarda ve süre kullanılması bazı hastalarda fazla kilo, şişkinlikler ve tüylenme gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
Günlük 5mg lık doz üstünde dozu, 1 yıl kullanan hastaların ¼-1/5 inde, 16mg/gün üstünde kullananlarda %70 oranında kilo artışı görülür. 5mg ın altındaki dozlarda bu oran %8-9 a düşebilir. Günlük kalori gereksinimi dışında beslenmenin sağlanması gerekir.
Kortizon Kullanırken Tuz Yersek Ne Olur? Kortizon kullanırken tuz alınması vücuttaki iltihap, ödem, hipertansiyon gibi sorunlar meydana gelmesine katkı sağlayabilir.
Kortizonun ciddi yan etkileri ise: Alerjik reaksiyon: Ciltte döküntü, kaşıntı ve yüz, dudak, dilde şişme gibi semptomlar alerjik reaksiyona bağlı gelişebilir. Sıvı ve elektrolit dengesizlikleri: Vücutta sıvı tutulması ve ödem görülebilir. Kalp yetmezliği gelişebilir.
Vücudun kortizon veya insülin salgılaması da metabolizma hızını yavaşlatabilmektedir.
Bu nedenle kortizon kullanan bireylerin tuzu azaltıp potasyumdan zengin meyve ve sebzelerden zengin beslenmesi gerekir. Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır.
Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ortalama öneri günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyvedir. Potasyum içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir. Bunlar muz, ıspanak, yogurt, domates, kurubaklagiller, kuru meyveler vb besinlerdir.
PREDNOL ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
Bu belirtiler ciltte kaşıntı, ateş, kas ve eklem ağrıları, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, iştah kaybı, bulantı, kusma, baş ağrısı, yorgun hissetme, derinin soyulması ve kilo kaybıdır.
Günde 16 mg dozun üzerinde Prednol veya 20 mg üzerinde Deltakortril kullanıyorsanız yemeklerle birlikte aldığınız tuzu azaltmalısınız. Kortizon yüksek dozlarda vücutta su ve tuz tutulumuna sebep olarak tansiyonunuzun yükselmesine sebep olabilir. Temel bilinenin aksine kortizon kilo aldırmaz fakat iştahı arttırır.
PREDNOL'ün içeriğinde setil alkol ve stearil alkol bulunur. Bu sebeple, lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontak dermatite) sebebiyet verebilir. Ayrıca PREDNOL'ün içeriğinde propilen glikol bulunur. Bu sebeple ciltte iritasyona neden olabilir.
Kortizon saç dökülmesi yapar mı ? Kortizonun uzun vade kullanımı neticesinde saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir. Fakat yine de saç dökülmesi konusunda panik olmanız gerekmez. Önerilen dozda, kısa süreli ve sık tekrar etmeden kullanılan kortizon saç dökülmesine neden olmaz.
Sigara bırakılmalıdır, alkol ve kafein kısıtlanmalıdır.
Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız…
Yağlı, şekerli gıdaları azaltın, proteinden yüksek beslenin. Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin.
Yüksek doz kortizon kullanan hastalarda geçici adet düzensizliği olabilir.
Kortizon, etkileşimi bulunan ilaçlar ve yan etkileri sebebiyle yalnızca reçeteli olarak kullanılabilen bir tedavi biçimidir. Bilinçsizce kullanılan kortizon ilacı sonucunda ortaya çıkabilen yan etkiler ise şöyledir: Ödem.
PREDNOL kullandığınızda ciddi bir enfeksiyon geçirmeniz daha olası hale gelebilir. tür bir yan etki nadir görülür ancak ciddi olabilir. • Pankreatit, kusmayla birlikte de olabilen sırtınıza yayılan karın ağrısı, şok ve bilinç kaybı. ve hassas damarlardır. Skleroderma hastalarında Skleroderma Renal Kriz.
Prednol 16 mg Tablet: Gebelik oluşumu döneminde gelişebilecek bağışıklık sistemince red reaksiyonunu engellemek amacıyla kullanılan ilacın kullanımına yumurta toplandığı gün başlanır ve 4 gün süre ile devam edilir. Gece yatarken tek doz olarak kullanılır.
PREDNOL-L enjeksiyon için beyaz toz ve çözücü formundadır. Metilprednisolon sodyum süksinat etkin maddesini içerir. Kortikosteroidler adı verilen bir ilaç sınıfına dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri