Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
1.3.3.2. Endirekt (Dolaylı) Giderler :
Ortaya çıkan bir üretim gideri, üretilen mamüllerin maliyetine doğrudan yüklenemiyorsa endirekt giderdir.
1- Direkt Giderler
Belirli bir mal veya hizmetin üretime doğrudan doğruya herhangi bir dağıtım anahtarı kullanmadan yüklenebilen giderlerdir.
Gider Kavramı: İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
İlgili 42 soru bulundu
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
mesai zamları, vardiya ve ağır işçilik ücret farkları, ikramiyeler, çocuk zamları, çeşitli primler, vs. parçasıdır;ancak genel imalat maliyetleri arasına da katılabilir. yapan işçilere ödenen ücretler, ekleri ve bunlar üzerine yapılan SS primi işveren paylarının tamamı dolaylı işçiliktir.
Sabit giderler, üretim ve satış hacmindeki farklılaşmalardan etkilenmeyen giderlerdir. Amortisman giderleri, kira giderleri, vergiler ve faiz giderleri gibi giderler bu grup giderlere örnek olarak verilebilir. Değişken giderler, üretim ve satış hacmine bağlı olarak değişen giderlerdir.
Direkt işçilik giderleri; üretim bölümlerinde çalışan ve fiilen üretimi gerçekleştiren ve üretilen mamullere doğrudan yüklenebilen giderlerdir. Endirekt işçilik giderleri; direkt işçilik giderleri dışında kalan ve üretilen mamullere doğrudan yüklenemeyen üretimle ilgili tüm işçiliklerdir.
Örneğin; Bir ustabaşı iki üretim gider yerine birden hizmet sunuyorsa, ustabaşının ücret maliyetinin bu iki gider yeri arasında paylaştırılması gerekir. O halde ustabaşının maliyeti her iki üretim gider yeri açısından da endirekt gider olarak nitelendirilecektir.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur. Dolaylı maaliyetler ise, projenin ürün veya hizmetleri ile ile doğrudan ilişkili olmayan ama projenin tamamlanmasıyla dolaylı olarak ilişkili olan maaliyetlerdir.
Doğrudan Maliyet; Hammadde maliyeti gibi doğrudan doğruya belirli bir ürünün imalatı ya da bir hizmetin teslimi ile ilgili olarak katlanılan maliyetlerdir. Örneğin, bir otomotiv şirketi, her bir araba gövdesini oluşturmaya kullandığı malzeme için bir çelik üreticisine ödeme yapabilir.
Dolaysız (direk) maliyetler: Mamul maliyetine doğrudan yüklenebilen maliyetlerdir. harcanan, mamul bünyesi içine giren veya ne kadar harcandığı doğrudan doğruya saptanabilen maliyetlerdir. maliyetleri gibi maliyetlerdir.
İşletmelerin faaliyetlerinde kullandıkları varlıkları elde edebilmek için katlanmak zorunda oldukları unsurlara gider, bu unsurların izlendiği hesaplara da gider hesapları denir. Örneğin, işçilere ödenen ücretler, telefon, elektrik gibi giderler, faiz giderleri, komisyon giderleri vb.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Dolaylı maliyetler, üretim sürecindeki herhangi bir tek faaliyetle doğrudan ilişkili olmayan maliyetlerdir. Örnek olarak çalışan maaşları ve muhasebe departmanı maliyetleri gibi yönetim maliyetleri ile kira, kamu hizmetleri ve makine maliyetleri gibi genel gider maliyetleri verilebilir.
Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir. GÜM içerisine; dolaylı malzeme, dolaylı işçilik, ısınma, aydınlatma, amortisman, emlâk vergisi, üretimle ilgili ekipmanın tamir-bakımı ve sigortalanması gibi işlerden kaynaklanan maliyetler girmektedir.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Hizmet işletmelerinde oluşan ilk madde malzeme, işçilik ve genel hizmet maliyetlerin tümü ise 740 Hizmet üretim maliyetleri hesabına kaydedilir.
Bakım, tamir, temizleme, ayarlama, yağlama, eğitim gibi bazı faaliyetler dolaysız işçiliğin bir kısmını kullanıyorsa, üretgen işçiliğin üretgen olmayan bir alana kayması. yani endirekt bir işçilik sözkonusudur.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri