Ancak ameliyat tedavisi şart olduğu halde tedavi gecikirse, sağlam olan iki diz, diğer kalça hatta sırt ve bel bölgelerinde dahi ciddi kireçlenme ve bozulma riski oluşabilir. Ameliyat olunmadığı takdirde diğer bölgelere normale nazaran daha fazla yük bineceği için, vücudun diğer bölgeleri için de risk artmaktadır.
Ağrısız durumlarda, mümkün olan en koruyucu (cerrahi olmayan) tedavi alınmalıdır. Asıl amacımız, ağrıyı hafifletmek ve işlevi geliştirmektir. Eklemdeki kıkırdak kaybı, eklem yüzeylerinde aşınmaya neden olur. Acıya neden olur ve hareket kaybına neden olur.
Kalça kırıkları ameliyat edilmezse…
İleri yaşta güçlükle dengede olan organ sistemleri ve ruhsal durum kalça kırığıyla tamamen bozulabilir. Metabolik dengeler alt üst olur. Diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi önceden var olan hastalıklar giderek ağırlaşır.
Ameliyat sırasında damar-sinir yaralanması, kırık ve protezlerin düzgün yerleştirilememesi riskleri olabilir. Ameliyat sonrasında damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme problemleri, ağrı, protezlerin gevşemesi ve yeniden ameliyat gerekmesi gibi riskler olabilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılır? Kemik gelişimini tamlamış her birey bu ameliyatı olabilir. Fakat yaşlılığa bağlı olarak yaşanan sorunlarda kişinin en az 60 yaşında olması tercih edilir. Ancak hastanın durumuna göre daha genç yaştaki hastalar da bu ameliyatı olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
En sık soru protez yapım yaşı ve ne kadar ömrü olduğudur. Burada hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlık ve hareket seviyesi belirleyicidir. İyi ellerde yapılması en iyi protezlerin kullanılması şartıyla protez ömrü 25-30 yıla çıkmıştır.
Operasyondan genellikle 6 hafta sonra kalça aktivitesi eski haline gelmektedir. Bununla birlikte protezin sert yapısı 3-6 ay kadar hissedilir. Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Demans ya da akıl hastalığı bulunan kişiler, Kalça bölgesinde aktif enfeksiyonu bulunan kişiler, Atardamar veya toplardamarda ileri seviyede yetmezliği olan kişiler, Nörolojik hastalıklara ilişkin kalça çevresi kas felci olan bireyler için uygun değildir.
Kalça protezi özel bir maddeden yapılmaktadır ve günümüzde uygulanan protezlerin insan dokusuna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Kalça protezi ameliyatı öncesinde gerekli tetkikler uygulanmalı, hastanın genel sağlık durumu gözetilmeli ve tecrübeli cerrahların tercih edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Kalça kırığı geçirmiş hastaların % 15-30'u ilk 1 yıl içerisinde hayatını kaybedilmektedir. Çok yaşlı olan, diğer hastalıkları kontrol altında olmayan ve kırık öncesi günlük aktiviteleri için bakıma muhtaç olan hastalarda bu risk daha fazla olmaktadır.
Kalça kırığı ameliyatsız tedavi edilir mi? Ayrışmış kalça kırığının tedavisi genellikle ameliyattır. Ayrışmamış kırıklar ile bazı çocuk kalça kırıkları ameliyatsız tedavi edilebilir.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir. Kalça protezi yapılan hastaların herhangi bir gıda sınırlaması yoktur.
Kalça protezi; kireçlenme, kırık, kalça çıkığı gibi sorunlarda yapılabilir. Bu sorunları yaşayan hastalara ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmışsa ya da ameliyatla temizleme yapılmışsa ve bir faydası görülmemişse kalça protezi ameliyatı kaçınılmazdır.
Kalça kireçlenmesi erken teşhis ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Ameliyattan sonra genellikle ertesi gün kendini iyi hisseden hastaların walker dediğimiz yürüteçle yürümelerine, ikinci gün yüksek tip klozete oturmalarına izin verilir. Hastanede yatış süresi ortalama 4-7 gün arasında değişir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kalça protezi kemikle kaynamazsa ne olur? Kalça protezi ameliyatı sonrasında protezin kemik doku ile kaynamaması nadir olsa da görülebilmektedir. Bu durumda hastanın ikinci bir ameliyat ile protezin çıkarılması işlemi uygulanmaktadır.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Robotik protez cerrahisi ameliyatını SGK karşılıyor mu? Robotik protez ameliyatlarında diz veya kalça eklemine uygulanan protez malzemesini SGK anlaşmalı hastanelerde SGK karşılamaktadır. Ancak ameliyatta kullanılan robotik protez cerrahisine ait özel malzemeleri ve robot maliyetini SGK karşılamamaktadır.
Kalça protezinin çıkması durumuyla, protez ameliyatından sonra erken veya geç dönemde karşılaşılabilmektedir. Kalça protez ameliyatından sonraki ilk 2 yıl içerisinde meydana gelen çıkıklar erken çıkıklar, 2 yıldan daha geç dönemde ortaya çıkan kalça protez çıkıklar ise geç çıkıklar olarak sınıflanır.
Ameliyat sonrası dönemde tavsiye edilen önerilere uyan sağlıklı hastada kalça protez çıkığı riski nispeten nadirdir. Buna rağmen bazı hastalarda kalça protez çıkığı oluşabilir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Belirli uyku pozisyonlarından kaçınmanız veya yatarken bacaklarınızın arasına yastık koymanız gerekebilmektedir (Resim 5). Kalça protezi ameliyatından sonra en iyi yatış pozisyonu genellikle bacaklarınızın arasında bir yastıkla sırt üstü yatmaktır.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri