Eğer kalıcı dolgu yapıldıysa, dolguda erimeyen kimyasal içerikli maddeler kullanıldığından yapılan işlemin maalesef geri dönüşü çok zor olmaktadır. Uygulamada, Hyalüronik asit bazlı dolgu kullanıldıysa zamanla bu madde eriyerek vücuttan atılır.
Yanlış veya hatalı yapılan dolgu işlemlerini eritmek için kullanılan enzime hyalüronidoz adı verilir. Özel bir enzim olan hyalüronik asit, dolguları sindirerek yok etmeye yarar. Hyalüronik asit içerikli dolguların bu yöntemle parçalanarak eritilmesi mümkündür.
Dolgu ne zaman erir? Eritme işlemi sonrası dolgu 3 ile 7 gün arasında erimektedir. Eritme işlemi için tek seans yetmeyebilir, bazen ikinci, çok nadiren üçüncü seans yapılabilir.
Dudak dolgusu eritme işlemi yaklaşık 20-30 dakika içerisinde tamamlanan oldukça hızlı ve pratik bir uygulamadır. Dolgu işlemi farklı markalar ya da maddeler ile uygulanabilmektedir. Dolguya eritme işlemi uygulanabilmesi için dudaklarda kullanılan maddelerin kalıcı dolgu olmaması önemlidir.
Eğer dolgu kalıcı bir dolguysa maalesef bu dolguları eritmek mümkün değil. Bunlardan kurtulmanın tek yolu cerrahi müdahaledir. Bu da kesi izleri anlamına geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Yüze dolgu kaç günde oturur? Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Yaklaşık 8-12 ay içerisinde etkileri yavaş yavaş ortadan kalkarak eski haline gelir. Bu süre dolgunun nereye enjekte edildiğine, enjekte edilen dolgu miktarına ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak ufak değişkenlikler gösterebilmektedir.
Dolgu maddeleri güneşe maruz kalma veya başka ısılarla daha hızlı emilmez.
Nazolabial bölge dolgusu kalıcılık süresi eğer kaliteli ve yeterli bir dolgu ise dudak dolgusuna göre daha uzundur ve ortalama 12-18 ay kadar kalıcılığı vardır. Ve dudak dolgusunda da olduğu gibi dolgunun hepsi erimez.
Dudaklarda; dudak dolgusu işleminden sonra, ödem ve morluk görülmesi normaldir. Genelde bir hafta-on gün sonra dudaklar normal haline döner. Tabii ödem bu süre içinde de giderek hafifleyecektir. Günde birkaç defa soğuk kompres yapmak ödemin daha çabuk inmesini sağlayabilir.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
Dolgu dişlerin çürümesine engel olmayan, durduran bir tedavidir. Yeni çürüklerin oluşmasının önüne geçmek için, dişlere düzenli bakım yapmak önem taşır.
Diş dolgusu yaptıran bir kişi gerekilen ağız ve diş bakımını yerine getirmezse diş dolgusu kısa sürede düşebilir. Ayrıca sakız gibi yapışkan gıdaların veya abur cuburların tüketilmesi diş dolgusunun düşmesine neden olmaktadır. Diş dolgusu ayrıca dişlere uygulanan bir kuvvet neden ile düşebilir.
Göz altı bölgesine uygulanan en ince dolgular ortalama 9 ay, dudak bölgesine uygulanan biraz daha kalın dolgular ortalama 12 ay, orta yüz bölgesine uygulanan dolgular ortalama 18 ay, çene bölgesine uygulanan en kalın dolgular ise 24 aya kadar kalıcılık sağlayabilmektedir.
Dolgu maddelerinin çalışma prensibi enjekte edildiği alana hacim vermesidir. Eğer burnun küçük görünmesini istiyorsanız yapılacak dolgu uygulamalarından fayda görmeniz ne yazık kı çok zor. Tam tersi burunda bir hacim artışına neden olacaktır.
Yanak dolgusu gibi hyaluronik asit ile yapılan uygulamalarda 6 ay ile 8 ay arasında kalıcılık süresi değişir. Diğer yüz estetiği uygulamalarında olduğu gibi yanak dolgusu, geçici olan estetik uygulamalar arasındadır. Dolgunun kullanım süresi ortalama 6 - 8 ay olarak belirtilir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
11- Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bir günde birden fazla dişe dolgu yapılabilir. Yapılabilecek dolgu sayısı dolgunun zorluğuna ve dolgu yapılacak dişlerin bulunduğu bölgeye göre değişir.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Hastalarımıza dolgu yaptıktan sonra bir daha çürümemesinin garantisini veremiyoruz. Çünkü bir çürüğün olduğu bölgeyle daha sonra farklı yerde oluşması tekrar meydana gelebiliyor.
Steril ve klinik bir ortamda hazırlanıp hastaya uygulanan diş dolgusu tedavisinde hastalar herhangi bir ağrı veya sızı hissetmezler. Özellikle diş çürüklerine uygulanan diş dolguları sayesinde dişler eski güzel beyaz haline geri dönerler.
Hyalüronik asit içeren dolgular 6-12 ay, Poly L Laktik asit içeren dolgular 1-2 sene, Hidroksi apatit içeren preparatlarda 3 yıl, Kalıcı dolgular ise ömür boyu devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri