Sıklıkla Hyaluronik Asit yapıda dolgu kullandığımız için su içmek de önemlidir. Hyaluronik Asit dolgular su tutarak biraz yumuşarlar, aynı şekilde cilt de yumuşar. Böylelikle dolgu ve cildiniz daha uyumlu bütünleşir. Güneş koruyucuları ve nemlendirici kullanmak önemlidir.
Dolgu sonrası yalnızca su içmeniz önerilmektedir. Kola, soda, asitli içecekler veya sıcak soğuk içeceklerden dolgu sonrası kaçınmanız gerekmektedir. Diş dolgusundan kaç saat sonra yemek yenir? sorusuna ise iki saat geçtikten sonra yenilmesini tavsiye ediyoruz.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Çürüklerin tedavisinde sıklıkla başvurulan yöntemlerden biri de dolgu işlemleridir. Kolay ve acısız bir işlem olan diş dolgu sonrasında en çok merak edilen konu ise, kaç saat sonra yemek yenilebileceğidir. Diş dolgusu işlemin yaklaşık 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Geçici dolgu yapıldıktan 2 saat sonraya kadar su içilmez.
İlgili 23 soru bulundu
Dolgu işleminden sonra, hiçbir şeyin yenilmemesi ve içilmemesinin önerilmesinin esas nedeni, yeni yapılan dolgunun hassasiyetinden ziyade ağızda oluşan uyuşukluk ve bu uyuşukluk (hissizlik) ile yemek yerken dişler ile ağıza zarar verebilme ihtimalidir. Yoksa yeni yapılan dolgu yemeye ve içmeye engel değildir.
Dolgu tedavisinden sonra gıda tüketimi için en uygun zaman uyuşukluğun geçmesinden sonraki zamandır. Ancak bu sefer de yenilen şeylere çok dikkat etmek gerekir. Sert ve ısırılması zor gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır. Bunun dışında su ve benzeri içecekler dolgu tedavisinden sonra tüketilebilir.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Amalgam dolgu yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşmakta ve final sertliğe 24 saatte ulaşmaktadır. Bu sebeple eğer ağzınıza amalgam dolgu yapıldıysa 2 saat hiçbir şey yememeniz, 24 saat boyunca sert gıdaları çenenizin dolgu yapılmamış diğer yarısıyla yemeniz gerekmektedir.
Amlagam dolgular 1-2 saat sonra yemek yenebilecek sertliğe ulaşır ve 24 saat sonra tam olarak sertleşir. Kompozit dolgu ise mavi ışıkla sertleşir ve dolgu işlemi bitiminde nihai sertleşmeye ulaşmış olur ve işlemeden hemen sonra kullanılabilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir. Tüm bunların yanında dişteki çürüğün iyi temizlenmemesi, içeride çürüğün ilerlemesine neden olacaktır.
Özellikle çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dişte hassasiyet oluşturabilecek bu yiyecekler, dolgunun dişe tam olarak uyum sağlamasını da engeller. Bu nedenle diş dolgusu genellikle akşamüzeri yaptırılmalı ve dolgudan sonra yemek yenmemelidir.
Bu süre genellikle 24 ila 48 saat arasında değişir. Dolgu işlemi sonrasında, diş hekiminiz size dolgunun tam olarak sertleşmesi için beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bu süre boyunca, dişe baskı yapabilecek veya dolgunun şeklini bozabilecek herhangi bir şeyden kaçınmanız önemlidir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır. Yine sauna veya hamama girilmemelidir.
Merhabalar, Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra en az 2 saat süre ile kahve, çay vb. sıcak içecekler ve sıcak yiyecekler tüketilmemelidir.
Zirkonyum dişler cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dolgu uygulaması öncesi olduğu gibi, sonrasında da aspirin ve benzeri ilaçların 2 hafta süreyle kullanılmaması gerekmektedir. Dolgu uygulaması sonrası 1-2 saat süreyle dik pozisyonda kalınmalı, 24 saat süresince zorlayıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Dolgu işleminin yapıldığı gün spor yapılmamalıdır.
Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Hyalüronik asitin su tutma özelliği sayesinde, dolgu uygulamasının uzun süren kalıcılık özelliği olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak, cildinizin farklı bölgelerine uygulanan dolgunun etki süresi farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri