Hamilelik belirtileri ilk ne zaman görülmeye başlar? Yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet gibi erken hamilelik belirtileri yumurtanın döllenmesinden bir hafta sonra başlar.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Hamileliğin ilk belirtileri, döllenmenin oluşumundan sonraki 5-10 gün arasında hissedilebilir. Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır. Göğüslerde yaşanan hassasiyet, meme uçlarının ve çevresindeki halkanın koyulaşması da hamileliğe işaret eder.
Hamileliğin ilk haftaları, yumurtalık ve rahimde değişikliklerin olduğu dönemlerdir. Bu nedenle de hamilelik belirtileri her kadın için farklıdır. Bazı kadınlar, hamileliğin 1. haftasında lekelenme veya baş ağrısı gibi belirtiler fark edebilir. Diğerleri sadece adet gecikmesi yaşayabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Genellikle gebeliğin ilk dört haftası, adet döneminin beklenmesi nedeniyle fark edilmeyebilir. Hamilelik belirtileri, gebeliğin ilk üç ayının başındaki 1-2 hafta içerisinde başlayabilir. Gebeliğin 4-6'ncı haftaları arasında, memede değişiklikler başlar ve meme boyutlarında artış olabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Döllenmeyi takiben meydana gelen hücre her 12 – 15 saatte bir bölünerek fallop tüplerinden geçerek, döl yatağına doğru ilerler. Bu yolla rahme ulaşır ve rahim duvarının embriyo tutunması için hazırlanmaya başlayan duvarına yapışır. İşte bu anda hamilelik gerçekleşmiş demektir.
İlişkiden 7 gün sonra hamilelik belli olur mu? Hayır, vajinal ultrasonda bu süreçte bir belirti görülmeyecektir. Cinsel birliktelik yaşadıktan ortalama olarak 10 ile 14 gün arasında zaman geçtikten sonra hamilelik belli olmaktadır.
Genellikle cinsel ilişkiden sonraki 3 gün içerisinde hamilelik gerçekleşir. Ancak 3 günlük hamilelik belirtileri herkeste görülmeyebilir. Bu durum kişiden kişiye değiştiği için şüpheli durumlarda hamilelik testi yaptırmak kesin çözümdür.
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur? Başarıyla döllenen bir yumurtanın embriyoya dönüşmesi ve akabinde rahime tutunabilmesi için 4-5 günlük bir süre gerekir. Ancak bu süre de değişebilir. Tüm gebelik belirtilerinin çıkması için ilişkinin ardından iki hafta geçmesi beklenir.
Birçok kadın tarafından sıklıkla sorulan “Adet günü gelmeden hamile olduğumu nasıl anlarım” sorusunun kesin bir cevabı, evde uygulanabilecek gebelik testi, kan testi ve ultrason haricinde ne yazık ki bulunmaz.
Adet günü gelmeden hamilelik belirti verebilir. Ancak bu belirtilerin birçoğu adet öncesi belirtilere benzerdir. Hamilelik ihtimali varsa ve rutin adet belirtilerinden farklı belirtilerin olup olmadığına bakılmalıdır.
Kan testi pozitif olursa gebelik gerçekleşmiş demektir. Tüp bebek tedavisi gören anne adayında bel ağrıları, karın ağrısı, bulantı, hafif lekelenme durumlarının yaşanması bebeğin tutunma belirtileri olabilir. Lakin bazı anne adaylarında bu belirtiler gözükmeyebilir bunların olmaması gebe olmadığı anlamını taşımaz.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Yumurtanın döllenme olasılığı son regl tarihinden başlayarak ortalama 14-3 ila 14+3. günlerde gerçekleşir. Bu süreçte yumurtalar döllenmek üzere tam anlamıyla olgunlaşmıştır.
Hamilelik mevcutsa dahi çok erken dönemde test yapılıyorsa olumsuz sonuçlar alınabilir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamilelik şüphesi mevcutsa en kısa sürede test yapılmak istenmesi doğaldır. Fakat en doğru sonuç için ilişkiden sonra en az 12 gün beklenmelidir.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur.
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim, karın bölgesi, sırt ve bacaklarda ağrılar hissedilir. Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir.
Vajinal akıntıda değişiklik: adet bittikten sonra yumurta olgunlaşmaya başladığında akıntı miktarı artmaya başlar ve yumurtlama günü geldiğinde ise kıvamı yumurta akı gibi şeffaf olur. Yumurta çatladıktan sonra akıntı tekrar az miktarda opak hale gelir.
Embriyonun rahme tutunması herhangi bir belirtiyle anlaşılamamaktadır. Ancak embriyonun rahme tutunması sürecinde lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Bu lekelenme tarzındaki kanamalara “tutunma kanaması” denilmektedir.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri