Olgu; doğru olduğu, var olduğu ya da gerçekleşmiş olduğu kabul edilen şeydir. Başka bir anlatımla olgu; doğru olan şey, yalan olmayan, hakikat olarak da tanımlanabilir. Olgusal gözlemlerle kanıtlanabilen ve nesnel yargılara sahip olan aynı zamanda ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir.
Olgusal doğrulama; bir yargının, önermenin gerçek- likle yani yöneldiği nesne ile uyuşmasıdır. Olgusal doğrulamaya bilgi doğruluğu da denir. Doğruluğun diğer bir yönü olan formel doğrulama ise düşüncenin kendi içinde çelişmemesi, tutarlı olması hâlidir. Bu du- rum mantık doğrusu olarak ifade edilir.
* Bilim olgusaldır. Olgusal olmak demek bilimin gözlenebilir olgulara dayanması demektir. Olgu: 1) birtakım olayların dayandığı neden ya da bu nedenlerin yol açtığı sonuç. 2) varlığı deneyle kanıtlanmış şey.
Olgusal nitelikteki bulgular, olası işlem yanılgıları dışında, nesneldir, kişisel görüş ve beğenilerden etkilenmeyen bir özelliğe sahiptir. Örneğin, iki örneklemde yer alan bireylerin yaş ortalamaları, ağırlık karşılaştırmaları gibi.
Doğruluğun diğer bir anlamı olan formel doğrulama ise. düşüncenin kendi içinde çelişmemesi, tutarlı olması hâlidir. “Bir üçgenin iç açılarının toplamı 180 derecedir.
İlgili 37 soru bulundu
İnsanın algı alanına girebilecek hale gelmiş gerçeklik. Fiziksel-maddi gerçeklik bütününün, potansiyel olmaktan çıkmış ve fiiliyat düzlemine yansımış, olgusallık kazanmış bölümü. 2. Gözlemlenebilen ve deneyime konu olan varlıkları içeren gerçeklik kategorisinin, gerçekleşmiş şeyleri kapsayan kısmı.
Çok genel olarak, doğruluğun, felsefe bağlamında epistemolojik ve ontolojik olmak üzere iki ayrı bağlamda ele alındığını belirtmek mümkündür.
5. Olgusallık : Bilimin konusu olgulardır. Bilim doğada her an var olabilen, olaylar zincirini, olguları inceler ve bunlara doğal olgular denir. Sosyal bilimler ise dil, din, hukuk, sanat, siyaset gibi yapay olguları inceler.
Olgusal sorgular: Katılımcıların davranış ve deneyimleri ile ilgili sorulardır. Katılımcılara bu tür ve geçmişe yönelik sorular sorulduğunda cevap almak zor olacağından, anketin önemi, hangi amaçla yapıldığı hatırlatılarak bilgi isteme süresi kısa tutulmalıdır.
Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu). Yargısal veriler, özneldirler ve yorum gerektirirler. Psikolojik veya sosyolojik özellikler örnek verilebilir (kişilik, başarı, tutum).
Olgusal önerme, özne ve yüklemi "dir", "idi" veya "olacak" koşaçıyla birbirine bağlanmış önermelerdir. Herhangi bir onay veya kınama içeremez. Olgusal önermeler ahlaki önermelerin zıttıdır ve empirik kanıtı esas alır.
Olgusal TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Olguya ilişkin.
Bilimsel Bilgi Olgusal Temellidir. Bilim kısmen de olsa doğal dünyanın gözlenmesine dayanır.
Doğruluk ise bilginin nesnesine uygunluğudur. Yani bir görüş belirtilir (bir önerme sunulur) ve belirtilen görüş ya yanlış ya da doğrudur. Burdaki önemli nokta şudur: Gerçekliğe doğru veya yanlış sorusu sorulamaz. Örneğin "kapı" dediğimde bu gerçekliktir ve buna doğru mu, yanlış mı?
İnsanın söz, davranış ve niyet bakımından dürüst ve iyilikten yana olması doğruluk kavramıyla ifade edilir. Felsefi bir kavram olarak doğruluk “bir önerme, inanç, düşünce ya da kanaatin bazı ölçütlere göre sahip olduğu doğru olma özelliği” şeklinde tanımlanır.
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.
Olgusal soru: Drama etkinliğinden sonra, çocuklara drama etkinliğinde yaşadıkları ya da gözledikleri olgularla ilgili olarak sorulan soru tipidir. Özellikle tanımsal tartışma düzeyinde, drama etkinliğinde olup bitenlerle ilgili olarak soru sorulurken kullanılan sorular, çoğunlukla bu tip sorulardır.
Açık uçlu soru, tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara verilen addır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl uygulanacak olan ortak sınavlarda açık uçlu sorulara yer verileceği açıklandı.
Herkesin felsefeye bakış açısı farklıdır. Kesin değildir. Olgusal değil, deney yapılmaz yani bağlı değildir. Kümülatiftir yani yığılan, biriken bir bilgi türüdür.
- Olgusal nitelikte olmayan öteki tüm veriler yargısal verilerdir. Bu veriler, öznel olup, ayrıca yorumu gerektirirler.
“Matematiksel bir önerme olgusal dünyaya ilişkin olduğu kadarı ile kesin değildir; kesin olduğu kadarı ile olgusal dünyaya ilişkin değildir.” sözü ile önemli ölçüde derlemiş ve açıklık getirmiştir. Yani bilim doğası gereği olgusal dünya ile ilgilenir, onu açıkla- maya çalışır ve hiçbir bilimsel bilgi kesin değildir.
Unutmayalım ki, dürüst insanın hem ruhu hem bedeni rahattır. "Akıllı, bilgin, zengin olmak zorunda değiliz ama dürüst olmak zorundayız." Doğruluk ise bir iç adalettir. Doğru olmak, bencillikten sıyrılmak, gerçek huzuru bulmaktır. Doğru ve dürüst davranmak ve bu hali korumak çoğu zaman zordur.
Bilgi, ancak insanın varlığı ile mümkün olabilir ve buna bağlı olarak da son tahlilde doğruluk iddialarının tümü özneldir. Çünkü, insanın dışında yer alan nesnel bir ölçütten yoksundur.
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Olgu; doğru olduğu, var olduğu ya da gerçekleşmiş olduğu kabul edilen şeydir. Başka bir anlatımla olgu; doğru olan şey, yalan olmayan, hakikat olarak da tanımlanabilir. Olgusal gözlemlerle kanıtlanabilen ve nesnel yargılara sahip olan aynı zamanda ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri