Dolma kelimesi Türkçedeki dolmak fiilinden türemiştir. Yunan mutfağında gemista veya tsounidis, İtalyan mutağında ripieni, Hindistan mutfağında dorma, ve Arap ülkelerinde mahshi olarak adlandırılır.
"Dolma" kelimesinin kökeni Eski Türkçede "doymak, dolu olmak" anlamına gelen "tol" sözcüğünden geliyor.
Varlıkların dildeki karşılıkları olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: ev, taş, el, su vb. Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Örnek: Balık kelimesinin incelediğimiz zaman. İlk bakışta aklımıza kelimenin kökü olarak bal gelebilir. Fakat bal ile balık arasında herhangi bir anlam ilişkisi YOKTUR. O yüzden balık kelimesinin kökü balık olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Her ne kadar yörelere göre değişkenlik gösterse de dolma harcının ana malzemelerini; pirinç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve aromatik baharatlar oluşturmaktadır. Bu son derece lezzetli iç harç ile her tür sebzenin içini doldurabilir veya zeytinyağlı sarma yapımında kullanabilirsiniz.
Döner kelimesi “dönmek” fiilinden gelmektedir.
Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
dürüm - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi dür- fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Soğan kelimesinin etimolojisi hakkında etimoloji sözlüklerinde net bir fi- kir birliği yoktur. Bizce soğan kelimesi sok- köküne eklenen "an" ekiyle türe- miştir.
Dolmalar, adları dolayısıyla Türk yemeği olduklarını düşündürürler. Anadolu'nun yerli halklarının mutfaklarında da dolma tariflerine rastlanmaktadır. Bu da bu yemek kategorisinin çok daha geniş bir kültür alanına ait olduğunu göstermektedir.
Fazla “kapsaisin” de biberin daha acı olmasına neden oluyor.
Biber dolmasının harcının içerisinde genelde pirinç veya bulgur bulunur. Bu malzemenin dolmanın içinde sert kalmasını önlemek için, ılık suda bekletip yumuşatmalı ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkamalısınız.
Dolma, yüzyıllardır ilk olarak yapıldığı Orta Doğu mutfağının bir parçasıdır. Her ne kadar "dolma" terimi Osmanlı'nın Topkapı Sarayı mutfağında ortaya çıkmış olsa da, Osmanlı öncesi Arap mutfağında dolma sayılabilecek "etle doldurulmuş patlıcan" tariflerine rastlanmaktadır.
Ermeni mutfağında sarma ve dolmalar önemli yer kaplıyor. Yapılan harç ve doldurulan malzeme değişse de yaklaşım aynı. Mutfağın özelliklerinden biri de soğan ve tarçının çok fazla kullanılması.
Sarma, Türk mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olarak kabul edilir, ancak Avrupa'da giderek daha fazla talep görmesine rağmen başta Yunanistan olmak üzere başka ülkelerin sektöre girmesi, bu değerli lezzeti yavaşça kaybetmemize yol açabilir. Sarma, bizim mutfağımızdaki en güzel yemeklerden.
Şıhıl Mahşi Tarifi - Dolma Tarifleri | Yemek.com - YouTube. Hatay ve Kilis mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan şıhıl mahşi tarifini bugün evde kolaylık yapabileceksiniz.
Deniz mahsulü olan midyenin haşlanması ve içerisine iç pilavı konulmasıyla satışa sunulan midye dolma için midye dolma nereden geliyor? sorusunu soranlar için midye dolmanın bir İtalyan yemeği oluşunu belirtmekte fayda var. İlk midye dolmanın Fatih Sultan Mehmet han döneminde Osmanlı mutfağına girdiği de biliniyor.
Eski Türkçe kızar- “kırmızı olmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *kız veya *kızıġ “kan rengi” biçiminden Eski Türkçe +(g)Ar- ekiyle türetilmiştir.
Aslında baharat kelimesi Hindistanlıların kendi ülkelerine verdikleri Bharat sözcüğünden köken almaktadır. Hintliler eski efsanevi krallarından birine atfen bu ismi ülkelerine vermişlerdir ve “Sevgiyle anılan” anlamına gelmektedir. Yani baharatın ana vatanı adını yaşamımıza tat katan bu baharlara da vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri