Tırnak batmasından dolayı parmaklarda oluşan kızarık ve şişliği, ballı limonlu suyla giderebilirsiniz. 1 çay kaşığı bal üzerine birkaç damla limon suyu sıkarak bu karışımı tırnak üzerine sürün. Gazlı bezle tırnağı sarın ve bir süre bekleyin. Bekledikten sonra tırnak bakımını hijyenik şekilde gerçekleştirin.
Bitkilerin mucizevi şifalarını anlatan Saraçoğlu, 'tırnak batması' şikayeti olanlara özel bir tarif verdi. Bir miktar 'ısırgan otu''nun kaynatılarak ortaya çıkan lapanın tırnak batması olan yere sürülmesi gerektiğini söyledi.
Tırnak batması için bir kova ılık suya yarım çay bardağı elma sirkesi ilave edilir. Etkilenen ayak günde 20 dakika kadar bu suda bekletilir. Uygulama sonrası ayaklar iyice kurulanmalıdır. Rahat ayakkabı ve çoraplar giymek: Çok sıkı ayakkabı ve çorapların giyilmesi, parmak uçlarını sıkıştırabilir.
Enfekte olmuş tırnağı günde 3-4 kere 20 dakika süre ile ılık suda bekletmek enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesini sağlar, ayrıca çay ağacı yağı mantar önleyici ve antiseptik özelliği ile dolamaya iyi gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak, son derece etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca sıcak suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz. İltihaplı bölgeyi koruyan elma sirkesi sayesinde iltihaplanmadan kurtulmanız da böylece mümkündür.
Enfeksiyon sonucunda oluşan ve parmak iltihabı olarak da bilinen parmakta dolama, kişiye çok ciddi ağrı ve acı hissettirebilir. Ciltte renk, tırnakta renk ve şekil değişimi, tırnağın kalkması gibi belirtilerle karakterize olan paronişi, çoğunlukla ilaçla ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Tırnak batması iltihaplı ve kişide şeker hastalığı gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar mevcutsa antibiyotik kullanılır. İşlem sonrası parmağı sıkıştırmayan ayakkabı giymek ağrı oluşmasını engeller. Eğer pansumanı geçip dışarı akan bir kanama veya şiddetli ağrı olursa tekrar hekime görünmekte fayda vardır.
Bazı durumlarda, enfeksiyon tekrarlayabilir ve uzun sürebilir. Paronişi genellikle mesleki veya çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt tahrişi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, kronik bir bakteri veya mantar enfeksiyonunun sonucu olarak da gelişebilir. Dolama, tırnak çevresindeki cildin enfeksiyonu olarak ortaya çıkar.
Tırnak batmasının erken evresinde ağrıya ve fonksiyon kayıplarına neden olacak faktörleri ortadan kaldırmak ve cerrahi işlemden kaçınmak gereklidir. Tırnaklar doğru kesilmeli, geniş ve konforlu ayakkabı kullanılmalı ve ılık ayak banyosu sonrası tırnağa vazelinle masaj yapılmalıdır.
Genellikle; dar ayakkabı giymek, tırnakların yanlış kesilmesi ve çok terleyen ayaklar tırnak batmasına neden olabilir. Özellikle gençlerde, çok terleyen ayaklarda tırnak batması görülmektedir. Pedikür yaptırmak çözüm değil! İltihaplı bir tırnak batması varsa tedavisi kesinlikle cerrahi bir işlemdir.
Tırnak Batması Ne Kadar Sürede İyileşir? Batık tırnak tedavisi genellikle kendiliğinden geçmektedir. Bu süre 1 hafta kadar sürebilmektedir. Yine bunun için yapılan müdahalelerde iyileşme süreci 1 gün ila 7 gün arasında değişmektedir.
Batık ayak tırnağının en önemli yan etkisi ise enfeksiyon riskidir. Tırnak batması tedavi edilmezse altta yatan kemiği enfekte ederek ciddi bir kemik enfeksiyonuna yol açabilir. Özellikle diyabetli ve zayıf kan dolaşımına sahip kişilerde bu yan etkiler daha şiddetli hale gelerek ayaklardaki sinirlere zarar verebilir.
Pamuk Uygulaması
Genellikle tırnağın yanlış kesilmesi, tırnak kırılması, veya darbeler nedeniyle oluşan bu tip tırnak batmalarında tırnağın batık kısmının altına bir parça pamuk konulması yeterlidir. Bu pamuk parçası tırnak ile deri arasında boş bir alan oluşturarak tırnağın ete batmadan uzamasını sağlar.
Mantarlı tırnak batmasında normal batma gibi yatak revizyonu veya fenolle tedaviye ek olarak tırnağın mantarlı bölümü parça parça alınır. Mantar ilacı ve cilası verilir. Tırnak mantarı tedavisi aylar sürer tedavinin başarısı için hasta uyumu şart, hasta belli aralıklarla kontrole çağırılır.
Tırnak batması, tırnağın boyuna uzaması yerine tırnak etinin içine doğru girerek yanlara doğru uzaması durumudur. Tırnak batmasına; tırnak mantarı, tırnakların yanlış kesilmesi, sivri uçlu ve dar ayakkabılar giyilmesi, parmak deformiteleri neden olur.
Parmakta dolama soğan ile bazı kişilerde hafifleyebilmektedir. Kabuğunu soyduğunuz soğanı yumuşayıncaya kadar kaynatın. Yumuşamış soğanı problemli parmağa sürün ve üstünü uygun bir bezle kapatın ve gece böyle yatın. Ertesi gün durum hafiflemediyse tekrar uygulama yapmayı deneyebilirsiniz.
Tırnaklar batma geçene kadar kesilmemeli, uzamaları beklenmelidir. Antibiyotikli kremler, varsa enfeksiyonun geçmesine yardımcı olur. Krem sürüldükten sonra bandajla kapatılmalıdır. Rahat ayakkabılar giyilmelidir.
İyileşme süresi genellikle 3 – 7 gündür.
Tırnak enfeksiyonlarında, tırnak mümkün olduğu kadar dipten kesilir. Günde bir defa DERMİFİN uygulanır ve tırnak içine doğru ovuşturulur. Hasta tırnağın bantla kapatılması uygun olur. Tedavinin başarısı için, DERMİFİN yeterince uzun bir süre uygulanmalıdır.
Hafif olgular için mupirosin [Bactroban], gentamisin, basitrasin/neomisin/polimiksin B [Neosporin] gibi topikal antibiyotiklerle basit bir tedavi yeterli olabilir. Klindamisin veya sefaleksin gibi antibiyotikler de sıklıkla kullanılır; klindamisin, MRSA'nın yaygın olduğu bölgelerde daha etkilidir.
Elma sirkesi, antiseptik bir maddedir ve iltihapları temizleme gücüne sahiptir. Eğer tırnak batması, yürümenize engel oluyorsa; her akşam sadece ayaklarınız için kullanacağınız bir kabın içine elma sirkesi ve su karışımı ekleyin. Bu karışım içinde ayaklarınızı 15 dakika kadar bekletin.
Kronik dolama genellikle iki yada daha fazla parmakta görülür. Tırnak etrafındaki doku şiş, kızarık ve gergindir. Tedavi edilmezse zamanla tırnakların rengi ve şekli bozulur, tırnak kalınlaşır ve rengi koyulaşır. Apse oluşumu akut dolamaya göre daha nadir görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri