Evet; Ay'ın döngüleri, menstrüel döngüyü etkiler. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica dergisinde yer alan araştırmada, 16-25 yaş arası 826 kadın deneğin menstrüel döngüsü, farklı mevsimlerde 4 ay boyunca takip edilmiş.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur? Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen mevsimsel adet gecikmeleri genellikle kış aylarında daha sık görülür. Bu durumun nedeni olarak vücutta daha düşük oranda folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılanması gösterilir.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Ayın evreleri ana evreler ve ara evreler olmak üzere iki grupta incelenir. Ana evreler; Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri iken, ara evreler ise şişkin ay ve hilaldir.
DOLUNAY'IN YANSIMALARI
Bugün Başak burcunda bir dolunay gerçekleşiyor. Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Dolunayın hangi dönemlerde gerçekleşip ne gibi etkilere sebep olabileceğini öğrenmenizin ardından “Dolunayın etkisi ne kadar sürer?” diye merak ediyor da olabilirsiniz. Dolunayın etkileri, dolunayın başlangıcından beş gün önce başlar ve dolunay tamamlandıktan sonra beş gün daha devam eder.
Kadersel gelişmelere açık bir dönem. İskelet sistemi, eklemler, dişler, diz kapağı, saçlar, cilt ile ilgili problemlere dikkat. Dolunay doğum haritanıza göre hangi evde gerçekleşiyor ise o konularla ilgili etkiler alıyor olacaksınız. Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
"AY"ı Takip Ederek Zayıflayabilirsiniz
Ay büyümeye başlarken yani yeni aydan dolunaya doğru ilerlerken kilo almaya daha eğilimli olurken... Dolunaydan Yeniaya doğru incelirken biz de daha rahat kilo verebiliriz. Dolunayın ertesinde AY küçülen faz dönemine geçtiği için gelişim tüm canlılarda yavaşlıyor.
Ay, hareketleri sonucunda safha safha küçülüp tekrar büyür. Dolunay iken kemale ermiştir, tamamdır; diğer zamanlar ise noksandır. Bu durumda da dolunay sevgili, hilâl âşıktır. Dolunay parlaklığı ve beyazlığı itibariyle kâğıda benzetilmiştir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
Bu sağlıklı yaşamın da temel koşuludur. Yeterli gün ışığı almak: D vitamin eksikliği adet düzensizliğine neden olabileceğinden eksikliği varsa giderilmesi önerilir.
Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Olursa Normaldir? 2 ila 3 gün süren adet gecikmesi durumlarında, yani henüz adet kanaması arasında 32-33 gün bulunduğunda endişelenmemek, ancak süreci takip etmek gerekir. Bu süre 35 gün ve üzerinde seyretmeye başladığında bireylerin hekim kontrolünden geçmesinde fayda vardır.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Adet döngüsü her kadında farklılık gösterir, ancak tipik olarak 28-32 gün arasında değişir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşayan bir kadının normalde adetinin geciktiği süreye kadar beklemesi önerilir. Eğer adetin gecikmesi 7 günü aşarsa, bir hamilelik testi yapmak önerilir.
Vajinal mantar hastalığı adet gecikmesine neden olmaz.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri