Dozlar, günde 4 defaya kadar 6 saatte bir verilmelidir.
Erişkinler: 4-6 saat aralıklarla 400 mg. Çocuklar (6 ay-12 yaş): Doz miktarı aşağıdaki tabloya göre ayarlanmalıdır. Juvenil artrit: Günlük doz 30-40 mg/kg'dır, üçe veya dörde bölünerek verilir. Daha hafif hastalarda 20 mg/kg/gün yeterli olabilir.
- İbuprofen ve benzeri ilaçlar, özellikle yüksek dozlarda ve uzun süreyle kullanıldıklarında, kalp krizi (miyokard enfarktüsü) veya inme (felç) riskinde küçük bir artış ile ilişkili bulunmuştur.
Günde en fazla 4 doz verilebilir. Doz aralıkları 4-6 saat olmalıdır.
Dolven, pedifen, ibufen, apireks gibi markalar 1 ölçekte 100 mg ibuprofen içerir. 10 kiloya 1 ölçek (1 ölçek= 5 ml = 1 tatlı kaşığı) şeklinde kullanılır. (10 mg/kg) Günde 3 – 4 defa kullanılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Portakal kokulu ve renkli şurup şeklinde bir süspansiyondur. süreli olarak, Juvenil romatoid artrit' in semptom ve bulgularının tedavisinde kullanılır. Dozlar, günde 4 defaya kadar 6 saatte bir verilmelidir.
Ateşi olan çocukta yan etkileri daha az olduğundan öncelikle parasetamol içeren ateş düşürücüler (calpol, parol, minoset vb.) tercih edilmelidir. Parasetamol 4 saatten sık olmamak kaydıyla günde 4 kez (her seferinde kg başına 10-15 mg dozunda) kullanılabilir.
**Ateş şurupları genelde dört saat arayla içirilir.Çok gerekirse üç saate inilebilir. *Ateşin yükselmeye devam ettiği durumlarda farklı iki gurup ateş şurubu arasında saat farkı aranmaz.
Doktorunuz tarafından önerilen dozdan fazla kullanmayınız. Belirtilerinizi düzeltmek için ihtiyaç duyduğunuz en düşük dozda ve en kısa süreyle kullanınız. CALPOL 6 PLUS'ı 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. Her bir 5 ml'lik ölçek, 250 mg parasetamol içerir.
Her altı ile sekiz saatte bir verilebilir, günde üç defadan fazla verilmemelidir.
Parasetamol 6 saatte bir verilebilir. Ateş parasetamole rağmen 38,5 ºC'nin üzerinde seyrederse ikinci bir ilaçla parasetamolü dönüşümlü bir şekilde kullanmak gerekir. Aktif maddesi İbuprofen olan ilaçlar, 4 saatte bir parasetamolle birlikte kullanılabilir.
Ateşi düşürmek amacıyla parasetamol (Calpol, Minoset) ve ibuprofen (İbufen, Dolven) gibi ateş düşürücüleri kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar ateşi düşürerek çocuğu rahatlatır ve havaleden korur ancak hastalığı iyileştirmez.
Ateş düşürücü olarak ilk tercihimiz her zaman parasetamoldür (Calpol, Minoset, Tylol gibi). Parasetamolün şurup ve fitil formu (Paranox-S) bulunmaktadır. Bilmemiz gereken şudur ki bu iki ilacı aynı anda kullanmamamız gerekmektedir.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.
Verilmesi gerekiyorsa da doktor tavsiyesine göre verilmelidir. Parasetamol içerikliler, 4 saatten önce; ibuprofen içerikliler, 6 saatten önce verilmemelidir. Ateş düşürücüler ateşli havaleyi önlemez” dedi.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
En önemli belirtileri yüksek ateş, şiddetli başağrısı, halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı veya ense sertliği, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kusma, parlak ışığa bakamamadır. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin DOLVEN'e karşı ciddi alerjiniz var demektir.
Ancak anne babalara uyumakta olan bir çocuğu uyandırıp ateş düşürücü vermemeleri tavsiye ediliyor. Dr. Kimberly Giuliano, "Bir çok anne baba ateş düşürücülerin 4-6 saatte bir verilebiliyor olmasını yanlış algılıyor. Bu zaman dilimi çocuğun uykusuna denk geliyorsa, çocuğu uyandırıp ilaç veriyorlar.
Ateş düşürücünün etki süresi 4-6 saattir. 3.5-4 saat sonra ateş çıkıyorsa yine ateş düşürücü verebilir. Bu arada genel durum bozukluğu varsa muayeneye götürülür. Orta derece ateşte (38.3-39.3) 4-6 saatte bir ateş düşürücü tekrar edilir ve ateş kontrol altına alınabilir.
Ateşin ısrarla devam etmesi halinde ilk dozdan en erken 4 saat sonra yeniden parasetamol verilmesi gerekmektedir. Yan etkilerin artabilme riski nedeniyle rutin olarak dönüşümlü ilaç verilmesi önerilmemektedir.
Doktorunuz tarafından önerilen dozdan fazla kullanmayınız. Belirtilerinizi düzeltmek için ihtiyaç duyduğunuz en düşük dozda ve en kısa süreyle kullanınız. CALPOL'ü 4 saatte birden daha sık aralıklarla kullanmayınız. Her bir 5 ml'lik ölçek, 120 mg parasetamol içerir.
Yüksek Ateş Vakalarında Yapılan 3 Yanlış Hareket
Ateş düşürücülerin önerilenden daha sık aralıklarla veya üst üste kullanımı ilaçların zararlı etkilerinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri