Domates, lezzetli bir sebze olmanın ötesinde, sağlık açısından birçok fayda sunar.Domatesin faydaları arasında antioksidan özellikleri, kalp sağlığına olan katkıları, kanser riskini azaltma etkisi, göz sağlığını desteklemesi, sindirim sağlığına yardımcı olması, cilt sağlığını koruması ve kemikleri güçlendirmesi ve daha ...
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Yaz kış tüketsek de her sebze meyve gibi domates de mevsiminde tüketilmeli. Uzmanlar, A, B, C vitaminleri ile birçok minerali barındıran, ayrıca cildi güzelleştiren likopen maddesini bulunduran domatesin uzmanlar şu anda her gün tüketilmesini öneriyor.
İlgili 29 soru bulundu
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
İçeriğinde bol miktarda C ve E vitamini olmasından dolayı cilde de oldukça faydalı etkisi bulunmaktadır. Domatesin Cilde Faydaları; Günlük olarak düzenli domates tüketilmesi vücutta likopen oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Domatesler yüksek su içeriğiyle cildinizi nemlendirir ve sağlıklı ve parlak tutar. Sağlığın korunması için gerekli olan, porsiyon başına gerekli günlük vitamin alımının yaklaşık yüzde 20'sini sağlar.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domatesin Zararları
Bazı kişilerin domatese alerjisi olabilir. Bu da tüketimin ardından kızarıklık, kaşıntı ve deride döküntüyle şişme meydana gelebilir. Bunun yanı sıra beta- bloker ilaç kullanan kişiler domates yerken miktarında kontrollü davranmalıdır. Fazla domates tüketimi böbrek sağlığı için zararlı olabilir.
Domateste Fosfor (P) Eksikliği
Fosfor eksikliği olan domates bitkisi, yaprakları küçük ve dik olacak şekilde gelişir ve cılız büyüme gösterir.
Domates suyu, C vitamini, B vitaminleri ve potasyum açısından zengindir, aynı zamanda iltihabı, kalp hastalığı ve bazı kanser risklerini azaltabilen bir antioksidan olan likopen kaynağıdır.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Aç karnına tüketimleri, midede ekşime ve yanmayla sonuçlanabilir. Domates Aç karnına tüketildiği durumda, domates mideye zarar verebilir. Armut Aç karnına tüketildiği durumda, armutun içerisinde bulunan lifler karındaki mukozaya zarar verebilir.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Vücut ağırlığının artması, yüzük ve ayakkabıların sıkması, çorapların iz bırakması, yüzün şişmesi, kollarda ve bacak cildinde gerginlik ve sertlik, ödemin belirtileri olarak sıralanıyor. Bu belirtiler, vücudunuzda en az 4-5 litre fazla su olduğu anlamına gelebiliyor.
Karın bölgesindeki ödemi atmak için idrar söktürücü besinlerin kullanılması tavsiye edilebilir. Başta enginar, pancar, lahana ve maydanoz ve mısır püskülü başlıca idrar söktürücü besinler arasında yer alır. Bunların doğru kullanımı için doktora danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
A ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin olan ıspanak, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda demir minerali de içeriyor. Lifli yapıları sayesinde sindirim kanalını koruyor ve hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Sindirim Sistemine Faydalıdır: Domates, lif içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunur. Lif, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığı önler ve sindirim sürecini destekler. Cilt Sağlığı Üzerinde Etkilidir: Domates, içerdiği C vitamini ve likopen sayesinde cilt sağlığını destekler.
Domatesin cildi beyazlatma özelliği bulunmaktadır fakat un ile beraber kullanıldığında renk dengesini daha iyi sağlar ve cildi beyazlatır.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
- Asitli bir sebze olduğu için ciltte bulunan lekeleri giderici bir etkisi bulunur. - Ciltteki nemi dengelemek gibi bir özelliği bulunan domates çoğu kozmetik ürününden daha etkilidir. - Domatesin cilt üzerinde yenileyici bir etkisi de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri