Domatesin kabuğunda karotenler daha fazladır. Likopen ve beta karoten içeriği kabukta daha fazladır. Domates sosları ve domatesten yapılmış içecek ve diğer ürünler günlük likopen ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabilmektedir. Pişmiş domates ürünlerinde likopen çiğ domatese göre daha fazladır.
Domates kabukları da tıpkı domatesin bütününde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kanser türlerinden tutun da genel olarak ileri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıklara kadar birçok sorun karşısında vücudu koruyor.
1. Vitamin zengini
Bir domates ile günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 40'ını karşılayabilirsiniz. A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur.
Şu güzelim domateslerin kabuğunu yemek yaparken soymayın efendim. İçerisinde bulundurduğu lifler kilo kontrolüne, kan şekerinin düzenlenmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına o kadar faydalı ki.
Bol antioksidan içeriği, özellikle de likopen sayesinde kanseri bile önlemeye yardımcıdır. Domatesi kabuğu ile tüketmek, domates kabuğu yüksek miktarda likopen içerdiği için çok daha faydalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Domatesin içinde bulunan antioksidanlar özellikle domates kabuğu içinde yer alır. Bu nedenle domatesin kabuğuyla yenmesi daha yararlıdır.
vücut tarafından sindirelemeyen ender maddelerden birisidir domates kabuğu. bu yüzden sindirim sistemine güvenmeyen şahısların domates kabuğunu tüketmemesi önerilir.
Lezzetlendirmek için birçok yemeğe veya çorbaya katabilirsiniz. Salça ile yaptığınız yemeklerde aromayı güçlendirmek amacıyla kullanabilirsiniz. Pizza veya makarna baharatı olarak kullanabilirsiniz. Domates sosuyla servis edeceğiniz yemeklerde lezzeti katlamak için ekleyebilirsiniz.
İstediğiniz miktarda domates kabuğunu tencerede 15 dk kadar kaynatın ,ardından suyunu başka bi kaba süzün. Suyu dökmüyosunuz. Kabuklar soğuyunca süzgecin içinde iki elinizle sıkarak içlerinde kalan suyu çıkartın.
İlaç genelde kabukta kalıyor
Hasan Ünal, yapılan gübreleme işlemini ise şöyle değerlendirdi: "Gübreleme yapılırken ilaç aslında domatesin üzerinde kalıyor. Yani pazardan alındığı taktirde yıkanıp kabuğu soyularak yenilebilir. Ancak bu işlem sırasında ilaç kalıntıları topraktan ürünün içine geçmiş olabilir.
B 12 vitamini bitkisel besinlerde bulunmaz. Et ,süt, peynir, yumurta ve balıkta bol miktarda bulunur.
Meyve, domatesin faydaları arasında gösterilen antioksidanlar ve vitaminler açısından da zengindir. 100 gram ağırlığındaki domates, 21 mg C vitamini, 1,8 mg E vitamini, 14.6 mg likopen, 8.2 mg flavonoidler, 1,1 mg beta karoten ve 0,3 mg lutein barındırır.
(Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle) 1 kupa çiğ domates tüketmek kemik sağlığı için önemlidir. Kansızlık ve demir eksikliği için düzenli domates tüketmek destek sağlıyor. Domateste bulunan C vitamini, demir emilimini destekliyor, kansızlığa karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.
LİKOPENİ KAYBETMEMEK İÇİN KABUKLARI KULLANIN
Dr. Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
Domates genellikle çiğ olarak tüketilen bir sebzedir. Aynı zamanda önemli bir C vitamini kaynağı olan domates, uzmanlara göre pişirildiği zaman likopen bakımından daha zengin hale gelir. Böylelikle C vitamininden daha etkili bir antioksidan haline gelmiş olur.
Domates lif zengini bir besindir.Bir adet orta boy domateste ortalama 1 gram lif bulunur. A ve C vitaminleri, potasyum ve folik asit bakımından zengindir.Günde 1 orta boy domates yiyerek C vitamini ihtiyacınızı %15-20'sini, A vitamini ihtiyacınızın %10'unu karşılayabilirsiniz. Domates bir likopen deposudur.
Çiğ Domates Suyu Yapımı
Geniş bir kabın içine kaynar su doldurun ve domatesleri 1 dakika kaynar suda bekletin. Sudan aldığınız domatesleri çizik attığınız yerden kolayca soyarak kabuklarından ayırın. Domatesleri dilimleyerek robottan geçirin. Bu işlemden sonra domates suyunuz hazırlanmış olacaktır.
Güzelce domates kabuklarını ezdikten sonra kevgirin altında kalan kısmı sıyıralım. Daha sonra domates suyunu ayrı bir tencereye aktaralım. Üzerine kaya tuzunu aktaralım ve ocağı açarak 45 dakika daha ara ara karıştırarak pişirelim. Suyunu çekip istediğimiz kıvama gelen domates salçamız hazır.
Bazı yörelerde ise kumi otu denilen otla birlikte büyüyen mantar, toprağın yüzeyinden belli olmaz ve otla birlikte sökülerek çıkarılır. Domalan mantarı saklanmak istendiğinde ise temizlenip dilimlenir veya bütün halinde uzun süre buzlukta saklanabilir.
Domates Kabuğundan Sos Yapımı
Domates kabuklarını çöpe atmak yerine, kahvaltılık sos yapımında kullanabilirsiniz. Uygun bir tencereye ortalama 2 kilo domates kabuğu alın. Üzerine 3-4 adet yıkanmış ve çekirdekleri ayıklanmış kapya biber ekleyin. Daha sonra 1 tutam kaya tuzu ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
3. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine domates kabuklarını üst üste gelmeyecek şekilde yayın. 4. Üzerine tuz serpiştirin ve fesleğen yapraklarını da ekleyin. 5. 100 derece ısınmış fırında 1 saat kurutun.
Lahana, yaprak ve türevleri
İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en zor besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan kişilerin bu gıdaları fazla tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor.
Salatalık kabuğu öncelikle kalorisi bulamayan bir kaynak olarak öne çıkıyor. Özellikle deriyi dolgunlaştırma ve kırışıklıkları önleme konusundaki kalojen ismiyle bilinen silisten meydana gelmektedir. Bu sebepten dolayı daha genç ve pürüzsüz bir cilt elde etme şansı verdiğini dile getirmek mümkün.
Domates kabukları sebzenin kendisinde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip. Domates kabuğu özellikle içinde bulundurduğu likopenle prostat ve diğer tür kanserlerin riskini azaltabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri