Domuz etinin çok fazlası tüketilmedikçe insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
- Domuz eti çok yağlıdır.
Yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer. Böylece kan, yağ tanecikleriyle dolmuş olur. Kandaki bu fazla miktardaki yağ atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infaktüsüne sebep olur. - Ayrıca, domuz yağı içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur.
Deri hastalıkları Domuz etinin ihtiva ettiği hastanın ve imidazol denilen maddeler deride kaşıntı hissi uyandırır. Egzama dermatit, nörodermatit gibi iltihabı deri hastalıklarına zemin hazırlar. Domuz eti ile insana geçen tehlikeli hastalıklardan birisi de trişin hastalığıdır.
Taenia Solium'un ara konak olarak hem domuzu hem insanı seçmiş olması, bu parazitin yumurtalarını taşıyan domuzların etinin çiğ yenilmesi ile insana geçişine ve beyinde cysticercosis (sistiserkozis) keseciklerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Uzun süre fark edilmez ise ölümle sonuçlanabilir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
İlgili 40 soru bulundu
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı” (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre, cennetteki gıdaların, içeceklerin ve diğer varlıkların hiç birisi dünyadakilerle benzer değildir. Tek ortak yönleri isimleridir. (Beyhakî'den naklen Âlûsî, 1,204.) Demek ki, domuzun veya başka bir hayvan etinin, dünyadan cennete ithal edilmesi söz konusu değildir.
İnsanlar için domuz tüketmek zararlı değildir. Domuz dahil olmak üzere yediğimiz içtiğimiz her şey kısacası yaptığımız beslenme aktivitelerinde doz her şeydir Kanunu geçerlidir. Domuz etinin çok fazlası tüketilmedikçe insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
Domuzlar genelde insanlardan uzak dururlar. İnsan kokusunu 1-2 km. uzaktan alabilir ve yaklaşmazlar. Sizin göreceğiniz kadar yaklaşmasının sebebi ayılarda olduğu gibi; aç olması veya yavrularına karşı sizi bir tehdit olarak algılaması sebebi ile olabilir.
Sağlığa zarar veren ve insan hayatını riske atan yiyeceklerin tüketilmesi haramdır. Sutoksin adı verilen bir maddeyi içeren domuz eti, kanın kirlenmesine ve lenflerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Lenfler iltihaplandığında boğaz çevresinde domuzu andıran bir şekil oluşmaktadır.
Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında 2006 yılında Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan değişiklikle beraber domuz eti kasap ürünleri arasında yer almaya başladı. Koç Grubu'nun 2008 yılında İngiliz şirketi olan BC Partners'a sattığı Migros da bu mevzuata baştan beri ayak uyduran şirketlerin başında yer alıyor.
Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz.
Özellikle de vitaminler ve fosfor ve selenyum gibi mineraller açısından çok zengin bir ettir. Bu bakımdan, domuz etinin sağlıksız olduğu iddiasının anlamlı bir dayanağı bulunmamaktadır; tam tersine, domuz etinin içerik bakımından oldukça zengin olduğu açıktır.
Meal (Kur'an Yolu)
Allah size yalnızca murdar eti, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ama biri zorda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça kendisine günah yoktur.
Diğer bazı araştırmalar ise, bu sürenin 40 gün olduğunu belirtmiştir. - Domuz eti ise diğer gıdalar, besinler gibi, vücutta belli bir süre kalır, hücrelere dağılır ve sonra dışarı atılır. Genel olarak besinler bir ila üç gün içerisinde vücuttan atılır. ifadesi buna işaret etmiş olabilir.
Domuzun necâsetinin nasıl temizlenmesi gerektiği konusuna gelince, bazı âlimler, domuzun necâsetini, köpeğin necâsetine kıyas ederek birisi toprakla olmak kaydıyla yedi defa yıkanması gerektiği görüşüne varmışlardır. Fakat doğru olan görüşe göre, domuzun necâsetinin giderilmesi için bir defa yıkanması yeterlidir.
İki kişiye saldıran yaban domuzu bir kişiyi öldürürken bir kişiyi de ağır yaraladı. Çin'de yaşanan olayda polislerin gelmesiyle yaban domuzu öldürüldü. Dehşet anları güvenlik kamerası tarafından böyle görüntülendi.
Bayramiç İlçe Tarım Müdürü Cahit Uydaş, "Domuz, lavanta kokusunun olduğu bölgelerden uzak duruyor.
Bilindiği gibi sadece Müslümanlar değil, Yahudiler de domuz eti yemiyor. Gerek Kuran-ı Kerim gerekse Tevrat/Ahd-i Atik, çift tırnaklı ve geviş getiren hayvanların yenileceğini belirtir. Bakara Suresi ve Levililer (117) çift tırnaklı olmasına rağmen geviş getiremediği için domuz etinin yenilmesini haram kılmıştır.
Pis değil, etin tadı kesildiği bölgeye göre değişmekle beraber mesela domuz sosisi daha çok danaya benzerken bonfilesi tavuğa benzer.
Ülkemizde 2006 yılından beri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar kurulu imzası ile domuz, at ve tavşan kasaplık hayvan etleri arasına alındı. Ülkemizde satışı serbest olan ve kasaplık et sayılan bu hayvanlar sakatatı ithalatı ile ilgili gümrükte sıfırlanmış.
Domuz eti, genellikle "diğer beyaz et" olarak karşılanırken, aslında miyoglobin içeren kırmızı bir et, ancak sığır eti gibi proteinle yoğun bir şekilde paketlenmemiş, bu yüzden daha beyaz görünüyor. Genellikle "uzun domuz" olarak bilinen insan eti benzer seviyede miyoglobine sahiptir.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
Suriye ve Fenike'de domuz eti yasaktır. İbrahimî dinler ile ilgili olarak, açık kısıtlamalar Yahudi Kaşrut yasalarında (Kaşer) ve İslam beslenme kurallarında vardır. Çoğu Hristiyan mezhepleri domuz etine izin verir. Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi domuz eti tüketimine izin vermemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri