2009 yılının Mart ayında Güney Batı ABD ve Meksika ülkelerinde başlayan domuz gribi salgını kısa süre içerisinde tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Bu tarihten yaklaşık olarak 6 ay sonrasında dünya genelinde 340.000'in üzerinde vaka oluşmuş ve 4.100 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
H1N1 influenza'nın 100.000 ila 400.000 kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan yeni tahminlere göre, her yıl 650.000'e kadar ölüm, mevsimsel grip nedeniyle solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilidir.
H1N1 gribi kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Ağır seyirli hastalık akciğer infeksiyonu (pnömoni) ve solunum yetmezliği sonucunda ölüme neden olabilir.
İnfluenza, burnu, boğazı ve bazen akciğerleri enfekte eden influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Hafif ila şiddetli hastalığa neden olabilir ve bazen ölüme yol açabilir. Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl grip aşısı yaptırmaktır.
Ağır seyirli hastalık akciğer infeksiyonu (pnömoni) ve solunum yetmezliği sonucunda ölüme neden olabilir. Bazı hastalarda bakterilere bağlı olarak griple aynı dönemde veya sonrasında akciğer, sinüs ve kulak iltihabı ortaya çıkabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Hastalıktaki yüksek ateş genel olarak 3 gün sürer. Domuz gribi nasıl anlaşılır? Hastalığa dair ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı ve burunda akıntı gibi belirtiler tipiktir yani gribe benzer. Durumun tespiti yalnızca tıbbi yardım alınarak yapılabilir.
Türkiye'de Domuz gribi vakaları
Sağlık Bakanlığı'nın 14 Aralık 2009 tarihli açıklamasında, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 415'e çıktığı belirtildi. Hayatını kaybedenlerden 121'inin 50 yaş altında ve daha önce sağlıklı olduğu bilinen kişiler olduğu belirtildi.
Domuz gribi belirtileri, çoğunlukla hafif ve orta şiddette olur ve birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, bazı kişilerde domuz gribi, ciddi veya ölümcül olabilen komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, domuz gribine yakalanan kişilerin, doktorlarına danışmaları ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.
Hastalığa bu adın verilmesinin nedeni, domuzlarda görülen grip virüsüne benzemesidir. İnsanlarda görülen domuz gribi virüsü kuşlarda, domuzlarda ve insanlarda görülenin bir karışımıdır. Hastalığa neden olan H1N1 virüsü geçirdiği evrim sonucu domuzdan insana bulaşmaya başlamıştır.
Domuz gribi geçirdiyseniz ikinci kez yakalanma ihtimaliniz var mı? Eğer virüs üzerinde herhangi bir değişiklik olmadıysa hastalık ikinci kez geçirilmez. Ama virüs değişikliğe uğradıysa tekrar geçirmek mümkün.
Influenza A H1N1(Domuz Gribi)'in 16 Mayıs 2009 tarihi itibariyle 36 ülkeye yayıldığı, 8451 kişiyi hastalandırdığı, laboratuvar olarak doğrulanmış bu hastalardan 72 kişinin öldüğü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bildirilmiştir.
Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu gösterir.
Domuz gribi virüsü cansız yüzeylerde ne kadar yaşar? Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır.
İzlenmesi gereken tipik semptomlar mevsimsel virüslere benzer ve ateş, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrıları, boğaz ağrısı ve burun akıntısını içerir. Yalnızca tıp doktoru ve yerel sağlık yetkiliniz bir H1N1flu influenza vakasını doğrular .
Domuz gribi semptomları diğer grip türlerinde görülen belirtilerle neredeyse tamamen aynıdır. Günümüzde insanların H1N1 virüsüne karşı kısmen bağışıklık kazandığını söylemek mümkündür.
Domuz gribi olarak bilinen H1N1 Influenza A sebebiyle paniğe kapılmadan hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Ateş, öksürük ya da ağrı şikayetinden ikisi varsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalı.
Domuz Gribi: Bu grip türünde yüksek ateş sık rastlanan bir belirtidir. Hastaların %80'inde 38,3°C ateş tespit edilmiştir. Öksürük balgamsız ve halk dilinde “kuru öksürük” tabir edilen tarzdadır.
Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir. Soğan ve sarımsak tüketimini arttırmak bu mücadelede güç verecektir.
Domuz gribinin başlıca belirtileri şöyle sıralanmaktadır:
Boğaz ağrısı, Kas-eklem ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme, titreme.
Domuz gribi mevsimsel grip ile aynı belirtileri gösterse de, vücuda girip güçsüz bir bağışıklık sistemi ile karşılaştığında önce solunum hücrelerinde hasar oluşturuyor, sonra da hastayı solunum yetmezliğine götürerek ölümüne sebep oluyor.
Tedavide kullanılan 3 çeşit antiviral ilaç bulunmaktadır. Oseltamivir içerikli ilaçlar 14 günden büyük hastalara ağızdan 5 gün süre ile günde iki kez verilebilir. Zanamivir içerikli ilaç 7 yaş üstü çocuklarda solunum yolundan inhalasyonla kullanılabilir.
Hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için fiziksel aktivite yapılmalı, kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tüketilmeli. Sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmeli, vücut ısısını dengede tutmak için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli.
Çinko ile selenyum, kabuklu kuruyemişler ve hayvansal proteinler az tüketiyorsanız eksik olabileceğinden, takviyesi faydalı olabiliyor. Zencefil, kuşburnu, ıhlamur, nane-limon, tarçın çayları iyileşmeye yardımcı olabiliyor. Tavuk suyu çorba ise çok iyi geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri