Markalaşma, firmanızla olan tüm etkileşimlerinin ve algıların toplamı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, pratikte bir markanın gücünü, firmanın itibarı çarpı hedef müşteri grubu içindeki görünürlüğü olarak düşünebilirsiniz. Markalaşmada dikkate alınması gereken boyut, hedef müşteri grubuyla olan ilgisidir.
Marka Sadakati
Tüketicinin bir ürüne veya hizmete ihtiyacı olduğu zaman, fiyatla doğrudan bağımlı olmayarak tutarlı bir şekilde aynı markayı tercih etmesidir. Yani bir miktar pahalıya ve tutarlı bir şekilde aynı marka satın alınıyorsa o zaman ürün/hizmet marka sadakati yaratmıştır.
İŞVEREN MARKALAŞMASI
İşveren markalaşması, istihdam çevresi içinde yetenekli işgücünün çekilmesi ve bağlılığının sağlanmasına yönelik yeni bir yaklaşımdır ve kurumların bir işveren olarak özellikleri ile rakiplerinden farklılaşmasını ifade etmektedir (Backhaus ve Tikoo 2004: 502-513).
İlgili 26 soru bulundu
Markalaşma günümüzde tüketicilere ulaşmada, ürün ve hizmetlerin bilinirliğini artırma da ve sadık müşteriler edinmede önemli bir rol oynar. Marka bilinirliğini artırmak, daha geniş kitlelere ulaşmayı da sağladığı gibi tüketicilere de güven verir.
Markalaşma, firmanızla olan tüm etkileşimlerinin ve algıların toplamı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, pratikte bir markanın gücünü, firmanın itibarı çarpı hedef müşteri grubu içindeki görünürlüğü olarak düşünebilirsiniz. Markalaşmada dikkate alınması gereken boyut, hedef müşteri grubuyla olan ilgisidir.
Bu kapsamda, marka yöneticilerin ürünleri için seçeceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ürün grubu ve kişisel ürün adı stratejisidir.
Marka stratejisi, işletmelerin marka bilinirliği oluşturmak ve müşterilere erişip onlarla bağlantı kurmak için kullandıkları bütünsel pazarlama yaklaşımıdır. Markanın sesi, hikaye anlatımı, misyonu, değerleri ve mesajlaşmasına kadar her şeyi içerir.
İşveren markalaşması, şirketlerin işveren kimliklerini mevcut ve potansiyel çalışanların algılamalarını istedikleri yönde konumlandırmalarıdır.
Branding, bir markanın kendini tanımlama sürecidir. Bir markanın imajını oluştururken kullanılan yöntemlerin bütünüdür. Bir markanın logosu, renkleri, sloganı, tasarımı ve iletişim şekli markasının bütünlüğünü oluşturur.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Kişisel Markalaşma, senin ulaşmak istediğin amaca hizmet edecek şekilde güçlü yanlarının ve uzmanlığının ortaya çıkartılması ve hedeflediğin pazarda görünür, bilinir ve 'talep edilen' olmanı sağlamak amacıyla kişisel markan üzerinde stratejik pazarlama araçlarının kullanılmasına denir.
Marka, bir şirketin ya da ürünün kendisini tanımlayan ve benimseyen bir güçtür. Marka, müşterilerin bir şirketi veya ürünü tercih etmelerine yardımcı olur ve bir şirketin değerini artırır. Ayrıca, bir marka saygınlık ve güvenilirlik kazandıkça, müşteriler tarafından tercih edilme olasılığı artar.
Markalaşma; bir kurumun kendine has oluşturduğu vizyon, isim, renk, şekil ve tasarımların bütününün, tek bir amaca hizmet etmesi ile birlikte müşteride oluşturduğu kimlik algısıdır. Ürün ve hizmetlerin sunumunda şirketleri her zaman öne çıkaracak ilk kavram markadır.
Marka yöneticilerinin ürünleri için seçebileceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ayrı ürün grubu adı ve kişisel ürün adı stratejileri olarak sıralanmaktadır (Culley, 1983, s: 501-504).
Marka pazarlaması, marka ile tüketiciler arasında ilişki kurma ve bu ilişkiyi geliştirme sürecidir. Marka pazarlamasında, tek başına ürünler veya hizmetler öne çıkarılmaz. Ürün ve hizmetler, markanın vaadini destekleyen kanıtlar şeklinde kullanılarak markanın bütünü tanıtılır.
Yani bir ürüne adınızı vererek marka olabilirsiniz, fakat markalaşma süreci sadece isim vermeden ibaret değildir. Markalaşma, iyi bir marka planını hazırlayarak başlayan süreçtir. Pazarlama ve satış fonksiyonlarının bir araya getirilmesi ve her fonksiyonun başarılı bir şekilde idare edilebilmesidir.
Yeni marka stratejisini pazara sunula- cak yeni bir ürüne yeni geliştirilen marka isminin verilmesi olarak tanımlayabiliriz. Yeni marka stratejisinin tercih edilmesi- nin en önemli nedeni marka isminin hedef kitleye ve ürüne olan uygunluğudur.
Markalaşma, tüketicilerle güçlü bir bağ oluşturur, markanın tanınabilirliğini ve güvenilirliğini artırır, müşteri sadakatini teşvik eder ve fiyat esnekliği sunar. Marka kimliği, bir markanın görsel ve duygusal öğelerinin birleşimidir. Bu öğeler markanın logosu, renkleri, karakteri ve müşteri deneyimini içerir.
Marka oluştururken bilinirlik, güven ve erişim odaklı bir strateji belirlemek gerekir. Marka bilinirliği oluşturma, ürün tanıtımı yapma veya hedef kitlenizle bağlantı kurarak müşterilerle günlük yaşamda bir ilişki kurma gibi amaçlarla markanızı pazarlama sürecine marka oluşturma adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri