Diş teli tedavisi, dişleriniz için zararlı değil aksine yararlı bir uygulamadır. Öyle ki tedavi sonunda ortodonti tedavisi olduğunuz dahi anlaşılmaz ve dişlerinizi gören herkesin beğenisini kazanırsınız.
Diş telleri ve braketler sanılanın aksine diş çürüklerine yol açmaz. Bu ortodonti tedavisine başlayacak hastaların en merak ettiği sorulardan biridir. Eğer ağız hijyenine dikkat edilmezse teller ağızda uzun süre kaldığından diş çürüklerine sebep olabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Kısaca dişlerin tel ile yerlerinin değiştirilmesi diş köklerine ve kemiklere zarar vermez. 2. aşama tedavi olan pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde dişler eski haline döner.
Her yaşta diş teli takılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş teli tedavisinin yüzü değiştirme ihtimali bulunsa da şeffaf plakların belirgin değişikliklere neden olmadığı bilinir.
Diş teli tedavisi sonrasında düzelen dişler, pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde eski haline dönebilir. Dişlerin eski haline dönmemesi için pekiştirme tedavisi uygulanması gereklidir. Braket çıktıktan sonra veya diş teli çıktıktan sonraki ilk aşamalarda dişler harekete meyillidir.
Ortodonti tedaviniz sona erdiğinde elde ettiğiniz sonuçlardan memnun olup hali hazırda uzunluğu ile sizi yormuş olan tedavinizi bir an önce bitirmek isteyebilirsiniz; ancak tedavinizi pekiştirme aşaması ile tamamlamadığınız sürece dişlerinizin bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalıştığını fark edeceksiniz.
Eğer diş teli tedavisi sırasında diş çürürse, bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Öncelikle, çürüklerin ilerlemesi dişlerin yapısını zayıflatabilir ve dişlerin daha fazla hasar görmesine yol açabilir. Tedavi süreci içinde diş çürümesi tespit edilirse, öncelikli olarak çürüklerin tedavi edilmesi gerekir.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Diş teli tedavisi, dişleriniz için zararlı değil aksine yararlı bir uygulamadır. Öyle ki tedavi sonunda ortodonti tedavisi olduğunuz dahi anlaşılmaz ve dişlerinizi gören herkesin beğenisini kazanırsınız.
Bazı özel durumlarda ömür boyu kullanım gerekli olsa da, sabitleyici diş tellerinin ağızda kalma süresi ortalama 5 yıl gibi bir süreyi kapsamaktadır. Uzun süreli diş teli kullanımının gerekli olduğu hallerde, ortodontistler tarafından hastaya, sebepleri ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Diş Teli Sonrası Rahatsızlıklar
Diş telleri takıldıktan sonra kişi bir gariplik hissedebilir. Bu son derece normaldir. Zira, ağzın içinde yabancı bir madenin varlığına alışılması zaman alır. Birkaç hafta ya da birkaç ay bu rahatsızlıklar ve şikayetler devam edebilir.
Unutulmamalıdır ki; diş lastikleri takılmazsa ortodonti tedavisi tamamlanmamış olur. Hasta, diş lastikleri için doğru performansı sağlarsa tedavi sürecine artı değer katmış olur.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş teli takılmazsa karşılaşılabilecek en önemli problem dişlerin çürümesi ve buna bağlı olarak kaybedilmesidir. Diş araları çapraşıklık nedeniyle yeterince temizlenemediğinden diş çürümeleri meydana gelecek ve diş taşları oluşacaktır.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Bunun nedeni alt dişlerin geride konumlanmasıdır. Alt dişler geride olduğundan üst dişler göreceli olarak önde gözükür. Bu durumda alt dişlerin ve alt çenenin öne doğru alınacağı ortodontik tedaviler uygulanır.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, şeffaf plaklar her zaman zorunlu bir gereklilik değildir. Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra, diş hekiminiz tedavinin devamı veya sonlandırılması için size en uygun planı önerir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar kullanılabilirken, bazı durumlarda ise kullanılmayabilir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ortodonti tedavisi, halk arasında bilinen ismi ile diş teli tedavisi, dişlerinde çarpıklık, yamukluk, eğrilik olan herkese uygulanabilir. Tedavi süreci hastalar açısından estetik kaygılarla başlasa da, diş hekimi ve ortodontist açısından dişlerin daha sağlıklı ve doğru pozisyonda olması amaçlanmaktadır.
Diş telinin asıl amacı dişlerin yapısını ve şeklini düzeltmek olduğu için, dudak şeklinde dişlerin düzelmesi ile orantılı olarak düzgün bir görüntü oluşmaktadır. Eski dudak görünümünden farklı olmaktadır. Fakat bu farklılık, dişlerin aslında olması gereken gibi olduğu için olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri