Halk arasında bu durum balın katılaşması, donması ya da şekerlenmesi olarak bilinir; halk bala ilave şeker katıldığını zanneder. Aslında bu tamamen doğal bir olaydır ve bal kristalleşmiş, yani katılaşmış hali ile de tüketilebilir.
Kristalize olan bal, besleyici özelliğinden ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmez. Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50C'lik su banyosu ile muamele edilmesi yeterli olacaktır. Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemesidir.
Şekerlenmiş balın çözülmesi için uygulanabilecek metotlar arasında en yaygın olan, bal kavanozunu sıcak bir kabın içerisinde (benmari usulü) akışkan kıvam alıncaya dek bekletmek. Sıcak suyun etkisiyle kristalleşmiş bal, tekrar çözülerek ilk haline geliyor ve gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor.
Kristalize olması balın bozulduğu anlamına gelmez. Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Gerçek olan bal kristalize olmaktadır. Bu nedenle de kristalleşmiş olan balın tüketilmesinde hiçbir sıkıntı olmamaktadır. Bu balı katı hali ile tüketmek mümkün olmaktadır. Kristalleşmiş olan bal tekrar sıvı hale getirilerek tüketilmektedir.
Acı balın içinde yer alan grayanotoksin maddesi zehirlenmeye neden olmaktadır. Belirtileri şunlardır; kalp ritmi bozukluğu, boğazda yanma, deride ve gözde kızarma, bulantı, kusma, ağız ve burunda kaşınma, tükürükte artış, bulanık görme veya geçici körlük, baş ağrısı ve dönmesi, ishal, tansiyon düşüklüğü, bilinç kaybı.
Balı soğuk bir ortama ya da buzdolabına koyduğunuzda eğer donmuşsa sevinebilirsiniz; çünkü hakiki balın en belirgin özelliklerinden birisi de soğukla temas ettiğinde krem ya da tereyağ kıvamına gelir ve donar. Hakiki bal donar mı bunu anlamak adına balı bir süre buzdolabında bekletebilirsiniz.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir. Bu yüzden buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında, kuru bir yerde, güneşe maruz bırakılmadan ve ağzı kapalı bir şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.
Şekerlenme
Bal özellikle uzun süre beklediğinde kristalize olur. Buna şekerlenme denir. Buzdolabınızda beklettiğiniz bal yaklaşık 30 gün sonra tereyağı kıvamına gelip kristalize oluyorsa doğaldır. Bilinenin aksine doğal bal şekerleme yapar.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Organik bal kristalize olabilir ve özellikle hakiki çiçek balı çabucak donar. Ancak bal içerisinde glikoz şurubu ya da esans gibi balda olmaması gereken dış maddeler eklendiğinde bal donmayacaktır.
Saklama kabının içerisinde kaşık vb. nesneleri bırakmamalısınız, Balı kullandıktan sonra kaldırmadan önce içerisinde oluşan hava kabarcıklarını gidermeye çalışmalısınız, Çok uzun süre kullanmayacaksınız buzdolabında hatta dondurucu dahi saklayabilirsiniz.
Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur. 6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız. Balın devamlı olarak yüksek sıcaklığa maruz kalmasını önlemek adına, ocak veya fazla ısınan elektronik aletlere yakın alanlardan uzak tutmalısınız. Balı yerleştirdiğiniz dolap vb. alanların, 18 ila 24 derecelik oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Balın şekerlenmesi bal için normal bir süreçtir. Balın kristalleşmiş olması, balın tüketimi için engel olmadığı çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bal kristal şekilde de tüketilebilmektedir. Ancak balı normal sıvı haline çevirerek tüketmek de mümkün olmaktadır.
Suni peteklerde arılar tarafından üretilen bal karakovan balına göre daha sert peteklere sahip ve akıcıdır. Doğal olduğu için şekerleme yapmaz. Peteklerinde süzülme yapılamadığı için birlikte tüketilir. Diğer ballara göre daha yoğun ve akıcı olmayan bir yapıdadır.
Türedi, deli balın ölçüsüz kullanımının insanların ölümüne yol açabilecek zehirlenmelere yol açabildiğine dikkat çekti: "Bu çiçeklerden elde edilen ballar, grayanotoksin içerdikleri için bunlar deli bal olarak adlandırılıyor. Karadeniz Bölgesi'nde her bal grayanotoksin miktarına göre değişir.
Kristalleşme, balın bozulduğunu göstermez. Balı ısıttığınızda balın eski halini aldığını göreceksiniz. Bu nedenle kristalleşme görülen balın bozulduğu düşünülerek atılmaması gerekir. Özellikle şeker katkılı olan bal, rafta beklediğinde dahi kısa süre içerisinde şeker dibe çökecek ve kendini gösterecektir.
Avrupa'da, hekimlerin tansiyon düşürücü olarak hastalarına önerdiği deli bal, her ne kadar yararlı görünse de kontrolsüz tüketildiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Kimyasında bulunan grayanotoksin adındaki toksinden dolayı deli bal zehirlenmesi meydana gelmektedir.
Ilık su ile tüketildiğinde balın içindeki şeker, sağlıklı kalori kaynağı olan doğal şekerdir. Balın, vücudumuzda depolanan yağın sindirilmesine etkisi vardır. Bal vücudumuzdan toksinlerin atılmasına da yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri