-Balık yemiyorsa ya da allerjisi varsa doktor önerisiyle uygun dozda balık yağı başlanabilir. -Üzeri soslanmış, hazır /dondurulmuş olarak satılan ürünler küçük çocuklar ve bebekler için uygun değil.
Donmuş balık tüketmek hiç balık tüketmemekten elbette daha faydalıdır. Fakat donmuş balık tüketirken balığı sadece bir kere çözdürmeye dikkat etmelisiniz. Çünkü donmuş balık çözdürülüp tekrar dondurulursa zararlı bakteriler ürer.
Somon gibi kokusu az olan hafif balıklar tercih edilmelidir. Somon miniğinizin yemesi için oldukça uygun bir balıktır. Tabi balığın taze olmasına, dondurulmuş olmamasına özellikle dikkat edin.
Sağlık açısından taze balık tüketmek elbette daha önemli. Ancak, taze olmayan balıklarda ise dondurulmuş balık tüketmek, hiç tüketmemekten iyidir. Lezzetinden bir şey kaybettirmeyen bu dondurulmuş balıkların çözülmesini bekleyip tekrardan dondurmak yapılan en büyük hatalardan biridir.
Dondurulmuş balığın sağlık açısından bir zararı olmadığını anlatan Şennan Karahan, "Ancak balık iyi koşullarda dondurulmalı ve çözdürülmeli. Sıcak bir havada balık çözdürülürse içindeki tüm vitaminini, mineralini kaybeder ve sadece et parçası olur.
İlgili 44 soru bulundu
Marketten alınan balıkları soğuk süt şişeleri,yoğurt kapları ve soğuk içeceklerin yanında taşıyabilirsiniz. Aldığınız balığı en geç 2gün içinde tüketmeyecekseniz mutlaka üzerine tarih yazarak, derin dondurucuda saklayın. Balıklar, buzdolabı ısısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanabilir.
Balıkları çözdürme işleminde önerilen yöntem hızlı bir şekilde çözündürmektir. Bu sayede bakteri oluşumu en aza indirgenir. Varsa mikrodalga ile çözündürebilirsiniz. Ayrıca enzim faaliyetleri yavaşladığı için buzdolabının normal bölümünde yavaş bir şekilde çözünmesi de tavsiye edilir.
Taze balığın gözleri açık ve hafifçe şişkin, derisi parlak ve sıkı olmalı, solungaçları parlak kırmızı olmalı ve balığın güçlü bir “balık” kokusu yaymaması gerekir. Bu özelliklerden herhangi birini fark etmezseniz, muhtemelen balık raflara çarpmadan önce donmuş olabilir.
Dondurarak muhafaza yöntemi; gıdanın doğal lezzet, görünüm ve besin değerinin en iyi şekilde korunmasını sağlar. Dondurulan gıdalarda mikroorganizma gelişimi durur, gıdaların yapısında doğal olarak bulunan enzimlerin aktivitesi* ve kimyasal reaksiyonlar yavaşlar[1].
Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz. Ancak bu kadar vaktiniz yoksa oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.
Bebeğinize balık alırken mümkün olduğunca taze, deniz balığı, yüzey balığı ve mevsim balığı olmasına dikkat edin. Dip balıkları ağır metaller taşıyabilir. Deniz dibine çöken ağır metaller buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna geçebilir.
Bebeğinizin şaşırmaması adına ilk tadım sürecinde 1-2 çay kaşığı kadar balık verebilirsiniz. Ardından 7 ve 8. aydan itibaren kibrit kutusu veya ızgara köfte büyüklüğünde yedirebilirsiniz.
Filetoları tavaya koyun ve 3 ila 4 dakika pişirin. Somonu, etli kısmı alta gelecek şekilde sıcak tavaya koyun. Tencerenin kapağını kapalı tutun ve somonu eti kızarana kadar orta-yüksek ateşte pişirin. Somon balığı pişerken somonu gevşetmek ve yapışmasını önlemek için tavayı birkaç kez dikkatlice sallayabilirsiniz.
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Balığı pişireceğin günden bir önceki gece buzdolabına koy ki yavaşça çözülsün. Bu, balığın tümüyle çözülmesine izin verirken sürekli aynı sıcaklıkta kalmasını da sağlar. Balığın dokusunu ve lezzetini korumanın en iyi yolu, buzdolabında çözülmesine izin vermektir. Balığı buzdolabında çözmek birkaç saat sürer.
Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.
Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Çiğ balık derin dondurucu özelliği olmayan normal buzluklarda yaklaşık 40 – 45 gün dayanır. Ancak derin dondurucu özelliği olan buzdolaplarında ise ortalama 6 ay süre ile saklanmaktadır.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Gözler donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları solgun bir kırmızılığa sahiptir. Bayat balığın ağzının bir kısmı açılmaya başlamıştır. Bayat balık suya koyduğunuzda havada kalır.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Tuzlama işlemi için kaya tuzu veya sofra tuzu kullanabilirsiniz. Balıkları direkt buzluğa atmak, tazeliklerinin ve suyunun gitmesine neden olur. Bu yüzden balıkları ilk önce buzdolabında 1 saat bekletin. Ardından tuzlama işleminden geçirerek buzluğa atabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri