Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir.
Ay ile Güneş'in hareket ederken geri döndüğü yer ya da daire olarak da ifade edilebilmektedir. Dünya üzerinde güneş ışınlarının yılda iki kere dik açı ile geldikleri bölge dönence olarak isimlendirilmektedir. Ekvatorda 23° 27' kuzey güney enlemlerinin geçtiğinin düşünüldüğü iç çemberlere verilen isimdir.
Ekvator, Yengeç Dönencesi, Oğlak Dönencesi, Kuzey Kutup Dairesi ve Güney Kutup Dairesi beş önemli enlemdir.
Oğlak Dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.
Kuzey yarım küresinde Ekvator 23⁰ 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enleme yengeç dönencesi denmektedir. Bu rakam özellikle dünya kutuplardan basık ekvatordan şişkin bir yapıya sahip olduğu için oluşmaktadır. Aynı zamanda güneş ışınlarının dik geldiği en son dönem olarak da ifade etmek mümkün.
İlgili 28 soru bulundu
Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir.
Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açıyla geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biridir.
Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.
Dönencesi'nde gölge boyu sıfır olur. 🌅
Türkiye 36-42 kuzey enlemleri arasındadır. Dönencelerin dışında, dönence ile kutup dairesi arasında yer aldığı anlamına gelir.
Dönence, D Media imzalı, ilk bölümü 4 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan, yönetmenliğini Serdar Gözelekli'nin üstlendiği, senaryosunu Nuray Uslu, Banu Yılmaz, Hamza Akyıldız, Ebru Hacıoğlu, İbrahim Güler ve Melek Ordu'nun kaleme aldığı gençlik, romantik ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir.
Türkiye, matematiksel konum olarak 36-42 derece kuzey paralel, 26-45 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Bu coğrafi konum avantajıyla ülke sınırları içinde 4 mevsimin de yaşanabiliyor.
Dönence final bölümüyle çarşamba akşamı saat 20.00'de Kanal D'de…
Dönencelerin Özellikleri
Orta kuşak ile Tropikal kuşağı birbirinden ayırırlar. Güneş ışınlarının düz zeminlere dik geldiği en son noktalardır. ışınlarını dik açı ile alır.
Kuzey yarım kürede 21 Haziran'la beraber güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 90°lik açı ile düşer. Yaz mevsiminin başlar. En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.
Kuzey Yarım Kürede Oğlak Dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Dolayısıyla Türkiye'de 21 Aralık'ta en uzun geceyi yaşayacağız.
21 Haziran yaz gündönümünde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç Dönencesine güneş ışınları en dik açı ile ulaşır. Oğlak Dönencesine ise en eğiş açı ile ulaşır. Buna ek olarak Yengeç Dönencesinde saatler 12'yi gösterdiğinde gölge boyu sıfıra iner.
EN UZUN GECE NE ZAMAN? 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri, 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir. Her yıl kuzey yarımkürede kış gün dönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor.
21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Bu tarihte kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır, bu tarihten sonra ise geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
Bulunduğunuz yere bağlı olarak bu değişebilir. Londra'daki Greenwich Gözlemevi'nde ölçüm yapıyorsanız en kısa gün 7 saat 49 dakika 43 saniyedir. Yani gün ışığı süresi yazın en uzun günün yarısından daha azdır.
23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
Ekinoks (gün tün eşitliği, gece gündüz eşitliği veya ılım), Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.
Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop'ta yaşanır, en uzun gece ise Hatay'da yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri