bilimselliği yakalamak ve araştırma yapmak için alana özgü birtakım yöntemler geliştirilmiştir. bu yöntemlerin genel adı "metodoloji" bilimidir. Bir konu hakkında bilgi edinmek ve fikir geliştirmek için o konu ve genel olarak alan hakkında geliştirilmiş yöntemlere, yaklaşımlara göz atmak gereklidir.
Eski felsefe ve bilimde "logos"; söz, konuşma gibi anlamlara gelmektedir. Metodolojinin ilgi alanına giren konular; metotların temellendirilmesi, metotların karşılaştırılması, eşleştirilmesi, değerlendirmesi, geliştirilmesi ve yeni metotlar aranmasıdır.
Yöntemler (metodoloji) bölümünüz açık olmalı. Hem yapılan fiili işlemleri hem de çalışmanızı tasarlarken yapılan metodolojik seçenekleri açıklamak gerekir. Başka bir deyişle okuyucular, yaptıklarınızı, nasıl yaptığınızı ve niçin yaptığınızı anlamalıdırlar.
Yöntemin temel amacı, özetlenen probleme bir çözüm bulmaktır. Metodoloji, araştırmada kullanılan tüm yöntemlerin uygun bir şekilde incelenmesi veya analiz edilmesidir. Yöntemler basitçe araştırma tekniklerini seçmek için kullanılan davranış veya araçlardır. Metodoloji, araştırmanın/çalışmanın ilk aşamasında uygulanır.
Metodoloji diğer bir ismiyle yöntem bilimi olarak bilinmektedir. Araştırma gerçekleştirmek ve bunu yaparken bilimselliği yakalamak adına, her alana özgü bazı yöntemler ele alınır. Geliştirilmiş olan bu yöntemleri ise metodoloji denmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
sözel ağırlıklı ve yoruma dayalı çalışmalarda kullanılır. Nitel araştırmalar tutum, davranış ve tecrübelerle ilgilenir. Tümevarım mantığı, toplanan verilerden hareketle genellemeler yapma, ön plana çıkmaktadır. Metot olarak gözlem, görüşme ve anket teknikleri daha çok kullanılır.
Yöntemlerin tanı koymadaki geçerliliklerini, doğruluklarını ve gözlemcilerin tanı gereçlerini kullanma ve sonuçlarını değerlendirmedeki farklılıklarını inceleyen araştırmalara Metodolojik Araştırmalar denir.
Üniversite ve lisansüstü eğitimlerde sıklıkla kullanılan bir kavram olan metodoloji, bir araştırmanın sistematik ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için kullanılan kavramlardandır. Her alanda farklı metodolojiler bulunur ve bunlar genellikle alana özgü teknikler, yaklaşımlar ve kurallar içerir.
Sosyal Bilimleri Metodolojik Özellikleri
Sosyal Bilimlerde mutlak gerçek ve ona bağlı değişmez sebepler zinciri yoktur; bunun yerine toplum gerçeği ve onun izafi mantığı ve kanunları vardır. Toplumdaki gerçekler derlenerek bağlı oldukları kanunlar bulunur. Bu tümevarım adıyla bilinen metodudur.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Metodoloji mühendisi, iş süreçlerinin analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve standartlaştırılması için metodolojik çözümler geliştiren bir profesyoneldir. Verimlilik, kalite ve maliyet tasarrufu hedefleri doğrultusunda çalışır ve işletmenin süreçlerini optimize eder.
1. yöntem bilimi. 2. belirli bir bilim alanında ya da disiplinde kullanılan yaklaşım, yöntem, teknik ve işlemler. 3. bilimsel ve felsefi sorgulamada akıl yürütme ilkelerinin uygulanmasıyla ilgili mantık dalı.
Bir klinik araştırmanın metodolojisi ve taksonomisi
Bir çalışmanın anatomisi, yani metodu, o çalışmanın neyi bildirip neyi bildiremeyeceğini bize anlatır.
Genel Sosyoloji ve Metodoloji Anabilim Dalı, sosyolojide ortaya çıkan tanım ve kuramları kendi toplumumuzun tarihi açısından ele alıp tartışmaktadır. Bu anabilim dalı sosyolojinin temelini oluşturan toplumsal teori ve yöntem alanlarında çalışmalar yapan uzmanlık alanıdır.
Sosyolojik araştırmalar, çeşitlilik gösteren toplumsal ilişkilerdeki düzenlilikleri keşfetmek için gerçekleştirilmektedir. Bu tür araştırmalar, toplumsal ilişkileri kuramsal olarak açıklama amacı taşımaktadır. Bu amacı taşıyan “kuram (teori) yönelimli” araştırmalar bilgi birikimi sağlamayı hedeflemektedir.
Bilimsel Yöntem: Epistemolojik bilgi edinmenin tüm yolları iki yöntemden geçer. Bunlar tümevarım ve tümdengelim yöntemleridir. Gözlenen tek tek olgulardan yola çıkarak genel yargılara ulaşmaktır. Başka bir deyişle özelden (tekilden) genele(tümele) giden bir akıl yürütme türüdür.
Cevap: Toplumsal bilimlerde yöntem bilimi.
Metodolojik yapı, araştırmanın geçerliliği ve güvenilirliği ile doğrudan ilişkili olmakla birlikte, araştırma sürecinin biçimsel aşamalarını temsil etmektedir (Saruhan ve Özdemirci, 2011: 123). Başka bir ifadeyle, güvenilir ve geçerli bir araştırma gerçekleştirebilmek için sistematik bir metot izlemek gerekmektedir.
Tarih ilminde metodoloji; tarihçinin tarihi araştırma, yazma ve yorumlama sürecinde takip ettiği yöntem/metot demektir.
Uluslararası ilişkilerde pozitivizm; doğa bilimlerinin metot ve kavramlarının uluslararası ilişkileri anlamak için kullanılabileceğini öngören bir metodolojik anlayıştır.
Feminist Metodoloji ile Sahada Olmak
Kadın emeği ve istihdamı alanında yapılan feminist araştırmalar, bilginin deneyimlerden doğduğu ve düşünümselliğin araştırmanın ürettiği bilginin objektifliğini güçlendirdiği varsayımına dayanarak kurgulanır (Letherby, 2003: 45).
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri