"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir.
Cevap: Evet kalıcı addır. Açıklama: Araştırmaların sözcüğünün kökü "Araştırmak"tır.
kalıcı isimdir çünkü fiilimsi olması için bakmak-görmek olması gereklidir.
Cevap: Evet bir kalıcı addır.
İlgili 16 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. ~ Tanıdık kelimesi kalıcı bir isimdir. Ek almış ve kelime kalıcı isim olmuştur.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
Sıfat fiil kökenli kalıcı isimler: Dolmuş, yiyecek, giyecek, yakacak, yemiş, geçmiş, gelecek...
Ek Türkiye Türkçesinde çalışkan, yapışkan, üretken vb. örneklerde kalıcı isimler yapmada kullanılmaktadır.
Bazı fiiller, isim-fiil eklerini alıp kalıplaşarak kalıcı bir biçimde bir varlığa ad olur. Bu sözcükler artık fiilimsi değildir. Örnekler: dolma, ekmek, çakmak, kavurma, gözleme, dokuma, buluş, yarışma, tartışma, uçurtma… Annemin biber dolması çok beğenilirdi.
Çakmak fiilimsidir. Çünkü isim fiiller fiilimsi olmaktan çıkıp kalıcı birer isim halini alabilirler..
Soruya Gelirsek; Yüzme kelimesi kalıcı isim değildir.
''DOLMUŞ'' KELİMESİ KALICI İSİMDİR.
Giriş ve çıkış kelimesinde de aynı durum geçerlidir. Artık fiille ek birleşerek kalıcı isim olmuştur.
Cevap: Evet ekmek kelimesi kalıcı isimdir. Ek köktür ve mek eki alarak yeni bir anlam kazanmıştır.
〽️Fiilimsi eki almasına rağmen hareketliliğini yitirmiş bir nesne,yer veya araç isimlerine dönüşmüş kelimelerdir. ♠️Çekimli fiil yok. ♠️Kalıcı isim yok.
Kalıplaşmış isimlerde ise kelime bu eylem yönünü tamamen yitirerek bir varlığın veya kavramın kalıcı adı olmaktadır. Tanımlayacak olursak, “isim-fiillerin, bir varlığın veya kavramın adını karşılayacak şekilde eylem yönünü tamamen yitirmesiyle oluşan kelimelere” denilmektedir.
Sorumuza gelecek olursak; Uçuş kelimesiyle kalıcı olmayan fiilimsiyi şöyle kurarız; → Ankara'ya ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Burada uçuş kelimesi fiile gelerek isim yapmıştır. Bunu gerçekleştiren ek ise ''uş'' yani ''ış'' ekidir.
Kökü gül- yani kökü fiildir. Ve gelen ek de sıfat fiil eklerinden -er eki olduğundan, bu kelime fiilimsidir, hatta sıfat fiildir.
- Fiilimsi eki aldıktan sonra fiilimsi özelliğini kaybedip kalıcı isim olmuş olan kelimelerdir. Kazma ne demektir? - Kazma bir alettir ve kazı yapmak için kullanılır. - Kazmak işine gelen isim fiil takısı +ma sayesinde kazma ifadesi olmuştur.
Selam! Evet kalıcı isimdir ama özel isim olduğunda kalıcı isim olur. Anlaşılmayan yer olursa sorabilirsiniz.
Ülkemizde Çınar ismi, genellikle erkek bebeklere verilen bir isimdir. Aynı zamanda anlamı da oldukça güzel olan bir isimdir. Ülkemizde her geçen gün Çınar ismi daha çok ilgi görüyor. Özellikle de güçlü ve karakteristik bir isim olduğundan dolayı, erkek bebeklere koymak için ebeveynlerin isim listesinde yer alıyor.
Merhaba!! => Hepsi kalıcı isim olmuştur.
Ve ismi iyi duyamamamızın da üç sebebi olabilir: kulağımızla ilgili bir sorun, gürültü ortam ve kalabalık bir çevre. 2) Diğer bir sebep ise karşınızdaki insan kendini tanıtırken ona dikkat etmemeniz. Belki de ismine dikkat etmek yerine ne söyleyeceğinizi düşünüyordunuz.
CEVABIN: KALICI İSİMDİR. Peki neden? Aslında ilk başta olumsuzluk eki de olabilir diye düşündüm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri