Donma belirtileri Donma (frosbite) deri sıcaklığının – 10 0C kadar düşmesi sonucu oluşuyor. Gerçek donma noktasına erişmeyen soğuklarda ise cilt yanıklarına benzer şekilde ödem ve baloncuklar (vezikül ve büller) meydana geliyor. Isı kaybı daha da sürerse donma noktasına gelinirse donuk (frosbite) oluşuyor.
Donan bölgede sızı ve kaşıntı oluşması ile kendisini belli eder. Donan bölgede deri üzerinde kırmızı, beyaz ve sarı renkte lekeler oluşur. Ortamdaki soğuk hali kesildiğinde deride hissizlik ve soyulma meydana gelir.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Organlarımızdaki en çok ve erken dönemde donan yerlerimiz uç bölgelerdir. Yani burun, eller, parmaklar, erkeklerde penis ve testisler ve ayaklar donar.
Su dolu kabarcıklar iyileşirken siyah renkli kabuklara dönüşür. Üçüncü derece donuk: Dokuların geriye dönülmez biçimde hasara uğramasıdır. Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur.
İlgili 18 soru bulundu
Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur. Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir. Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Titremeyle vücudun metabolik hızı artırılarak ısı temin edilir. Soğuk havalarda kişinin vücut yakıtının yüzde 60'ı ısı üretiminde kullanılır. Uzun süre düşük ısılara maruz kalındığında daha çabuk yorulur ve soğuğa maruz kalmış cilt daha çabuk soğur.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
Suyun farklı donma ve kaynama ile buharlaşma süreleri bulunmaktadır. Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor.
Suyun donma noktası ise sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklığı ifade eder ve atmosfer basıncı altında saf su için yaklaşık olarak 0°C (32°F) veya 273.15 Kelvin'dir. Suyun 0°C (32°F) olan donma noktası, atmosfer basıncı altında geçerlidir ve deniz seviyesinde bu değer kabul edilir.
Beden sıcaklığının 31 derece ve altına düşmesiyle donarız. Kişi komaya girer ve dolaşım ve solunum yetmezliğiyle ölüm oluşur.
Saf maddelerin donma noktaları değişmiyor, ancak madde miktarını artırırsanız donma süreleri değişir. Bir maddenin erime ve donma noktaları birbirine eşittir. Yani erimeye başladığı sıcaklık aynı zamanda donma sıcaklığıdır. En basit örneğiyle buz 0°C'de erimeye başlarken aynı şekilde 0°C'de donmaya başlar.
Yetkililer, donma olayı gerçekleşin bir kişinin ilk olarak ılık bir ortama alınarak soğukla temasının kesilmesi gerektiğini belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Hasta ya da yaralı sakinleştirilmeli. Kesin istirahate alınmalı ve hareket ettirilmemeli. Üzerindekiler çıkartılarak kuru giysiler giydirilmeli.
Sağlıklı bir vücudun ısısı 37 derece olmalıdır. 35 derecenin altına düşmesi haline hipotermi kendini göstermeye başlar. Vücut bulunduğu ortama ısı oranını aktarabilme özelliğine sahiptir. Isı aktarımı arttıkça vücudun ısısı düşer ortam ısısı artar bu da ani vücut sıcaklığının değişmesine neden olur.
Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür.
Bir maddenin ısı vererek sıvı halden katı hale geçmesine donma denir. Donmanın meydana geldiği sıcaklığa donma noktası denir.
3. ve 4. derece donma ise 1. ve 2. donmalarda kurtulma durumunuz olmadıysa, kaslar, sinirler ve kan damarları donmaya başlar. Sertleşen deri balmumuna benzer. Lekeler mor rengine dönüşmeye başlamıştır. Bu tür durumlarda enfeksiyon kapabilirsiniz.
Soğuk ısırması sorununu yeniden ısıtarak tedavi edebilirsiniz. Diğer tüm donma cilt, kas, kemik ve diğer dokulara kalıcı hasar verebileceğinden tıbbi müdahale gerektirir.
Bir şişe suyu buzluğa koyup donmasına çok az kala çıkarıyoruz. Ortalama 1,5-2 saat buzlukta durması yeterlidir. Dikkatlice ve fazla sarsmadan buzluktan çıkardığımız şişeyi sertçe zemine vurduğumuz zaman ani bir şekilde sıvı su katı hale geliyor.
Bir çözücüye eklenen çözünen madde çözücünün kaynama noktasını yükseltirken, donma noktasını düşürür. Aslında çözücünün kaynama noktası yükseldikçe, donma noktası düşer.
Dondurulacak gıdanın bulunduğu sıcaklıktan, termal merkez sıcaklığının belli bir dereceye düşmesi için geçen süreye “efektif donma süresi” denir.
Donukluk veya donma tepkisi olarak da adlandırılabilen psikolojik şok nedenleri arasında; doğal afetler, deprem travması , araba kazası, ani ölümler, boşanma, ayrılık, korkutucu bir olaya tanık olmak ya da korku duygularına yol açabilecek herhangi bir olay gibi bir dizi travmatik olay yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri