Çok soğuk olduğunda veya bir kişi uzun süre soğuk ortama maruz kaldığında, vücudun bazı kısımlarına, örneğin parmaklara ve ellere kan akışı tehlikeli derecede düşük seviyelerde gider. Etkilenen bölgelere yeterli oksijen bakımından zengin kan gelmediğinde, bu doku hücresi ölümüne yol açar.
❖Sıvı bir maddeden enerji uzaklaştırılması sonucu, sıvı fazdan katı faza dönüşmesi olayına “donma” denir. 0oC'dir. ❖İster saf su ister bir çözelti olsun, donmanın gerçekleşmesi için önce çekirdek oluşması gereklidir. Eğer çekirdek oluşumu gerçekleşmezse, sıvı aşırı soğur.
Donma tepkisi; statü-otorite-güç sahibi olan, başa çıkılması kolay görünmeyen kişiler ve durumlar karşısında, travmatik deneyimlerin tetiklenmesiyle de ortaya çıkabilen bir savunma mekanizmasıdır.
Psikolojik Donma Nedir? Psikolojik donma tepkisi, bir kişinin kendisini tehdit altında hissetmesi halinde beden ve zihinde ortaya çıkan istemsiz fizyolojik değişiklikleri ifade eder.
nin altına düştüğünde donma (hipotermi) görülür. Fizyolojik, sağlıksal ve davranışsal faktörler sebebiyle çocuklar soğuk yaralanmalarında risk altındadırlar. Donma soğuk travmalarının pek çok çeşidinden biridir. Donmalar çevreden uygun bir şekilde korunamamadan ve durumun stabilizasyonunu sağlayamamaktan kaynaklanır.
İlgili 38 soru bulundu
Donan bölgede sızı ve kaşıntı oluşması ile kendisini belli eder. Donan bölgede deri üzerinde kırmızı, beyaz ve sarı renkte lekeler oluşur. Ortamdaki soğuk hali kesildiğinde deride hissizlik ve soyulma meydana gelir.
Hipotermi, insan vücudunun faaliyet göstermesi için gerekli ısıyı ürettiğinden daha hızlı kaybetmesi sonucunda ortaya çıkan ve vücut ısısının tehlikeli derecede düşmesine neden olan bir acil tıbbi durumdur.
Donma tepkisini sona erdirmek için de anlamlı sosyal ilişkileri arttırmak, iletişimi kuvvetlendirmek, fiziksel temasa geçmek sinir sisteminin dengeye dönmesine yardımcı oluyor.
Sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle, donma tehlikesi de başlar. Donma, 37 derece olan beden sıcaklığımızın 35-34 derecenin altına düşmeye başlamasıyla gerçekleşir.
Davranışsal tepkiler: Uyku ve yeme bozuklukları, sosyal çevreden uzaklaşma, kendini ihmal etme, içe kapanma, alkol ve madde kullanımı, kaçınma davranışları, konuşmama, dikkatsizlik ve dağınıklık, sürekli aynı şeyle uğraşma, hiçbir şey olmamış gibi davranmak, travma karşısında gösterilen belli başlı davranış ...
Psikolojik şok ani ve beklenmedik bir şekilde ortayan çıkan tehlike hissedilen güven duygusunun tamamen kayıp edilen travmatik olay karşısında vücudun gösterdiği fiziksel tepkidir. Kazalarda, deprem ve sel gibi doğal afetlerde, fiziksel şiddet, saldırı, ölüm .
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Erimenin tam tersi yani sıvı halde bulunan maddenin çevresine ısı vererek yani kendisini yapıyor. Arkadaşlar ısı veriyor, çevresine ısı veriliyor yani sıcaklığı düşüyor ısı vererek katı hale geçmesine arkadaşlar donma diyoruz. Örneğimizde arkadaşlar buz ve su buz katı halde bulunur.
Saf maddelerin donma noktaları değişmiyor, ancak madde miktarını artırırsanız donma süreleri değişir. Bir maddenin erime ve donma noktaları birbirine eşittir. Yani erimeye başladığı sıcaklık aynı zamanda donma sıcaklığıdır. En basit örneğiyle buz 0°C'de erimeye başlarken aynı şekilde 0°C'de donmaya başlar.
Canlı ve sağlıklı deriden kesin hatları ile ayrılan siyah bir bölge oluşur. Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir. Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır.
Donma nedir? Donma, vücut ısısının 35°C altına düşmesiyle ortaya çıkan belirtiler ve hastalık tablosudur. İlk aşamada titreme, üşüme gibi hafif belirtiler varken, arkasından el kol bacak gibi uzuvlarımızda donmaya bağlı ağrılar, uyku ve maalesef en sonunda ölüm meydana gelmektedir.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Donma etkisi, karar vermesi gereken kişinin ilk verdiği karar doğrultusunda ilerlemeye yatkın olmasıdır. Kurt Lewin'in ortaya attığı donma etkisi, insanın kendisinin bilinçli karar vermediği duruma uyum sağlaması, değiştirebileceği halde değiştirmek için bir şey yapmaması eğilimidir.
Hayatta kalma modundayken adı üstünde hayatta kalma modu. Beynimizin amigdala bölümü yaşamsal tehditleri araştırmaya o kadar odaklanmıştır ki, bir süre sonra çevremizdeki uyaranlarla ilgili algımız değişmeye başlar ve her şeyi bir tehditmiş gibi algılamaya başlarız.
Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür.
Buz ısı alarak erir ve sıvı hale dönüşür. Buz için erime sıcaklığı da 0 derecedir. Erime olayının tersi donmadır. Maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir.
Çok soğuk olduğunda veya bir kişi uzun süre soğuk ortama maruz kaldığında, vücudun bazı kısımlarına, örneğin parmaklara ve ellere kan akışı tehlikeli derecede düşük seviyelerde gider. Etkilenen bölgelere yeterli oksijen bakımından zengin kan gelmediğinde, bu doku hücresi ölümüne yol açar.
Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri