Donukluk veya donma tepkisi olarak da adlandırılabilen psikolojik şok nedenleri arasında; doğal afetler, deprem travması , araba kazası, ani ölümler, boşanma, ayrılık, korkutucu bir olaya tanık olmak ya da korku duygularına yol açabilecek herhangi bir olay gibi bir dizi travmatik olay yer alabilir.
İnsanların aşırı soğuğa uzun süre maruz kalması nedeniyle olumsuz etkilenen ve yeterince kan gitmeyen vücut bölgelerinde kanın pıhtılaşması sonucu oluşan doku hasarlarına Donma denir. Donma vakaları halk arasında Soğuk Yanığı olarak da bilinmektedir.
Donma nedir? Donma, vücut ısısının 35°C altına düşmesiyle ortaya çıkan belirtiler ve hastalık tablosudur. İlk aşamada titreme, üşüme gibi hafif belirtiler varken, arkasından el kol bacak gibi uzuvlarımızda donmaya bağlı ağrılar, uyku ve maalesef en sonunda ölüm meydana gelmektedir.
❖Sıvı bir maddeden enerji uzaklaştırılması sonucu, sıvı fazdan katı faza dönüşmesi olayına “donma” denir. 0oC'dir.
Donmalarda ilk yardım
Hasta ya da yaralı ılık bir ortama alınarak soğukla teması kesilir. Donmaya maruz kalan kişi sakinleştirilir. Donan kişi hareket ettirilmez, kesin istirahat etmesi sağlanır. Kuru giysiler giydirilir.
İlgili 18 soru bulundu
Beden sıcaklığının 31 derece ve altına düşmesiyle donarız. Kişi komaya girer ve dolaşım ve solunum yetmezliğiyle ölüm oluşur.
Hipotermide zaman kavramı çok önemlidir ve kişinin bunu hissetmekte farkında olmayabilir. En çok görülen belirtiler ise; uyku hali, konuşmada ağırlaşma, derin soluk alma isteği, el ve ayaklarda ağırlık hissi, kontrolsüz el ve ayak hareketleri, davranış değişiklikleri ve titreme gibi belirtiler görülür.
Buz ısı alarak erir ve sıvı hale dönüşür. Buz için erime sıcaklığı da 0 derecedir. Erime olayının tersi donmadır. Maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir.
Sıvı bir maddenin çevresine ısı vererek iç enerjisini azaltıp katı hale geçmesi olayı Donma Olayı denir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Kalp dakikada ortalama 60 kez yerine sadece iki kez çarpıyor. Kan dolaşımı yapılamıyor ve bu sürecin sonunda donarak ölüm neredeyse kesinlik kazanıyor. Bu ölümün "yumuşak" bir ölüm olup olmadığı konusunda ise bilim dünyasında tartışmalar sürüyor.
Soğuk yaralanmaları ve donmada ilk yardım
Donmuş organı aleve, ateşe tutmayın, donmuş kısımların yeniden ısıtılması için aşırı sıcak suya sokmayın. Hassas dokularda daha fazla hasara yol açacağı için donmuş olan bölgeye masaj yapmayın ve ovmayın.
Hava sıcaklıklarının bugünlerde düşmesiyle birçok kişinin karşı karşıya kalabileceği donma riski konusunda, "donma gerçekleşen kişinin ilk olarak ılık bir ortama alınması, hareket ettirilmemesi, donan bölgenin ovulmaması, eller yumruk yapılmışsa ve ayaklar büzülmüşse açılmaya çalışılmaması" uyarısında bulunuldu.
Hipotermi (Donarak ölmek) nedir? Sağlıklı bir vücudun ısısı 37 derece olmalıdır. 35 derecenin altına düşmesi haline hipotermi kendini göstermeye başlar. Vücut bulunduğu ortama ısı oranını aktarabilme özelliğine sahiptir.
Donma: Herhangi bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir. Sıvı halde olan suyun donarak buz haline gelmesi donmaya en güzel örneklerden biridir. Örneğin bir kap içerisine su koyduğumuz zaman ve bunu buzluğa yerleştirdiğimizde, belirli bir zaman sonra su, buz haline gelir. Yani donma yaşanır.
Bu fiziksel olayın meydana geldiği sıcaklığa erime sıcaklığı denir. Erime, donmanın tersi olarak da ifade edilebilir; zira donma olayında madde ısı verir, erime olayında madde ısı alır.
* Dil sürçmesi veya sendeleme olur. * Genellikle hastanın bilinci yerindedir ve konuşabilir. İkinci Derece: Soğuğun sürekli olması ile belirtiler belirginleşir. * Zarar gören bölgede gerginlik hissi oluşur.
Erime ve donma olayları birbirinin tersidir. Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni maddeler donarken çevresine ısı vermesidir. Bunun tersi kışın buzlar erirken havanın soğuk olmasının nedeni de maddeler erirken çevresinden ısı almasıdır.
Saf maddelerin donma noktaları değişmiyor, ancak madde miktarını artırırsanız donma süreleri değişir. Bir maddenin erime ve donma noktaları birbirine eşittir. Yani erimeye başladığı sıcaklık aynı zamanda donma sıcaklığıdır. En basit örneğiyle buz 0°C'de erimeye başlarken aynı şekilde 0°C'de donmaya başlar.
Psikolojik Donma Nedir? Psikolojik donma tepkisi, bir kişinin kendisini tehdit altında hissetmesi halinde beden ve zihinde ortaya çıkan istemsiz fizyolojik değişiklikleri ifade eder.
Donma tepkisi; statü-otorite-güç sahibi olan, başa çıkılması kolay görünmeyen kişiler ve durumlar karşısında, travmatik deneyimlerin tetiklenmesiyle de ortaya çıkabilen bir savunma mekanizmasıdır.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri