Pinter ve avlanma sepeti kullanılarak amatör balıkçılık yapılması yasaktır.
Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır.
Bakanlığımızca yasaklanan ve kullanılması yasak olan bu ağlar seçiciliği düşük olduğundan her türlü balık stoklarına zarar vermesinin yanı sıra yapıldığı madde nedeniyle denizde kaldığında, atıldığında ve ya unutulduğunda doğada uzun süre bozulmamasından dolayı balık ve yaban hayata ciddi zararlar vermektedir.
MADDE 9 – (1) 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen içsular, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaktır. her türlü trol ile avcılık yapılması yasaktır.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Taslağa göre artık hobi olarak balık tutmak isteyenler Tarım Bakanlığı'ndan izin almak zorunda. İzinsiz ve belgesiz oltayla balık tutanlarsa 200 lira ceza ödeyecek.
Caizdir. Hatta balık yemeye hiç ihtiyacı olmasa bile, sırf üzerindeki stresi atmak için balık avlayıp, tuttuğu balıkları muhtaçlara vermek de caizdir. Allahü teâlânın helal kıldığı avcılığı gayrimeşru iş gibi göstermek yanlıştır.
Kontrollerde, misina ve uzatma ağ kullanarak avlandığı tespit edilen 2 balıkçıya 1636 lira ceza verildi. Ruhsat tezkeresi olmadığı belirlenen bir kişiye de 1091 lira ceza kesildi.
Trol avcılığına açık Karadeniz'de 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında trol ağları ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıştır. Bütün karasularımızda 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaktır. Sadece dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığı dönem boyunca serbesttir.
Ayrıca, tüplü dalış yaparken zıpkın kullanmanın kesinlikle yasak olduğunu ve hiçbir şekilde etik olmadığını unutmayın.
Avlanmak 2020'ye kadar yasak
Özellikle tırıvırı ve hayalet olarak adlandırılan yasak av aracının satılması da bulundurulması da kesinlikle yasak. Bu yasağa uymayanlara bin 155 TL idari para cezası kesileceği gibi diğer av araçları için de ayrı ayrı cezai işlem yapılacak.
Bunun nedeni, misinadan geçen ışığı (suyla hemen hemen aynı refractive indekse sahip) belirgin bir şekilde bozmamasıdır. Işığı kırma seviyesi suya oldukça yakındır ve bu sayede berrak suda dahi olabildiğince görünmezdir. Aşınma Direnci; Florokarbon misinalar yüksek derecede aşınma direncine sahiptirler.
Kıyıda iple çevrilmiş, sınırları belli edilmiş yüzme alanı içinde ağ atmak, balık tutmak yasaktır, bunun dışında kıyıya, herhangi bir derinliğe ağ atmak serbesttir, adı üstünde kıyı balıkçısı kıyıya ağ atar, ha! ben oraya olta atacağım, o ağını atmasın deniyorsa, balıkçı da tersini söyler.
Eğer o mesafede derinlik 24 metre ise ağ atabiliyorlar. 24 metreden daha sığ olduğuna eminseniz bölgenizdeki Sahil Güvenlik Komutanlığı ilgilenecektir.
Ticari amaçlı su ürünleri avcılığında, avlanması yasak türlerden ticari deniz süngerleri çıkarıldı, köpek balığı ve mantalar eklendi. Ticari amaçlı avlanması yasak su ürünleri türlerine köpek balığı ve mantalar eklendi.
(8) Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaktır. Ancak, can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek koşuluyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı kullanılan ışık bu kapsamda değerlendirilmez.
Tırıvırı (paraşüt), serpme ağ, uzatma ağ gibi av araçları kullanımı yasak olup 500 - 5000 TL arasında değişen idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
Alınan karar uyarınca Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Ayrıca yaban domuzu avı ilave olarak Salı günü de yapılabilecektir.
Ülkemizde gırgır ağlarının derinliği 90 kulaç (yaklaşık 160 m) dir ve bu ağlar ile 24 metre ve altındaki derinliklerde de (24 m'den daha sığ sularda) avcılık yapılabilmektedir.
Orta kalınlıktaki bir misina 6 ila 10 kilogram arasında çekme sağlarken, daha kalın bir misina 12 ila 20 kilogram veya daha fazla kilogram çekişe dayanabilirler.
Misinan kayalara sürtüldüğü için kopuyordur. İpten köstek olmaz ama çelik beden deneyebilirsin.
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.
Kıyı balıkçığı isminden de anlaşılacağı üzer deniz, göl yada akarsu kıyısından yapılan balıkçılığa denmektedir. El oltası veya makaralı olta kullanılarak yapılmaktadır. Amatör balıkçılıkta en çok tercih edilen yöntemdir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri