Donuk omuz ameliyatı tipik olarak Donuk omuz 2. evrede iken bir seçenek olarak değerlendirilir. Ameliyat eklem kapsülünün sertliğini germe ve serbest bırakma ile normale çevirmeyi amaçlar. Genel anestezi altında omuzun manipülasyonu ve omuz artroskopisi ameliyatta en yaygın kullanılan yöntemlerdir.
Birçok donuk omuz sendromu vakasında, hareket yeteneğinin tümüyle geri gelmesi mümkündür. Ancak bu uzun bir süreçtir. Donuk omuz sendromu hastalığı genellikle 12 ila 18 ay içerisinde kendiliğinden iyileşebilir, fakat yine de donuk omuz sendromu tedavisinde hastaların bu süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olur.
Artroskopik işlem, genel anestezi altında yapılır, omuz eklemi açılmadan kapsülün daraldığı bölgeler artroskpoik olarak gevşetilir ve omuz-eklem hareketi sağlanır. Artroskopik girişimle donuk omuzun hızlı bir şekilde tedavisi yapılır.
Donuk Omuz Sendromu (frozen shoulder, adheziv kapsülit)
Omuzda geçmek bilmeyen ağrılar ve/veya tutulma hissiyle ortaya çıkan, adheziv kapsül iltihabı da denen bir rahatsızlık olan donuk omuz, uygun tedavi edildiği takdirde zaman içinde düzelme gösterir.
Omuz eklemi açılmadan kapsülün daraldığı bölgeler artroskpoik olarak gevşetilir. Omuz-eklem hareketi sağlanır. Artroskopik girişimle donuk omuzun hızlı bir şekilde tedavisi yapılır. Hastalar uzun süre sürecek hareket kısıtlılığı ve ağrı şikayetinden kurtulmuş olur.
İlgili 30 soru bulundu
Donuk omuzun ilk evresi olan yangı döneminde etkinliğini en fazla gösteren fizik tedavi uygulaması, 6 ay kadar sürebilmektedir. Adeziv kapsülit (donuk omuz) için uygulacak özel bir egzersiz programı, hareketin kademeli olarak geri kazanılmasına yardımcı olacaktır.
Omuz sağlığınız için D vitamini alımını ihmal etmeyin
D vitamini eksikliğine bağlı olarak omuz tendonları da dayanıklılığını yitirmekte, kolay yıpranmaktadır. Omuzlarda meydana gelen bu yırtıkların önüne geçmek adına günde 15-20 dakika güneşlenmek gerekir.
Genellikle "donma" aşaması olarak adlandırılan birinci aşamada omuz ağrımaya başlar ve günlük aktiviteler sırasında ağrı daha şiddetli hale gelebilir. Bu evrede ağrı genellikle geceleri ve donuk omuzun olduğu tarafa yatıldığında daha kötüdür. Bu aşama 2 ila 9 ay arasında sürebilir.
Küçük çaplı operasyonlarda 23 hafta sonunda iyileşme gözlenebilirken, daha büyük çaplı işlemlerde ise bu süre artabilir. Omuz yırtıklarında ise tahmini iyileşme süresi birkaç ayı bulmaktadır.
Terapide amaç omuz eklem kapsülünü germe veya hareket açıklığı artırma egzersizlerini içerir. Bazen eğzersiz öncesi omuza sıcak uygulayarak gevşemeye yardımcı olunabilir. Fakat sonrasında egzersziler nedeniyle eklemde zorlamaya bağlı ödem oluşabileceği için eğzersiz sonrası buz veya soğuk uygulanması gerekebilir.
Günlük hayata, iş ve spor yaşamınıza erken dönmenizi sağlar. Omuz artroskopisi uygulanan hasta genellikle ameliyat sonrası 1 gece hastanede kalır. Hasta taburcu edildikten 7-10 gün sonra fizik tedavi süreci başlar ve yaklaşık 6-8 hafta devam eder.
Donuk omzunuz varsa, muhtemelen tek omuzda donukluk hissi veya bir ağrı hissedeceksiniz. Kolunuzun üst kısmına dolanan omuz kaslarında veya üst kolunuzda da ağrı hissedebilirsiniz. Ağrınız geceleri daha da kötüleşebilir ve bu da uyumayı zorlaştırabilir.
Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı hafifletmek ve eklem hareket açıklığını ve fonksiyonelliği geri kazanmaktır. Bu amaçla ağrı kesici ve anti-enflamatuvar ilaçlar, kas gevşeticiler, eklem içi lokal anestezik veya kortizon enjeksiyonları yararlı olabilir.
Omuz ağrıları için hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde yer alan doktorlar ilgilenmektedir. Fizik tedavi bölümünde yer alan doktorların, tedavi süreçleri ile ilgili muayene ve belirli rahatsızlığın belirlenmesi sürecinde, hastalara yardımcı olmaktadır.
Omuz artroskopisi operasyonu yaklaşık 1-2 saat sürer ve hastanın durumuna bağlı olarak hastane yatış süresi değişebilir. Ameliyat sonrası iyileşme süreci ise kişiye özeldir ve genellikle fizyoterapi desteği ile hızlandırılabilir.
Tekrarlayan omuz çıkığı, her çıkıkta eklemi oluşturan kıkırdak yüzeylere zarar verir. İlerleyen kıkırdak hasarı omuz ekleminde ciddi tahribata ve artrit denilen ağrılı , hareket güçlüğü olan bir eklem gelişmesine neden olur.
Yırtığın zaman içerisinde büyümesi sonucu tüm kas yapışma yerinden sökülür ve omuz yerinden çıkmaya başlar. İşte bu durumda tüm eklem bozulur. Omuzda küçük bir kas yırtığı, zaman içinde ilerleyerek tüm eklemin kaybı ile sonuçlanabilir.
Kapalı omuz ameliyatı sonrası hastalar genellikle taburcu edilmeden önce 1-2 saat hastanede takip edilir. Ameliyattan en az bir hafta sonraya dek biraz ağrı ve rahatsızlık beklenir. Ancak komplike bir ameliyat geçirildiyse ağrının azalması birkaç hafta sürebilir.
Eklemlerde kireçlenme, dolaşımda bozukluk, boyun fıtığı, yumuşak doku hasarı, omuz eklemi sorunları ve sinir sıkışması ve iltihap oluşumu sol omuz ağrısının yaygın nedenleridir. Bununla birlikte sol omuzda aniden hissedilen ağrı bazen kalp krizi belirtisi de olabilmektedir.
Omuz kaslarında ve tendonlarında ödem, yırtıklar için soğuk tedavi, gerekirse günde üç – dört kez soğuk tedavi. Ödem geçince sıcak uygulamalar. Omuzdaki patolojinin durumuna göre, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanınca yapılan Kortizon, Lokal anestezik, Ozon, PRP enjeksiyonları tedavi şansını arttırır.
Omuz eklemine lokal enjeksiyon olarak kortizon, kıkırdak yenileyiciler ve lokal anestezikler kullanılmaktadır. Omuza enjeksiyon ön kısımdan girilirse eklemin içine omuzun dış yanından girilirse bu sefer tendon içine veya omuzda bulunan küçük bir kesecik içine yapılmış olur. Tendon içine yapılma sıklığı daha fazladır.
Özellikle kurbağalama şeklinde yüzmeniz çok daha olumlu olabilir. Devamında da aksatmadan sistemli bir şekilde hareket egzersizi yapmalısınız.
Omuz ağrısının özellikleri, sorunun nedenine bağlı olarak farklılık gösterir ve ağrı farklı biçimlerde hissedilir. Omzunuz sürekli ağrıyabilir veya sadece hareket ettirdiğinizde ağrıyabilir, yani ağrı geçici veya sürekli olabilir, bu durumda tıbbi teşhis konulması ve tedavi edilmesi gerekir.
Omuz ağrılarını rahatlatacak cerrahi dışı yöntemler şunlardır; Ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan ilaç tedavileri (ağrı kesiciler, iltihap gidericiler) Aşınan veya yırtılan tendonun eski gücüne dönebilmesi için kullanılan destekleyici tedaviler (kollajen, c vitamini, aminoasit ve peptid türevleri)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri