Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
IQ'su 71-80 arası olanlar:
Uluslararası zekâ sınıflamasına göre donuk zekâlılar da bu grupta yer alır. Bu gruba giren çocukların zihinsel işlevlerinin seviyesi normal yaşıtları seviyesine yakındır.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka. 90 ve üstü- Normal, parlak, üstün, dahi.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) olanlar bundan böyle sürücü belgesi alamayacak.
İlgili 32 soru bulundu
Hafif derecede mental retardasyon evlenebilir mi? Hafif derecede mental retardasyon sahibi bireyler evlenebilir.
Tedavi edilmezse zihinsel engellilik yaratır. Edwards Sendromu: Genel olarak 5000 doğumda bir görülen bu sendrom ileri derecede zeka geriliği yapar. Doğan bebeklerin % 90'ı ilk 12 ay içerisinde ölmektedir. Buna kalp, böbrek ve sindirim sisteminde ki anomalileri neden olur.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
IQ Seviyesi Nasıl Artırılır? IQ zamanla artar. Bunun için zihinsel becerilerinizi geliştirebileceğiniz zeka egzersizleri yapmak en iyi çözümdür.
Rapor, aynı ailedeki çocukların IQ'lerinin küçükten büyüğe doğru azaldığını ortaya koymuştur. Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir.
IQ deyimi yaygın olsa da, Wechsler Yetişkin Ölçüsü gibi modern IQ test değerlendirmeleri artık orta değeri (ortalama zeka) 100 olan ve standart sapması 15 olan bir çan eğrisine göre öznenin konumlandırılmasına dayanır. Fakat bazı testlerde farklı standart sapma değerleri olabilir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Ağır zeka geriliği: 25 – 34 arası Orta düzeyde zeka geriliği: 35 – 50 -55 arası Hafif zeka geriliği: 50 – 55 – 69 arası Sınır durumu:70 – 79 arası
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
70-55/50 Hafif düzeyde zihin yetersizliği 35-50/55 Orta düzeyde zihin yetersizliği 25-35/40 Ağır düzeyde zihin yetersizliği 20/25- daha altı Çok ağır düzeyde zihin yetersizliği Kaynak: Hallahan & Kauffman, 2003'ten uyarlanmıştır.
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK
Bu kişilere, bireysel olarak uygulanan IQ testinden, 90 ve 75 arasında bir IQ skoru elde edilir. Yaşıtlarına göre zihinsel performansları 1, veya 3 yaş kadar düşük seviyededir.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
Erken teşhis edilmesi durumunda kolay yöntemler ile tedavi edilebilir. Üstelik tedavi süreci oldukça hızlıdır. Ancak gelişim geriliğinin geç tespit edilmesi ya da tespit edilmesine rağmen tedaviye başlanması durumunda tedavi süreci uzamaktadır.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Kısacası beyni en kullanışlı hale getirmek için hummalı bir yapılanma gerçekleşiyor diyebiliriz. Gelişimini en geç tamamlayan organdır beynimiz. 20'li yaşların sonu, 30'lu yaşların başına kadar bir seviyede beyin gelişimi devam eder.
(II) Zekâ geriliği bulunmamalıdır. (III) Toksikomani olmamalıdır. (IV) Organik beyin hastalıkları sonucu psikozlar, zekâ ve karakter bozuklukları (Konfüzyon, delirium, genel paralizi v.b.) bulunmamalıdır.
Elbette, yaşımız ilerledikçe gerileyen bilişsel yeteneklerimiz de yok değil. Tanıma değişmese bile, hatırlama zorlaşır. Yaşlı insanların tepki üretmesi gençlere nazaran daha zordur. Serbest hatırlama testi sonuçları, bunu kanıtlar niteliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri