Hızlı bir şekilde silin, kuvvetlice havalandırın, kurumaya bırakın. Devrilmiş su bardağı veya temizleme kovası gibi küçük arızalarda, sıvıyı bir toplayıcı ile hemen ve tamamen çıkarmak yeterli olabilir. Özellikle vernikli parke ile bu kadar sıvıyı giderebilirsiniz.
Öncelikle yapmanız gereken duvar tarafındaki parke süpürgeliklerini sökünüz. Duvar tarafına değen parke levhalarınızı kesici bir alet ile kestikten sonra, duvardan uzaklaşmasını sağlayın. Açılan parkelerinizi kabaran bölümlerini yenisi ile değiştirirek, aynı işlemi geriye yaparak, parkenizin kapatın.
Islak parke bir anda olur, uzun süre ıslak kalan parkeler şişer ve zeminden ayrılmaya başlar. Bu durumda zemin kurutma işlemi yapılır. Zemin kurutma işleminden sonra kurtarılan parkeler yeniden döşenir. Eğer aynı parke kullanılacaksa parke kurutma işlemi de yapılmalıdır.
Yüksek nem veya nem seviyesi, laminat yüzeyin kabarmasının ilk ve en önemli nedenidir. Zeminin ıslaklığı, sızıntı yapan borular varsa veya nem bariyeri kötüyse laminat neme karşı koyamaz. Buna karşılık zamanla şişmeye başlar. Laminat taban suya dayanamadığından, küçük su dökülmeleri bile bu soruna neden olabilir.
Parkenin kenarlarının çökük, ortasının yukarıya doğru bombe yapmasına da kamburlaşma denir. Bunun da sebebi nem dengesini bozulmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Buhar makineleri parkenin altındaki suyu hızlı ve etkili bir şekilde kurutur. Nem alıcılar suyu havadan emerek parkenin altındaki suyu kurutmaya yardımcı olur. Bu yöntem aynı zamanda evin nem oranını da düşürür ve böylece kalıp küf ve diğer enfeksiyonların büyümesini önlemeye yardımcı olur.
Hem masif ahşap hem de ahşap lifli ve yongalı ürünler (birçok zemin kaplama taşıyıcı levhaları gibi) nem oranı yüksek olduğunda suyu emer ve nem düşük olduğunda tekrar serbest bırakır. Bir dereceye kadar, bu da sorunsuzdur.
Materyal kalitesi zayıf olduğunda en ufak bir sıçramasında dahi şişmeler meydana gelebiliyor. İyi bir ürün ise uzun süre nem ile mücadele edebiliyor. Fakat hiçbir parke %100 olarak suya karşı dirençli değildir. En iyisi dahi uzun süre suya ve neme maruz kalırsa şişmesi kaçınılmaz olacaktır.
Parke zeminler doğal olarak kaygan değildir, ancak bir cila veya cila kaplaması uygulandıktan sonra veya özellikle zeminin yüzeyi kirliyse kaygan olabilir. Ahşap zemininizde kayma riskini azaltmanın en iyi yolu temiz ve kuru tutmaktır.
Çok narin bir yapıya sahip olan kilit sistemi bilir kişiler tarafından montajı ve sökümü yapılmalıdır. Daha sonra, sökülen laminat parkeleri isteğe göre nereye montaj edilmesi gerekiyorsa sorunsuz bir şekilde tekrar narin hareketlerle montajı yapılabilir.
Parke altında su sızıntısı kendisine bir yol bulur ve zamanla bütün parkelerin şişmesine sebep olabilir. Parkelerin kabarması su sızıntısının boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Tesisatın içerisinde zamanla oluşan su kaçağından dolayı, parkeler arasında boşluk oluşabilir.
Bu nedenle parkelerin kurutulması çok dikkat ve itinalı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda parkeler; İlk önce üzerinde varsa su birikintileri paspas veya sünger yardımı ile çekilir. Kurutulacak alanı hızlı ve detaylı kurutacak kapasiteye sahip parke kurutma cihazı seçilir.
Yüksek Neme Maruz Kalma
Normalde odadaki nemin oranı maksimum %50 %60 seviyelerinde olmalı. Bu oranlar aşılır ise işte o zaman parke esnemesi adı verilen sorun meydana gelecektir.
Nem Seviyesi Parke Arasının Açılma Sebebidir
Bazı evlerde ya da iş yerlerinde yüksek nem oranları ile karşılaşılabiliyor. Bu da parkelerde bozulmalara sebep oluyor. Levhaların arası zamanla açılıyor ve istenmeyen bir görüntü ortaya çıkıyor. Nem oranını dengelemek bu doğrultuda parke kullanıcıları için çok değerlidir.
Lamine Parkede Oluşan Çizikler
Kamufle etmek için yapı malzemeleri satan mağazalardan alacağınız zemininizle aynı tondaki rötuş boya kalemini kullanabilirsiniz. Bu sayede, hasar gören alandaki çizikleri kolayca kapatabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, zemininizle aynı renkte rötuş kalemi almanızdır.
Parkelerin Kullanım Ömrü
Eğer bakımını düzgün ve sağlıklı bir şekilde yaparsanız uzun yıllar kullanım sağlayabilirsiniz. Laminat parke yapısına bağlı olarak bu süre 15 yıla kadar çıkmış durumda ve zaten kullanıcı yorumlarını incelediğinizde ne demek istediğimizi sizler de çok daha iyi anlamış olacaksınız.
Laminat parke döşenirken kenarlarda yeterli boşluk bırakılmaması veya nem ve rutubetten dolayı yapılan malzemenin aşırı uzama yapmasıyla duvara temas eden parkeler kabarır ve yukarı dogru şişkinlik yapar.
Parkede matkap ile 5 mm lik delme ucu ile bir delik açıp. oradan içeriye poliüretan köpük sıkın. içeride şişecek boşluğu dolduracaktır.
Zeminde yaşanan hasarın boyutuna göre parke tamiri uygulamasına geçilmek mümkündür. Bazı durumlarda ise tamir edilemez. Örneğin sudan aşırı derecede kabarmış bir parkeyi tamir edemezsiniz. Yenisiyle değişim yoluna gitmeniz gerekecek.
Üst katmana su temas ettiğinde, parkeler genellikle belli bir süreye kadar zarar görmezler. Ancak alt taraftan gelebilecek olan su sızıntıları, örneğin yerden ısıtma borusunun çatlaması gibi, hemen fark edilemeyebilir. Bu durumda parke, suyu yavaş yavaş emer ve bir süre sonra formu bozulmaya başlar.
Ahşap zeminde kalan ufak tefek delikleri kapat.
Bunun için zımparalamadan kalan bir parça talaş tozunu parke cilası ile karıştırıp macun kıvamına getir ve bunu kullanarak zemindeki boşlukları doldur.
Özellikle parke olan kısımlarda yani odaların içinde normal şebeke suyu borusu bulunmaz. Genelde kalorifer tesisatları odalarda bulunurlar. Yerden ısıtma veya petekli ısıtma sistemleri boruları kaçırabilir. Bu durumda üzerindeki parkenin su emmesi ve renginin değişmesi kabarmalar yaşanması doğaldır.
Her Parke Suya Dayanıklı Mıdır? Standart bir reçine içerikli panel, hiç şişmeden suya 3 saat maruz kalabilir. Suya dayanıklı parke modelleri, reçine içeriği diğerlerine nazaran birkaç kat daha yüksek olan paneldir. Bu tür laminatlar, uzun ömürlü ve şişme olmaksızın yaklaşık 6 saat neme maruz kalmaya dayanır.
Çamaşır suyu içeren temizlik ürünleri ahşap yüzeylere zarar verebilir. Tercih ettiğiniz ürünü her zaman kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın. Zemini parke yönüne doğru silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri