O gün içerisinde dizi/film izlemek, bilgisayarda veya telefonla oyun oynamak, sosyal medyada yorum ya da paylaşım yapmak ve hatta herhangi bir mobil cihaza, bilgisayar ve tablete erişmek bile yasak.
Dopamin detoksu uygulanırken 24 saat boyunca her şeyden uzak durarak sadece düşünmeye odaklanmanız gerekmektedir. Uygulamak isteyen kişiler şu maddelerden yararlanabilir: Uyarıcı olan sosyal medya, yiyecek, oyunların kullanımının azaltılarak kesilmesi hedeflenir. Teknoloji kullanımı sınırlandırılır.
Yapabileceklerimiz ise egzersiz, yürüyüş, meditasyon, kitap okumak, yazı yazmak, resim çizmek gibi aktiviteler.
Yüksek dopamin seviyeleri konsantrasyonu, enerjiyi, cinsel dürtüyü ve odaklanma yeteneğini artırabilirken, aynı zamanda rekabetçi ve agresif davranışlara yol açabilir. Ayrıca kaygı, uyku sorunu ve stres gibi semptomlara neden olabilir.
Her şeyden önce, dopamin detoksunun bilimsel dayanağı olan bir yaklaşım olmadığını belirtmek gerek. Potansiyel olarak bağımlılık yapan faaliyetlerden kaçınmak elbette her zaman olumlu sonuçlar veriyor ancak bunun nedeninin dopamin salgılanmasını önlemek olduğuna dair veri bulunmuyor.
İlgili 28 soru bulundu
Beynin “keyif sistemi” ile ilişkili ve motive etmek için eğlenceyi ve ödül duygusunu hissetmemizi sağlıyor. Eksikliği umutsuzluk, değersizlik ve stresle başa çıkamamaya, dikkat dağılmasına, odaklanamamaya neden olabiliyor.
Dopamin agonistlerinin yan etkileri aras›nda bulant›, kusma, anoreksi, dispepsi, insomnia, somnolans, postürel hipotansiyon, hallüsinasyonlar, psikoz ve özellikle ergo türevleri ile olmak üzere pulmoner veya retroperitoneal fibroz, periferik ödem ve Raynaud fenomeni yer almaktad›r(2,4,11-13).
Beyindeki Dopamin Neden Azalır? Beyindeki dopamin seviyelerinin azalmasına neden olan bir dizi faktör vardır. Bunlar arasında genetik yatkınlık, stres, uyuşturucu madde kullanımı ve bazı nörolojik hastalıklar yer alır. Özellikle yaşlandıkça, beyindeki dopamin üretimi azalabilir.
Beyin neden dopamin üretmez? Beynin, dopamin üretmemesinde birçok faktör sorumlu olabilir. Bunlar şunlar olabilir: Genetik faktörler, beyin hasarı, nörolojik hastalıklar (ör. Parkinson hastalığı), ilgisiz beslenme veya vitamin eksikliği, stres, uyuşturucu veya alkol kullanımı, depresyon veya anksiyete bozuklukları.
Dopaminin lenfositler üzerindeki ana etkisi, aktivasyon seviyelerini azaltmaktır. Bu sistemin işlevsel önemi belirsizdir, ancak bu sistem sinir sistemi ve bağışıklık sistemi arasındaki etkileşimler için olası bir yol sağlar ve bazı otoimmün bozukluklardan sorumlu olabilir.
Müzik dinlemek, beyinin dopamin salgısını artırmanın en kolay ve keyifli yollarından biridir. Serotonin ise halk arasında daha iyi bilinir ve 'mutluluk hormonu' diye tanınır.
Bu oruç, aslında bilişsel davranışçı terapilerde uygulanan bir teknikten ileri geliyor. Daha detaylı incelemek gerekirse, ödül veren aktivitelere (özellikle teknolojik cihazlardan gelen bildirimler, mesajlar vb.) kısa süreliğine ara vermek ve böylece biraz içimize dönerek yalnızlığımızı hissetmek üzerine temelleniyor.
Genelde yemek yerken, egzersiz yaparken ve kişinin eğlendiği aktivitelerde daha fazla salgılanıyor. Dopamin seviyesi yeterli olmadığında iştah artışı oluşur. Dopamin diyeti de, vücuttaki dopamin seviyesini yüksek tutarak, bu iştah artışını önlemektir.
Dopamin arttıran besinlere çikolata, çeşitli kuruyemişler, kahve, elma, muz, çilek, yumurta, somon balığı örnek verilebilir. Bu dopamin arttıran besinleri tüketen kişiler, dopamin seviyesini arttırarak kendilerini daha mutlu hissediyorlar.
Egzersiz Yapmak: Düzenli olarak yapılan egzersizin fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal açıdan da birçok olumlu katkısı vardır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz sonucunda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Dopamin Nerede Üretilir? ''Substantia nigra'' isimli bölge vücut hareketlerinin sağlıklı yerine getirilmesini düzenleyen beyin çekirdeği ve beslenme cinsel davranış, vücut ısısı, biyolojik saatten sorumlu olan ''hipotalamus'' bölgesinde dopamin üretilir.
Vücudumuzun yeterli dopamin düzeyleri üretmesi için gereken temel besinler arasında; D-L fenilalanin, beta-feniletilamin (PEA) ve N-asetil L-tirozin, B6 vitamini, folat, selenyum, glutatyon, çinko ve magnezyum yer almaktadır.
Antidepresan ilaçlar pompa ile geri alınım gibi aşaması üzerine etki ederek bu nörotransmitterlerin düzeylerini kalıcı olarak düzenlerler. Depresyonun mekanizmasında dopamin ve melatonin gibi diğer nörotransmitterlerin de etkili olduğu düşünülmektedir.
Dopamin de serotonin gibi bir nörotransmitterdir. Dolayısıyla beyin ile vücudun diğer kısımları arasındaki bilgi aktarımında görev alan çok önemli bir moleküldür. Dopamin ve serotonin her ikisi de pozitif ruh hali ve olumlu duygular ile ilişkili olduğundan ikisi de mutluluk hormonu olarak kabul edilebilir.
Dopamin, miyokardın kasılmasını ve periferik vasküler direnci arttırarak sistemik kan basıncını arttırır (38).
Bağımlılık, bir insanın madde kullanımına dahil olduğu veya ödüllendirici etkilerin zararlı sonuçlara rağmen davranışı tekrar tekrar takip etmek için zorlayıcı bir teşvik sağladığı bir davranışta bulunmasıdır.
Dopamin dozu hastanın vereceği yanıta göre ayarlanmalıdır. Dozun azaltılması veya geçici olarak doza ara verilmesine işaret eden idrar akış hızındaki azalma, taşikardinin artması ve yeni ritim bozuklukları oluşumuna özellikle dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri