Genelde 65.536 adedi TCP tipinde, 65.536 adedi de UDP tipinde olmak üzere, toplamda 131.072 adet port tanımlanır. Bu portların bir çoğu önceden bazı uygulamalar için ayrılmıştır, mesela 80 nolu TCP portu web uygulamaları için, 23 nolu TCP portu ise telnet uygulamaları için ayrılmıştır.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
Fiziksel port ve sanal port (fiziksel olmayan) olarak ikiye ayrılır.
Portların en temel işlevi veri alışverişi sağlamaktır. Her bir port bir numara sistemine sahiptir. Her bilgisayarın sahip olduğu IP adresi bu portlara bölünür. Böylelikle her IP adresi aynı anda birden çok veri alışverişi yapabilir hale gelir.
Port 20 ve 21: FTP, Dosya Aktarım Protokolü anlamına gelir ve bir istemci ile bir hizmet arasında dosya iletmek için kullanılır. 20 ve 21 numaralı portları kullanır. Ağ Bağlantı Noktası 22: Secure Shell (SSH) Protokolü 22 numaralı bağlantı noktasını kullanır ve güvenli ağ bağlantıları oluşturur.
İlgili 34 soru bulundu
23 TELNET: Uzak bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, erişim ve komut verebilmeleri için telnet üzerinden haberleşme sağlanır. Telnet sayesinde TCP/IP protokolü üzerinden, internet ağı kullanarak uzaktaki makinaya bağlanabilir. Eski bir bağlantı protokolü olduğu için bu portta güvenlik açığı oluşabilir.
HTTP/S - 80, 443 , SSH - 22 , FTP - 20, 21 iyi bilinen port örnekleridir. İyi bilinen portları, 1024 ile 49151 arasındaki portlar ile Registered ports takip eder. Kayıtlı portlar ICANN tarafından kontrol edilmese de topluluk faydası için kayıt edilip yayınlanır.
Bu portların çeşitleri de şu şekildedir: Seri portlar, paralel portlar, PS/2 portları, SCSI portu, FireWire bağlantı portu, RJ-11 portu, RJ-45 portu, USB portları, oyun portu, HDMI girişleri, ses kartı portları gibi.
Port 443: HTTP Güvenli (HTTPS). HTTPS, HTTP'nin güvenli ve şifreli sürümüdür. Tüm HTTPS web trafiği 443 numaralı bağlantı noktasına gider. HTTPS üzerinden DNS gibi şifreleme için HTTPS kullanan ağ hizmetleri de bu bağlantı noktasına bağlanır.
İngilizce bir terim olan ve Türkçeye “liman” olarak çevirebileceğimiz port, telefon numaraları örneğinden farklı olarak IP adresinin sonuna, “:” işaretinden sonra, 0'dan 65535'e kadar bir değerle ve her değer belli bir amacı temsil edecek şekilde gelerek iki bilgisayar veya cihaz arası iletişimin kurulmasını sağlar.
Port numarası, cihazınızdaki bir programın sanal adresidir. IP adresinin (yani bir cihazın internetteki adresinin) minyatür sürümü gibidir. Yani birisi Instagram'da size mesaj gönderirse bu mesajın iki adresi vardır: cihazın IP adresi ve Instagram'ın kullandığı port numarası.
Telekomun sorgulama sayfasına veya türknetin sorgulama sayfasına bakmayın. Eğer port var ise diğer iss sayfalarından altyapınızı sorgulayın o şekilde boş port olup olmadığını görebilirsiniz.
Sözlük anlamı “liman” olan port, bilgisayar ağlarında “köprü” olarak bilinmektedir. Port, bilgisayarlar arasındaki veri alışverişinin önemli bir üyesidir. Veri alışverişini numaralar üzerinden yapan port, aynı anda birçok işlemi yapabilmek için 0'dan başlayıp 65535'e kadar değerlere bölünür.
Ulaşmak istediğimiz bir cihaz içerisinde, portlar yardımıyla, cihazın içindeki farklı bir alana erişim sağlanabilir. Örneğin 1.1.1.1 IP adresinde çalışan bir sunucunun 1.1.1.1:80 ile ifade edilen portu sunucunun web servisine giderken, 1.1.1.1:21 numaralı port ise sunucunun FTP servisine ulaşılabilir.
Bilgisayar ağlarında, portlar, ağ bağlantı noktalarını belirtmek için kullanılan numaralardır. Portlar, ağdaki iletişim işlemlerinin yapıldığı kapılar olarak düşünülebilir. Her portun bir numarası vardır ve bu numara, belirli bir hizmete atanmıştır.
Secure Sockets Layer (SSL), internet bağlantıları için veri doğrulama ve şifrelemeden sorumlu teknolojidir. İnternet üzerinden iki sistem arasında (genellikle bir sunucu ve bir istemci arasında) gönderilen verileri şifreler, böylece özel kalır.
Port, yaygın olarak internet erişim protokolü HTTP (Hypertext Transfer Protocol) için kullanılan bir bağlantı noktası numarasıdır. 80. Port yardımıyla Web istemci bazlı (Web client-based) bilgisayar mesajları gönderilir veya alınır.
HTTPS URL'leri "https: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 443'ü kullanırken, HTTP URL'leri "http: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 80'i kullanır.
Portların boş olmaması durumunun aslında birkaç ana sebebi vardır. Başlıca sebebi binada bulunan internetin hane sayısına yeterli olmaması veya ana santraldeki portlarda boş yer olmamasıdır. Bazı durumlarda ise port sorunu bina kaynaklı değildir. Bölgesel kaynaklı port sorunu da olabilir.
PS/2 portu, klavyeleri ve fareleri PC uyumlu bir bilgisayar sistemine bağlamak için kullanılan 6 pimli bir Mini-DIN konnektördür.
IPv4 adresleri 32 bit uzunluğunda iken, portlar ise 16 bit uzunluğundadır. IPv6 adresleri ise 128 bit uzunluğundadır. Port numarası alanı 16 bit uzunluğundadır. Bundan dolayı 65535 adet port numarası kullanılabilir.
Yani Ping hangi port üzerinde çalışır? Kısa cevap: ping port numarası kullanmaz. Port, Vikipedi'ye göre; bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki iletişimi sağlayan veri kanalıdır. Daha önce veri aktarımının TCP/IP katmanları boyunca nasıl ilerlediğini konuşmuştuk.
TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) bir protokoldür, UDP bağlantı tabanlı değildir (connectionless). TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
Nmap (Network Mapper), ağları taramak ve bu tarama sonucunda ağla ilgili bilgiler elde etmek amacı ile kullanılan açık kaynaklı bir Linux komut aracıdır. Ağ yöneticileri Nmap ile güvenlik açıklarını, cihazların çalışıp çalışmadığı ve açık bağlantı noktalarını incelemek için tarama gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri