Dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde dorse kelimesi literatüre kullanım kolaylığından dolayı geçmiştir. Treylerler, tehlikeli maddelerde dahil olmak üzere her türlü ağır yükü taşıyabilme ve nakliye edebilme kapasitesine sahip araçlardır.
Treylerin diğer bir adı da "dorse"dir. Bunlar en çok kullanılan isimlendirmelerdir. Resmi kullanım adı ise "Yarırömork"tur. Treyler, çekici araca "King Pimi" (Kingpin) denilen flanşlı bir yapıya sahip 2 inç ve 3,5 inç ölçülerinde iki farklı tipte bağlantı aparatı ile bağlanmaktadır.
Dorseler, genellikle karayolu üzerinde seyir halindeyken tır ya da kamyona bağlı olarak gördüğünüz ekstra taşıyıcı araçlardır. Diğer bir deyişle ağır yükleri taşıması veya aktarması gereken araçlar için ek bir destektir.
Dorse çeşitleri, yük taşımacılığı ihtiyaçlarına göre farklı seçenekler sunmaktadır. Sal dorse, yüksek ve geniş olmasıyla bilinirken; tenteli dorse ise yüklerin yağmur ve güneş gibi dış etkenlerden korunmasını sağlar. Lowbed dorse ise ağır ve yüksek mesafeli taşımacılık için idealdir.
Dorse ile çekici birbirine bağlayan nesnenin adına halk dilinde pim denilir. Pimin gerçek sektörel adı ise Kingpin'dir. Çekicide bulunan tablaya dorse pimi takılarak çekici ile dorse birleştirilir. Pim kildi kitlenerek araç yola çıkar.
İlgili 28 soru bulundu
Dorse Çeşitleri ve Treyler Ölçüleri
Kara yük taşıma aracı olan TIR'ın arkasındaki kasaya dorse denilir. Dorse'nin diğer adıda TREYLER olarak bilinir. Treyler ve dorse aynı anlama gelmektedir.
Yüksekliği 3,00 metreye kadar çıkabilen düz dorseler, çift veya tek dingilli olarak üretilir.
motorlu olan ön kısmıdır. çekici de denir. arka taraftaki yüklerin konulduğu bölüme ise dorse denir. halkımız sanırım bu ikisinin toplamına tir demektedir. sadece çekiciye kamyon. sadece dorseye ise kutu, kasa, römok vs isimler vermektedir.
Dorse, kısaca taşıma araçlarının arkasındaki kasalardır. Aynı zamanda treyler de denen dorse aslında, Amerika'da üretilmiş “Dorsey Trailers” adı verilen treylerlerin marka adıdır. Ülkemizde ise dorse kelimesi kullanım kolaylığından dolayı treyler yerine kullanılmaktadır.
Askılı dorseler içleri metal ile kaplı, içinde birbiri ile simetrik olarak açılmış delikler bulunan dorselerdir. Aracın iç yapısı sayesinde demir çubuklar eklenebilir ve ambalajlanması mümkün olmayan tekstil ürünleri ütüleri bile bozulmadan varış lokasyonuna teslim edilebilir.
Kayar Çatılı, Tenteli Standart Dorseler: 13.60 m x 2.50 m x 2.80 m 24 ton brüt. Mega Tenteli Dorseler: 13.60 m x 2.50 m x (2.80-3.00) 26 ton brüt.
Silobas Dorse (Treyler) toz çimento, un, tahıl malzemeleri, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılmaktadır. Ana yapısı mukavemeti yüksek çelikten özel toz altı kaynak makineleri kullanılarak imal edilir. Şasi, çerçeve ve omurgalar zor arazi şartlarında çalışmak ve ağır yüklemeler için uygundur.
Ülkemizde tır ve benzeri ağır tonajlı araçların toplam yük miktarı 24 ton ile 27 ton arasında değişiklik göstermektedir. Bu taşıtların boş ağırlıkları ise 15 ton ile 16 ton olarak belirlenmektedir. Asya ve Avrupa ülkelerinde ise maksimum tonaj sınırı 22 ile 24 ton arasında değişiklik göstermektedir.
Lowbed, yarırömork çeşididir. Düşük gövdeye sahip olmasının sebebi büyük yük taşıma araçlarını taşıyabilmesi içindir. Genellikle iş makinası, tank ve obüs gibi büyük hacimli araçları bir yerden farklı bir yere nakletmek için kullanılmaktadır.
ÇEKİCİ (TIR Kafası, Kupa): Yarı römorkları çekmek amacıyla kullanılan en az iki dingilli motorlu kara taşıtıdır. DAİMİ ARAÇ: Sürekli taşıma yapan spot araçtır. DAMPER KASA: Kamyonlara özel hidrolik donanımı sayesinde, kasa içindeki dökme yükün boşaltılabilmesi için 45 derecelik eğim alabilen kasa tipidir.
L türü yetki belgesi Ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir.
Tırın Türkçe'de açılımı Uluslararası Karayolu Taşımacılığı anlamına geliyor fakat Fransızca çevirisinde Transports Internationaux Routiers yani baş harfleri alındığı zaman ortaya “T.I.R” sözcüğü çıkıyor.
Bu işaretler kamyon kabin önünde yer almaktadır. E = (Çevre) veya beyaz "U" harfi (Çevre), Euro-1 motor ile aracın gösteren. EEV = Geliştirilmiş çevre dostu araç (V ve VI arasındaki emisyon kategorisi) kategorisinde M2 ve M3 bir "temiz aracın"> 3.5 ton tanımı için Avrupa emisyon standartları kullanılan bir terimdir.
2,45 m.
Lastik Sayısı ve Ebadı:
4 dingil için 8+1 adet 385/65 R 22,5.
Kırkayak: 15 m ölçüye sahip olan araç, 32 ila 38 ton yük alabilmektedir. Uluslararası ya da yurt içi lojistik hizmetlerinde sıklıkla kullanılan kamyon, kamyonet ya da tırların yük kapasitesine uygun olarak yükleme yapılması, aracın ve yüklerin güvenliği için oldukça önemli bir detaydır.
Dingil mesafesi (A) ön ve arka tekerleklerin merkezleri arasındaki mesafedir. İz açıklığı ise tekerleklerin temas düzleminde sol lastiğin ortasından sağ lastiğin ortasına kadar olan mesafedir.
6×4 araçlar
Araç, altı lastik grubunu haizdir ve bu lastik gruplarının dördü tahrikli dingillere bağlıdır. (Altı lastik grubu, aracın üç dingilli olduğunu gösterir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri