Dosya uzantısı: Dosyaların bilgisayar üzerinden tanınması dosya uzantısı ile olur. Bilgisayar bir dosyayı açmadan önce dosya uzantısına bakar ve resim ise resim programı ile, yazı ise kelime işlemci ile açar. Burada “jpg” dosya uzantısıdır.
Dosya uzantısı, bilgisayar sistemindeki dosya ve uygulamaların hangi program veya işletim sistemiyle çalıştığını gösteren son takılar. Dosyaların uzantıları, dosya isminden nokta (.) ile ayrılır. Örneğin; standart bir Microsoft Excel dosyasının adının sonunda ".xls" veya ".xlsx" uzantısı olur.
Bilgisayardaki bilgiler dosyalar şeklinde saklanır. Ses Dosyaları: mp3, wav, wma Video Dosyaları: mp4, avi, mpeg, mov Resim Dosyaları: jpg, png, gif Metin Dosyaları: txt, docx, rtf Elektronik Kitap Dosyaları: pdf, e-pub Uygulama Dosyaları: exe, apk, dmg Sıkıştırılmış Dosyalar: zip, rar şeklinde uzantılara sahiptir.
Uzantılar, bilgisayarınıza hangi uygulamanın oluşturulduğunu bildirir veya dosyayı ve dosyası için kullanılan simgeyi açabilir. Örneğin, docx uzantısı bilgisayarınıza dosyayı Microsoft Word'ün açabileceğini ve dosyayı Dosya Gezgini'nde görüntülediğinizde bir Word simgesi görüntülemesini bildirir.
⃝ KLASÖR: Ortak bir özelliğe sahip dosyaları bir arada bulunduran birimlere klasör (dizin) denir. Klasörleri günlük hayatımızda kullandığımız dosya klasörlerine benzetebiliriz. İşletim Sistemi klasörleri sarı renkli simgelerle gösterir. (Örneğin yukarıdaki resimde sarı olarak gösterilen 7 adet klasör görmektesiniz.)
İlgili 42 soru bulundu
Dosya Uzantısı: Dosyanın türünü hangi yazılım tarafından oluşturulduğunu ve açılabileceğini gösteren kısımdır. Genellikle 3 harften oluşur. Bu harfler dosyanın türünün İngilizce karşılığının kısaltmasıdır. Örneğin şiir yazdığımız bir dosyanın uzantısı “.txt”dir.
Dosya Yönetimi konusunda; genel itibari ile klasör ve dosya işlemleri anlatılmaktadır. Dosya ve klasörleri adlandırma, kopyalama, taşıma silme ve silinen dosyayı geri getirme, dosya uzantıları ve geçmişten günümüze dosyaların saklandığı elektronik ortamlar anlatılmaktadır.
Dosya uzantısı, bilgisayarınızdaki bir belgede gördüğünüz son karakterlerdir. Örneğin, belgenizi 'belge' olarak adlandırdıysanız, bu dosya ismi belge.txt gibi görünecektir. Bu, dosyanın bir metin belgesi olduğu anlamına gelir.
Windows Gezgini'ni açın, Görünüm'e tıklayın ve açılan panelde Dosya türü uzantıları ibaresinin yanındaki kutucuğu işaretleyin. Bu işlem dosya uzantılarınızı görünür hale getirir.
DONANIM VE YAZILIM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Bilgisayarın çalışması için gerekli olan, elle tutulup gözle görülen bilgisayar parçalarına denir. Bilgisayar donanımları ikiye ayrılır: 1- Harici Donanımlar: Kasanın dışında yer alan donanımlardır. 2- Dahili Donanımlar: Kasanın içinde yer alan donanımlardır.
Önceki bölümlerde anlatıldığı üzere, bilgisayar sisteminin temel yapı taşları klasör ve dosyalardır. Klasörler sadece diğer klasör ve dosyaları içinde barındırma görevi görürken, dosyalar bilgisayarda akla gelen her şeyi yapan elemanlardır.
Yaygın olarak kullanılan iki metin dosyası biçimi vardır: Sekme karakterinin (ASCII karakter kodu 009) genellikle her metin alanını ayırdığı sınırlandırılmış metin dosyaları (.txt). Virgülle ayrılmış değerler metin dosyaları (.csv), içinde virgül karakteri (,) genellikle her metin alanını ayırır.
Uzun adı commercial olan com uzantısının anlamı ticari demektir. Genel olarak adından da anlaşabildiği üzere daha çok ticari işler için kullanılmaktadır.
Yalnızca uzantısına bakarak bir dosyanın resim, internet sitesi veya bir yazı olup olmadığını anlayabiliriz. Bu sayede dosyayı açmak için kullanacağımız program rahatlıkla seçebilir ve üzerinde oynama yapabiliriz. Şu anda bilinen oldukça fazla dosya uzantısı vardır.
Başlat > Denetim Masası'nı seçin. Denetim Masası iletişim penceresinde, Görünüm ve Kişiselleştirme seçeneğine çift tıklayın. Görünüm ve Kişiselleştirme iletişim kutusunda, Klasör Seçenekleri'ne çift tıklayın ve Klasör Seçenekleri kısmından Gizli Dosya ve Klasörleri Göster seçeneğini seçin.
Dosyanın uzantısını görebilmek için dosyaya sağ tıklayıp Özellikler bölümüne girerek dosyanın uzantısına bakabilirsiniz ancak uzantıları gösterecek şekilde ayarlamanız halinde buna gerek yok. Böylelikle zamandan da tasarruf etmiş olursunuz.
Klasördeki tüm dosyaları shift tuşuna basarak toplu olarak, aynı anda seçer ve sağ tık ile yeniden adlandıra basarsanız bu iş oluyor. Çıkan kutucuğa istediğiniz ismi verin ve enter yapın. Dosya uzantıları değiştirme bu anlamda kolay gözüküyor.
Bilgisayardaki bütün veriler hard diskte saklanır.
Dosya Yapısı
Bir dosya ismi 3 kısımdan oluşur. Dosya Adı,nokta ve uzantı.
Bilgisayar dosyası, sanal ortamdaki verilerin disk üzerinde saklanması için oluşturulan belirli büyüklükteki veri yapısıdır. Bilgisayarın ikincil hafıza birimlerinde bulunur. Hafıza birimi üzerinde bir başlangıç adresi ve bir de bitiş göstergesi (eof: end of file) vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri