+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
Ateşler içinde kıvranıyordu. Fiil çekiminde kip eklerinden sonra gelen -lar, -ler eki, eylemin kişisini gösteren, kişi ekidir. Çokluk anlamıyla fiil çekimlerinin hepsinde kullanılır: gelmeliler, sormuyorlar mı, bildiler, dinleyecekler mi, görmüşlerdi vb.
Öz. Şimdiye kadar yapım eki olarak değerlendirilen +lI, aslında cümlede 'syntactic' bir işleve sahip bir hal ekidir. Makalede, +lI'nın işlevleri, Eski Türkçe metinlerden tespit edilen örneklerle ayrıntılarıyla ele alınacaktır.
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
İlgili 42 soru bulundu
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Cümle içerisinde yer alan ögelerle eylemin ya da öznenin arasında anlamca bağlantı kuran eklere çekim eki denir. Bir cümlede çekim eki almış kelimeleri bulmak için fiile nerede, neyi, ne zaman, neden soruları sorulur. Çekim Eki Örnekleri Nelerdir? 1- Ablam gelecek diye annem pastalar börekler yaptı.
Çekim ekini yapım ekimden ayıran en önemli fark sözcükteki anlam değişikliğidir. Çekim ekinin geldiği bir kelime anlam değişikliği olmaz ancak yapım ekinde kelimenin anlamı değişmektedir.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Fiil çekim ekleri fiile eklenerek bazı özelliklerini ortaya çıkaran bir ek olarak bilinir. Kendi içlerinde ise şu şekilde 5'e ayrıldığı bilinir: Zaman ekleri olarak bilinen dilek ve haber kipleri, şahıs ekleri, soru ekleri, ek fiil, olumsuzluk eki olarak sıralanabilir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Bu makalede isimden isim yapım eki olan +slz/+sUz ekinin tarihi ve modern Türk dili alanında kullanımı incelenecektir. Türkçenin morfolojisi içinde isimden isim yapım kategorisinde yer alan +sIz,+sUz, isimlere gelerek olumsuzluk (negation) veya yokluk (lack) bildiren, geniş kullanım alanına sahip eklerdendir.
Bunlardan durum (hâl) ekleri, çekim ekleri başlığı altında ele alınır ve bir yapım eki olmadığı yeri geldiğinde vurgulanır. Bu tespite karşılık durum ekleri içinde yer alan bulunma durumu eki -da (-de, -ta, -te) ile ayrılma (çıkma) durum eki -dan (-den, -tan, -ten) yapım eki görevinde de kullanılmıştır.
Türkçede "-li, -siz, -lik, -ci" gibi bazı yapım ekleri isim soylu kelimelerin sonuna gelerek niteleme sıfatı olarak kullanılmalarını sağlarlar.
B) ÇEKİM EKLERİ: *Eklendiği kelimenin anlamını ve türünü değiştirmeyen; sadece kullanımını kolaylaştırıp, görevini belirleyen eklerdir. *Bu eklerin tam olarak anlam değiştirmese de anlam ayrıntısı kattığını unutmamak gerekir.
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Eğer yüklem, fiil kökü veya gövdesine kip, zaman, şahıs ve sayı ekleri almışsa, o yüklem çekimli eylemdir. Örneğin, “Seni çok seviyorum.” cümlesindeki yüklem “seviyorum” dur. Bu yüklem, “sev” fiil köküne şimdiki zaman eki (-iyor) ve birinci tekil şahıs eki (-um) almıştır.
İsim ve isim soylu kelimeler, cümle içinde aldıkları çekim ekleriyle işleklik kazanırlar. Vasıta hâli eki de isim çekim eklerin- den birisidir. Konunun daha iyi anlaşılması için ismin hâlleri ve vasıta hâlini kı- saca şu şekilde tanımlayabiliriz.
en iddialı gazetelerde, dergilerde ve bazen trt'de bile görülen yazım hatasıdır. istanbullu, konyalı, fenerbahçeli, ıraklı, almanyalı gibi kelimelerin eki olan li bitişik yazılır.
TDK'ya göre Ankaralı kelimesinin doğru yazılışı "Ankaralı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
"abd'li" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç united statian i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri