Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, icra takibine konu bu borcunu icra dairesine değil de doğrudan alacaklıya ya da alacaklı vekiline ödeyebilmektedir. Bu şekilde icra dairesi kullanılmadan yapılan borç ödemelerine haricen tahsil denilmektedir.
İcra dosyalarında bazen borçlu, İcra Dairesi'nin aracılığı olmaksızın doğrudan alacaklının vekiliyle ya da alacaklının kendisiyle görüşme yaparak uzlaşma sağlayabilir. Uzlaşma sonucu ödemeyi doğrudan alacaklı vekiline ya da alacaklının kendisine yapabilir, bu duruma haricen tahsil adı verilir.
Haricen ödeme yapılması ise alacaklıya veya vekiline ödeme yaptırma sureti ile icra dosyasının kapanması anlamı taşımaktadır. Borçlu tarafın alacaklı taraf ile iletişime geçmesi sonunda yapılan ödeme ile alacaklının icra dosyasını geri çekmesi ile icra dosyası kapatılır.
Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir. Aynı şekilde alacaklı tarafından dosya borcunun haricen tahsil edildiğine ilişkin beyanı veya alacağından vazgeçtiğine dair dosyanın kapatılmasına ilişkin beyanı ve talebi üzerine kapanan dosyalar da tekrar açılamaz.
Haricen Tahsil Halinde İcra Dosyasının Kapatılması:
İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu durumda ödemeyi alan alacaklı veya vekili, icra dairesine verecekleri bir dilekçe ile takibin sonlandırılmasını talep edebilirler. Keza, alacaklı, UYAP üzerinden icra dosyasına “Haricen Tahsille Dosyanın Kapatıldığına” dair bildirimde bulunup, haricen tahsil harcı ödenmek suretiyle de dosya kapatılabilir.
Dosyada kısmen ya da tamamen tahsilat yapılması halinde, başlangıçta alınan harçlara ek olarak, icra dosyasının bulunduğu aşamaya göre farklılık gösterecek şekilde ilave harçlar tahsil edilir. (Tahsil harcı, cezaevi harcı gibi) Tahsil harcının yükümlüsü kural olarak borçludur.
Haricen tahsil kapsamında devletin alacağı tutarlar dışındaki miktarlara İcra Müdürlüğü karışmaz. Bu da alacaklı ve borçlunun anlaşması için önemli bir avantajdır. Bunun yanında haricen tahsilde icra dairesince kesilecek tahsil harcı yarı yarıya düşer. Bu borçlu ve alacaklı için önemli bir rakam olarak kabul edilir.
İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Aleyhinde icra takibi başlatılan borçlu, icra takibine konu bu borcunu icra dairesine değil de doğrudan alacaklıya ya da alacaklı vekiline ödeyebilmektedir. Bu şekilde icra dairesi kullanılmadan yapılan borç ödemelerine haricen tahsil denilmektedir.
Haricen Tahsil Harcı Oranı
İcra takibi başlatılmasında takip tutarının yüzde 5'i oranında peşin harç alınmaktadır. Bu peşin harç dosya kapatılırken hesaplanacak tahsil harcından düşülmektedir. Cezaevi harcı ise yüzde 2 oranındadır. Bu harçtan alacaklı taraf sorumludur.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
Müebbet hapis talep edilen ceza davaları 25 yıl, Yirmi yılın üzerinde hapis talep edilen ceza davaları 20 yıl, 5 ile 20 yıl arası hapis talep edilen ceza davaları 15 yıl, 5 yıldan az hapis veya adli para cezası talep edilen ceza davaları 8 yıl sonunda düşer.
İcra dosyasının kapatılması evresinde başvurulabilecek iki yöntem söz konusudur. Bunlardan biri icra müdürlüğüne doğrudan ödeme yapılması, diğeri haricen ödeme yapılmasıdır.
İcra takibinde zaman aşımı süresi toplamda 10 yıl olarak belirlenmiştir. Ancak bu toplam süre içinde ilgili kanun çerçevesinde borçlar 10 senede zaman aşımına uğrar. Avukatlar ile yapılan icra takibinde ise icra takibinin yenilenmesi durumunda süreler her dosya yenilendiğinde tekrar uzayabilir.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İcra tahsil harcı borca ek bir masraf olmakla birlikte asıl alacaktan ayrı olarak alacaklı tarafından borçlunun icra dairesine yatırması istenir.
Haricen tahsil harç oranları bazı durumlara göre değişiklik göstermektedir. Tahsilatın haricen yapılacağı durumlarda hacizden önce ödenen paralardan %2,27, hacizden sonra ödenen paralardan ise %4,55 olarak bu oranlar belirlenmiştir.
İcra dosyalarında bazen borçlu, İcra Dairesi'nin aracılığı olmaksızın doğrudan alacaklının vekiliyle ya da alacaklının kendisiyle görüşme yaparak uzlaşma sağlayabilir. Uzlaşma sonucu ödemeyi doğrudan alacaklı vekiline ya da alacaklının kendisine yapabilir, bu duruma haricen tahsil adı verilir.
Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.
E devlet üzerinden icra dosyasının yalnızca dosyanın AÇIK dosyadan KAPALI dosyaya çevrilmesi işlemini yapılabilir E devletinizde icra takip dosyasının açılış tarihini ve dosya esas numarası bilgilerini görmekteyiz. - Açılış tarihi son 1 yıl içindeki bir tarih olarak görünüyorsa , dosyanızı KAPALI durumuna geçirmek ...
Ödeme Emri Tebliğ Edilmeyen Borçludan Tahsil Harcı Alınamaz
Ödeme emrinin tebliğinden evvel harcın doğması mümkün olmadığı gibi icra dosyasında birden çok borçlu olması halinde bunlardan kendisine ödeme emri tebliğ edilmeyen borçlu tarafından dosya borcunun ödenmesi halinde tahsil harcı alınması doğru olmayacaktır.
Kişi, icra takibine konu olan borcu tamamen ödediği takdirde, bu ceza düşer." hükmü yer almaktadır. Hükümden de anlaşılacağı üzere bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen borçluya alacaklının talebi üzerine tazyik hapsi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri