Döviz alış satış kuru arasındaki fark kur marjı olarak adlandırılıyor. Kur marjı, döviz alış satışı üzerinden kâr elde edilmesiyle oluşuyor.
Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir. Bu fark, işlem giderleri ile banka karını kapsar.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
alış kurunun
dikkate alınması gerekmektedir.” denilmiştir. uncu maddesinde belirtilen T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru geçerli olacağından, mal bedeli ve söz konusu vergilerin T.C.
Peki faturada hangi döviz kuru kullanılacak? Genel uygulama, Merkez Bankasının açıklamış olduğu döviz alış kurunun kullanılmasıdır. Ama bazı durumlarda özel kur da kullanılabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Ayrıca ihracat işlemlerinde kullanılması gereken kur ise gümrük beyanname kapanma tarihinden önceki T.C.M.B. döviz alış kuru olmalıdır.
"Kur farkı hangi kurdan hesaplanır?" diyenler için de açıklık getirelim. Esas alınacak kur, taraflar arasında belirlenen döviz kurudur. Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur.
Döviz işlemlerinde iki farklı kur oranı kullanılıyor. Farklı para birimi, ülkenin kendi para birimi karşılığında satıldığında döviz satış kuru, ülkenin kendi para birimi karşılığında farklı para birimi alındığında ise döviz alış kuru geçerli oluyor.
Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Bu düzenlemeden anlaşılması gereken şudur; Banka, sigorta şirketleri, döviz bürosu veya bankerler; şahıs veya şirketlere döviz satarken, satılan döviz tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV alacaktır.
Faturalarda Döviz Kurunun Belirlenmesi
Döviz faturalarında Türk Lirası karşılığı müşteri ve satıcı arasında belirlenebilir. Ancak taraflar arasında belirlenmiş olan bir Türk Lirası karşılığı yoksa Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru geçerli sayılır.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Borsada yatırım yapanların en merak ettiği konular arasında yer alan alış satış farkı nedir? Herhangi bir finansal varlığın alınması için belirlenen fiyata alış fiyatı denilmektedir. Yine aynı şekilde herhangi bir finansal varlığın satın alınabilmesi amacı ile sunulan fiyata da satış fiyatı denir.
En kısa haliyle reel efektif döviz kuru formülü “e.( Pf/P)” şeklindedir. Bu formüldeki harfler şu anlamlara gelir: E= Nominal Kur. Pf= Dış ülke TÜFE'si (yabancı ülke fiyat düzey)
Hectopat. Alış fiyatı döviz bürosunun sizden döviz alırken dikkate aldığı değer, satış fiyatı size döviz satarken dikkate aldığı değer.
Döviz büroları genel itibariyle hafta sonu kapalı durumda olmasına rağmen özellikle turist yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde bazı bürolar cumartesi ve pazar günleri de açık olabilmektedir. Döviz büroları, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi dini bayramlarda bayramın ilk 2 günü genel olarak kapalıdır.
Öncelikle 10.00-15.00 arasında her saat başı, bankalararası döviz piyasasında 1 ABD doları karşılığında Türk lirasına kotasyon veren (fiyat veren) bankaların alım ve satım fiyat ortalamalasını alır.
Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.
Alış-Satış Farkı (Spread)
Bir varlık için verilen en yüksek alış (bir alıcının satın almak için ödemek istediği fiyat) ve en düşük satış (bir satıcının satış yapmak istediği fiyat) fiyatları arasındaki farktır.
Örneğin çevrilecek 10.000 TL var ise ve dolar kuru 10 ise, 10.000 TL/10 formülü uygulanır. Yani eldeki para /dolar kuru sonucu verir. TL'yi euroya çevirme formülü için de aynı işlemler uygulanır. Euro/TL kuru 12 ise eldeki para 12'ye bölünür.
Ülkemizde hizmet vermekte olan döviz büroları sabah saat 09:00 itibariyle hizmet vermeye başlarlar ve akşam saat 19:00 ile 20:00 saatleri arasında kapanırlar. Kapanış saatlerinin farklı olması özel sektörde hizmet veren kurumlar olmalarından kaynaklanmaktadır. Ancak 20:00'dan sonra açık olmaları da ayrıca yasaktır.
Döviz kuru genel olarak ülkenin sahip olduğu döviz miktarına bağlı olarak değişir. Yani döviz arzının azalması döviz kurlarını düşürürken, dövize talebin artması ise döviz kurunu yükseltir. Döviz kuru ile ilgili yapılan işlemler iki çeşittir. Birincisi alış, ikincisi ise satış şeklindedir.
Kur ve kur farkı nedir? En yalın anlatımıyla iki farklı ülkenin parası arasındaki değişim oranına, bir başka deyişle yani yabancının milli para cinsinden fiyatına 'kur' denir. Bu iki para birimi arasında değiştirilmesi sırasında, yani alış-veriş yapılırken oluşan farka da 'kur farkı' deniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri