Döviz kurları seviyesi ve değişiklikleri ile ihracat ve ithalatın gelişmesi arasında teorik olarak yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'de yapılan çalışmalar göstermektedir ki, döviz kurları ihracat ve ithalat üzerinde en çok etkili olan beş unsur içinde dördüncü sırada yer almaktadır.
İktisat teorisine göre; artan döviz kuruyla birlikte ihracat mallarının fiyatları düşer ve ihracat yükselir, ithalat malları görece pahalı hale gelir ve ithalat düşer (Yıldırım, Karaman ve Taşdemir, 2009, s. Kaynak: Yıldırım vd. (2009, s. 74-76)'den yararlanılarak, yazar tarafından hazırlanmıştır.
Döviz kurunun en iyi bilinen ekonomik etkisi, dış ticaret üzerindeki etkisidir. Teorik olarak döviz kurundaki bir artış ihracatı artırıp ithalatı kısar ve dış dengenin sağlanmasına katkıda bulunur. Döviz kurundaki düşüş ise ihracatı kısıp ithalatı cazip hale getirerek dış dengeyi olumsuz etkiler.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Döviz kuru kendi içinde iki farklı şekilde işler. Alış kuru ve satış kuru. Döviz kuru yükselir ise ülkenin parası değer kaybeder ve diğer ülkelerin para birimlerinin değeri artar, döviz kuru düşer ise ülkenin para birimi değerlenir ve diğer para birimleri değer kaybeder.
İlgili 42 soru bulundu
Bir ekonomide döviz kuru arttıkça enflasyon, enflasyon arttıkça da döviz kuru artar.
Döviz kurunun en iyi bilinen ekonomik etkisi, dış ticaret üzerindeki etkisidir. Teorik olarak döviz kurundaki bir artış ihracatı artırıp ithalatı kısar ve dış dengenin sağlanmasına katkıda bulunur. Döviz kurundaki düşüş ise ihracatı kısıp ithalatı cazip hale getirerek dış dengeyi olumsuz etkiler.
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.
Sektörde kg başına ihracat 2019'a göre yüzde 10,78 geriledi. Söz konusu oran 2021'e göre ise yüzde 21,4 olarak gerçekleşti. Sektörde kg başına ihracat değeri 2019'da 664 dolar, 2020'de 514 dolar, 2021'de 754 dolar ve 2022'de de 593 dolar olarak gerçekleşti.
Döviz kuru artışları ihracatta tek başına etkili olmamaktadır. Bu nedenle ihracatçılara sürekli artan döviz kurları değil istikrarlı kur ve iş ortamı gerekmektedir. Döviz kurlarındaki artış ile birlikte teorik olarak Türk sanayi ürünlerinin ihracatta rekabet gücünün artacağı beklenmektedir.
Ödemeler dengesi açığı, ithalatın ihracattan fazla olduğu durumlarda oluşur. Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir.
Enflasyon-İhracat ve İhracat-Enflasyon sonucunda enflasyon ihracatın nedenidir. İhracat enflasyonun nedenidir.
Kısaca genel kural, kayıtların ve belgelerin Türkçe ve Türk Lirası olarak düzenlenmesidir. Türk Lirası karşılığı gösterilmek şartıyla, döviz olarak da kesilebilir. Yurt dışındaki müşterilere kesilen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesine gerek yoktur.
Açığın ana nedeni: İthalata dayalı büyüme modeli
Tıpkı ihracatın ithalatı karşılama oranının her geçen gün olumsuz yönde değişmesi gibi dış ticaret açığı da sürekli artıyor. Dış ticaret açığının bu şekilde artmasının ekonomiye olumsuz yansıyacağı ortada.
-Pazar payını genişletme fırsatı verir. -Eğer iç pazarda kapasite tam kullanılmıyor ise,üretimi artırma imkanı sağlar. -İç pazara olan bağımlılığı azaltır,yada iç pazardaki durgunluğu telafi etme imkanı verir. -Dış pazarlara girerek,iç pazardaki rekabeti yayma imkanı verir.
Fatura düzenlenmesinde TCMB fatura tanzim tarihindeki döviz alış kuru dikkate alınır (Vergi Usul Kanunu, 1961).
Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler KDV'den istisnadır.
Döviz kurları, ekonomik faaliyetleri etkileyen önemli göstergelerden biridir. Bu göstergenin istikrarsız bir seyir izlemesi, ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkilenmesine ve sonuç olarak ekonomik istikrarsızlığa yol açmaktadır.
Türkiye'de uygulanacak döviz kuru rejimini, Hükûmet ile birlikte belirlemek ve uygulamak Merkez Bankasının temel görevlerinden biridir. Belirlenen döviz kuru rejimi çerçevesinde döviz kuru politikasının biçimlendirilmesi ile uygulanması görevi ve yetkisi ise Merkez Bankasına aittir.
Enflasyon oran olarak düşmüştür ama malın fiyatı artmaya devam etmektedir. Bir kere ortada böyle bir gerçek var. Dolayısıyla “Enflasyon düştü” dedikleri koşullarda bile fiyatlar artmaya devam edecek, bu artışın etkisiyle de döviz “yalnızca enflasyona bağlı olsa bile” yükselmesini sürdürecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri